Forum @ Liavaag.org
https://www.liavaag.org/Forum/YaBB.pl
Norsk generell kategori >> Generell oppslagstavle >> Begivenheter
https://www.liavaag.org/Forum/YaBB.pl?num=1300241306

Message started by Administrator on 03/16/11 at 03:08:25

Title: Begivenheter
Post by Administrator on 03/16/11 at 03:08:25
Ski-VM 2011


Så er omsider Ski-VM 2011 i Holmenkollen avsluttet. Norge stakk av med 20 medaljer totalt, herav 8 gull. Personlig fikk jeg ikke til å reise til kollen denne gang, men derimot var jeg på de spektakulære offisielle medaljeseremoniene som ble holdt på Universitetsplassen i Karl Johans gate. På det meste var det her samlet ca 120.000 mennesker (det var helt rått)!Munch i snø og is

Mer enn 500 tonn med snø og hele 45 kubikk med is skulle til for at 8 kunstnere skulle fritt tolke noen av Edvard Munchs berømte verker. Bilder og statistikk av Ski-VM er lagt up på LiavaagWiki (selvfølgelig).


Medaljeoversikter og bilder fra medaljeseremoniene:Ski-VM 2011.
Ski-VM-2011.jpg (71 KB | 699 )

Title: Top Gear Live in Oslo
Post by Administrator on 05/04/11 at 00:44:30
Top Gear Live in Oslo
26. mars 2011

Fantastisk spektakulært show som overgår alt av motorsportsbegivenheter jeg tidligere har sett. Her er alt fra presisjonskjøring (lukeparkering til minste millimeter), jenter som fyrer opp fakler fra turbotrykksstikkflammer, til engelsk fotball med Reliant Robin trehjulsbiler. Bare den engelske humoren alene var verdt pengene. Programlederne Jeremy Charles Robert Clarkson (Jezza), Richard Mark Hammond (Hamster) og James Daniel May (Captain Slow) integrerte engelsk humor med norsk arv på en briljant måte. Håper de kommer tilbake neste år!


Fra programmets del om opphavsrett (copyright):

[list bull-bluepin]
 • Jeremy Clarkson: I am right, and not at all reserved
 • Richard Hammond: I have rights too, you know
 • James May: Quite reserved most of the time

  TopGear-Live.jpg (33 KB | 604 )

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/04/11 at 01:12:02
  Skurtreskeren i Top Gear ploget vei på Beitostølen


  Top Gear redaksjonen har vist irritasjon over at Heathrow måtte stenge på grunn av snøvær. Det snakkes om at mens Heathrow stengte 3700 ganger på én vinter, stengte Gardermoen to ganger samme periode. Dette fikk Top Gear gjengen til å tenke kreativt.


  Samtidig som det er snøproblemer i Storbritannia, står veldig mange skurtreskere uvirksomme på vinteren. Hva er vel ikke mer naturlig da enn å bygge om en skurtresker til snøplog (med etterbrenner) og frakte den til Beitostølen?


  De testet ut doningen på Øyangen rett nedenfor Beitostølen. Her ploget de en landingsstripe til et lite fly. Deretter gikk turen til ploging på Beitostølen, hvor Jeremy Clarkson i sitt Cosworth sete satte fyr på en hytte, et skilt og en skigåer med sin avisingsmaskin (les etterbrenner). Mest imponerende var allikevel 10 km ploging på Valdresflya.


  Var det virkelig så lite snø i år, eller var det Veivesenet som brøt arbeidsrutinen dette året og ploget vei til at Top Gear endelig skulle lykkes med et prosjekt? Helt utrolig at Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May faktisk klarte snømåkingen på Valdresflya.


  Uansett, se filmen og bedøm selv! Du kan også vurdere å gå til Valdres fotoalbumet, for å se Valdresflya sommertid.
  :o
  Skurtresker.jpg (45 KB | 595 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/11/11 at 03:56:18
  Fiores Rheinfahrt i Den Norske Opera og Ballett


  Den Norske Opera og Balletts musikksjef John Helmer Fiore er en brilliant dirigent. Lørdag 7. mai fremførte han en miniutgave av Wagners Ringen sammen med Operaorkestret på Hovedscenen i Operaen.


  Fiore spilte Richard Wagners storverk Ringen for første gang som 11-åring! Han innstuderte verket scenisk for første gang allerede da han var 14 år gammel. Wagner selv brukte 26 år på å skrive Nibelungenringen. Syklusen består av de fire operaene:

  [list bull-redball]
 • Rhingullet
 • Valkyrien
 • Siegfried
 • Götterdämmerung


  Noe avhengig av dirigentens tempo kan denne operaen, Nibelungenringen, ha en varighet på opptil 17 timer. Fiores Rheinfahrt er en kortversjon (en slags ABC versjon) til verket Ringen, og har en varighet på to og en halv time.

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/14/11 at 11:21:25
  Romeo og Julie på Hovedscenen i Operaen


  Endelig ble den klassiske Romeo og Julie satt opp i den nye Operaen. Den hadde sesongpremiere fredag den 13 mai 2011, og alle forventninger til denne klassikeren ble innfridd. Sergej Prokofjevs musikk er udødelig!


  Etter en sesong med min storfavoritt Don Quixote, der Yolanda Correa og Yoël Carreño ga en utmerket forestilling som bokstavelig talt tok pusten fra en, blir Romeo og Julie forventningsmessig som å hoppe etter Wirkola.


  Men, som vi så på premieren, Michael Corders koreografi overbeviste. Romeo ble danset av Kaloyan Boyadjiev og Christine Thomassen danset Julie. Scenografien og kostymene ble ivaretatt av Nadine Baylis, lysdesignet stod Tim Hunter for. Operaen selv hevder man rett og slett ikke er helt den samme etter en kveld med Romeo, Julie og Prokofjev. Jeg er helt enig, Shakespeares Romeo og Julie udødeliggjort av Prokofjevs stormende vakre musikk og Nasjonalballetten som danser til Corders oppsetning, gjør noe med deg!

  ::)

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 06/22/11 at 23:40:31
  Alvin Ailey i Operaen


  I kveld så jeg Alvin Ailey American Dance Theater som gjestet Den Norske Opera og Ballett. Tror aldri jeg har opplevd maken til trøkk i Operaen tidligere. Nydelig variert repertoar og dansere med sprutende energi gjorde denne forestillingen til en opplevelse. Jeg var ikke alene om å være begeistret, der publikum som hadde betalt 790 kroner for hver billett, var i ekstase!


  Repertoaret 22. juni 2011:

  [list bull-blacksq]
 • Night Creature (1974)
  [list bull-blackpin]
 • Koreografi: Alvin Ailey
 • Musikk: Duke Ellington

 • In/ Side (2008)
  [list bull-blackpin]
 • Koreografi: Robert Battle
 • Musikk fremført av: Nina Simone

 • Love Stories (2004)
  [list bull-blackpin]
 • Koreografi: Judith Jamison med Robert Battle og Rennie Harris
 • Musikk: Stevie Wonder og Clarence Paul-Henry

 • Revelations (1960)
  [list bull-blackpin]
 • Koreografi: Alvin Ailey
 • Musikk: Trad.

 • Title: Premiere på Tryllefløyten
  Post by Administrator on 09/13/11 at 00:13:54
  Tryllefløyten i Operaen

  Premieren 1. september 2011


  Stolt tok jeg med meg begge mine foreldre på premieren til Tryllefløyten, slik at de begge fikk prøve den røde løperen. ;D Mozarts operaer er helt fantastiske og Tryllefløyten er intet unntak. Den ene hiten etterfølger den andre og den er dramatisk, men samtidig både komisk og underholdende. Selv om prinsen Tamino og fuglefangeren Papageno er meget forskjellige, er de begge på jakt etter kjærligheten og det gode liv. Tross forskjellig syn på kjærligheten mellom disse to, må begge gjennom prøvelser på veien til voksenlivet.

  Dette er en ny oppsetning av Tryllefløyten, og det er faktisk første gang hele forestillingen synges på tysk. Scenografien, kostymene og regien fokuserer på kinesisk kultur og eventyr. Dette skyldes at denne oppsetningen, regissert av Paul Curran, er en co-produksjon mellom National Center for The Performing Arts i Beijing, Hong Kong Operaen, og Den Norske Opera & Ballett.

  Resultatet er en fargerik og underholdende Tryllefløyten.

  Originaltittel: Die Zauberflöte
  Musikk: Wolfgang Amadeus Mozart
  Libretto: Emanuel Schikaneder
  Trylleflshyten.jpg (59 KB | )

  Title: Re: Begivenheter - London 2011
  Post by Administrator on 11/24/11 at 00:51:47
  I am a Londoner


  På min London tur fra mandag 31. oktober til fredag 4. november så jeg intet mindre enn fire forestillinger (2 balletter og 2 musikaler). Mandag kveld spiste vi middag på Covent Garden før 1. akt av Tornerose (The Sleeping Beauty), så desserten før 2. akt og 3. akt. Tamara Rojo var briljant som prinsesse Aurora. Tirsdag var vi på Novello Theatre (tidligere teater i Waldorf Hotel) og så den Gershwin inspirerte musikalen Crazy for You. Forventningene til denne musikalen var ikke spesielt høy, men jeg må innrømme at jeg ble meget imponert, faktisk noe av det aller beste jeg har sett av musikaler. Utrolig bra skuespillere, knivskarp lyssetting og scenografi som bare West End kan klare det. Men det var dansen som virkelig imponerte mest. Ganske enkelt verdensklasse!


  Onsdag var det (etter en engelsk frokost) tid for backstage tur i Covent Garden. Her fikk vi sett foajeen, kostymeavdelingene til Royal Ballet og Royal Opera, samt en tur bak scenen. Kveldens forestilling, etter en lang rundtur i London, falt valget på Løvenes Konge (Lion King) på Lyceum Theatre. Dette er også en musikal som det er verdt å ta med seg, også for de ikke Disney frelste.


  Torsdag var det duket for premieren på Manon. Helt utrolig opplevelse å være på premiere i Covent Garden – balletten og scenografien var meget flott og stod til forventningene. Kenneth MacMillans ballet i tre akter er ikke bare en av Royal Ballet sine mesterverk, som den faktisk ble kreert for, men er også på det klassiske repertoaret verden over. Handlingen følger den unge kvinnen Manon som står mellom barken og veden: Hennes kjærlighet til studenten Des Grieux og hennes begjær for komforten og velstanden til en rik mann. Manon ble danset av Sarah Lamb og Rupert Pennefather danset Des Grieux i denne verdensklasseballetten.  Se gjerne bildene fra turen i London Galleriet.
  Covent-Garden.jpg (49 KB | 571 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 04/20/12 at 23:36:40
  Mesterlig Mesteraften av Lightfoot og León


  Nasjonalballettens oppsetning av Shoot the Moon er blant mine favoritter. Jeg bare elsker musikken til Philip Glass og har sett Mesteraften flere ganger, første gang i 2010. I år ble den satt opp igjen sammen med to Norgespremierer, også disse av koreografene Lightfoot og León. Lysdesignet er det Bevoort som står for på alle tre ballettene. I kveld var det siste oppsetning og samtidig avskjedsforestillingen til Nasjonalballettens danser Richard Suttie. Han danset i Same Difference, som ligger i samme liga som Shoot the Moon (ifølge undertegnede...). Det skulle være en verdig avslutning på en lang karriere i Nasjonalballetten.


  Safe as Houses
  Musikk: Johann Sebastian Bach (Suite i C-moll, Konsert for 4-cembali i a-moll, Brandenburgerkonsert nr. 3 i G-dur, Konsert for 2 orgler i C-dur) og Knut Nystedt (Immortal Bach)
  Koreografi, scenografi og kostymer: Paul Lightfoot og Sol León
  Lysdesign: Tom Bevoort

  Shoot the Moon
  Musikk: Philip Glass (Tirol Concerto for Piano and Orchestra, Movement 2)
  Koreografi, scenografi og kostymer: Paul Lightfoot og Sol León
  Lysdesign: Tom Bevoort

  Same Difference
  Musikk: Philip Glass (Symphony No. 3: Music From "The Voyage" & "The Civil Wars"; The Light, Movement 3, og String Quartet No. 5, Movement 4)
  Koreografi, scenografi og kostymer: Paul Lightfoot og Sol León
  Lysdesign: Tom Bevoort
  Mesteraften-Sutties-avskjedsforestilling.jpg (30 KB | 595 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 06/25/12 at 00:13:40
  KingWings vs Nasjonalballetten

  Hovedscenen / Operaen 23.april 2012

  I dette fyrverkeriet av en forestilling møtte breaking og ballett. KingWings Crew, kjent fra Norske Talenter 2011, stilte med noen av Norges råeste break dansere. Nasjonalballetten hadde plukket ut noen av sine stjerner. Her møttes alt fra akrobatikk og tåspiss til hallsbrekkende headspins mot Yolanda Correa sine 32 fouetté piruetter i verdensklasse. Det skal ha vært Olympiatoppen som visstnok kom opp med ideen. Regien ble ivaretatt av Patrick King, og koreografien av KingWings Crew, Marius Petipa, Paul Lightfoot og Sol León med flere.

  Battles

  Les Bourgeois
  Solo Aarne Kristian Ruutu

  Skew Whiff
  Maiko Nishino, Philip Currell, Gakuro Matsui og Aarne Kristian Ruutu

  Softly as I leave you
  Solo Stine Østvold

  Don Quixote
  Pas de deux Yolanda Correa og Kaloyan Boyadjie

  Giselle
  1 akt pas de deux - Christine Thomassen og Gakuro Matsui
  2 akt pas de deux - Christine Thomassen og Gakuro Matsui

  Svanesjøen
  Black Swan pas de deux -  Yolanda Correa og Richard Suttie
  2 akt hvit svane - Maiko Nishino og Morad Aziman

  Finale
  KingWings vs Nasjonalballetten

  Ikke helt overraskende (og helt upartisk selvfølgelig), vant Nasjonalballetten alle slagene (battles). ::)

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 08/07/12 at 16:41:17
  London 2012 – Games of the XXX Olympiad


  Sommer-OL 2012 er de 30. Olympiske sommerlekene og arrangeres i London 27. juli til 12. august 2012. Det deltas i 302 konkurranser fordelt på 26 idrettsgrener. Lekene finner sted spredt i London, blant annet i det olympiske anlegget på Stratford, Wimbledon, Wembley, Earls Court Exhibition Centre, Lord's Cricket Ground, ExCeL London i Docklands, Eton Dorney, Greenwich Park og Hyde Park.

  Den olympiske parken på Stratford er på 200 hektar. Her vil åpnings- og avslutningsseremoniene sendes i tillegg til friidrett, svømming, stup og håndball – bare for å nevne noen av idrettsgrenene. I tillegg til idrettsarenaene vil det være live show foran rådhuset ved Tower Bridge, på Victoria Park, Hyde Park og andre steder. Det musikalske temaet som blir mye anvendt i London 2012 er «Titles», kjent fra filmen Chariots of Fire.

  Selv var jeg i London fra tirsdag 31.juli til fredag 3.august for å se på det olympiske livet. Jeg besøkte da de olympiske arenaene Stratford, Greenwich Park, Tower Bridge og Hyde Park. Dessverre fikk jeg ikke tak i billetter, men live eventene og stemningen i London var i seg selv en livsopplevelse. Utrolig gøy!

  Se bilder og medaljeoversikten på min uoffisielle London 2012 – Olympiske Portal.
  London2012-Stratford.jpg (96 KB | 576 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 09/17/12 at 22:03:20
  Madama Butterfly

  Hovedscenen / Operaen 7.september 2012

  Dette er virkelig en perle av en opera og jeg elsker musikken til Giacomo Puccini. Derfor kunne jeg trygt ta med familien på denne tre timer og 25 minutter lange forestillingen. Som ventet innfridde Madama Butterfly. Fantastisk flott forestilling, nydelig musikk og scenografi.

  Olga Guryakova imponerte i rollen som Cio-Cio-San. Da hun tidligere har gjestet operahus som Bastillen, La Scala, Metropolitan og Covent Garden var det absolutt på tide at hun gjestet Operaen i Oslo også – LOL. John Helmer Fiore stod for den musikalske ledelsen. Regien ble ivaretatt av britiske Stephen Langridge. Selv sier Langridge at «etter krigen ble mange barn av japanske prostituerte og amerikanske soldater adoptert til USA. Mange av disse, nå voksne amerikanere, søker gjenforening med sine røtter og ønsker å få vite sannheten om sitt opphav». Historien foregår i Japan under den andre verdenskrig. Mens Madama Butterfly drømmer om den amerikanske friheten, har amerikaneren Pinkerton lengsel etter det eksotiske Østen. Deres kjærlighet settes på prøve av både egne og andres fordommer. Historiefortellingen blir portrettert gjennom Madama Butterfly og Pinkertons voksne sønn.

  Madama Butterfly er en dypt gripende fortelling med en utrolig gripende og sterk slutt – snufs :'(
  Madama-Butterfly-Operaen.jpg (65 KB | 642 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 04/10/13 at 16:18:04
  Natalia Osipova til The Royal Ballet – Covent Garden


  Svanesjøen på Covent Garden 13.oktober 2012
  På denne forumtråden, som mer eller mindre har overtatt for thisMoment, legger jeg inn (noen) høydepunkter. Høsten 2013 var hele ballettgjengen og så på Svanesjøen på Covent Garden. Selveste Natalia Osipova, som for anledningen gjestet The Royal Ballet, hadde hovedrollene som Odette og Odile. Prins Siegfried ble danset av Carlos Acosta.

  Balletten var i fire akter. Utover velkjent musikk av Pyotr Ilyich Tchaikovsky, og koreografi av Marius Petipa og Lev Ivanov, hadde Frederick Ashton en finger med i koreografien på denne oppsetningen. Selv om det var blandede følelser på scenografien og koreografien, ble dette en opplevelsesrik forestilling. Osipova og Acosta briljerte på pas de deux, og Osipova tok rekordflotte fouetté pirouettes. Ganske enkelt det beste jeg har sett!


  Natalia Osipova til The Royal Ballet
  Nå har Osipova signert kontrakt med The Royal Ballet for semesteret 2013-14. Hennes første rolle denne høsten vil bli Juliet mot nettopp Carlos Acosta. Et problem er at hun fremdeles har kontrakt med både American Ballet Theatre (ABT) og Mikhailovsky Ballet. Riktignok har direktøren i Mikhailovsky sagt at Osipova er hjertelig velkommen tilbake til St. Petersburg for gjesteopptredener. Dessuten er det interessant at Osipovas forlovede, Ivan Vasiliev, ikke skal til The Royal Ballet. De har fulgt hverandre siden de begge forlot Bolshoi, og mer eller mindre gått som pakkeavtale. Dette er med andre ord første gangen Osipova har tatt et slikt dristig skritt på egen hånd. Trolig har hun blitt lokket av London. Dette er forståelig da London-publikumet simpelthen elsker henne!
  Covent-Garden-2013.jpg (112 KB | 579 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 06/09/13 at 16:21:17
  Meny à la Munch

  Rom for Dans 4.-5. mai 2013 kl. 16.00 og 18.00

  Om produksjonen
  Meny à la Munch er en danseforestilling som tolker fire av Munchs motiver: Melankoli, Angst, Skrik, og Trøst. Utover å fortolke motivene til Munch, er koreografien inspirert av hans arbeidsmetoder og virkemidler. Dette var Dahls Danseteaters første produksjon, koreografi og forestilling – med andre ord en superurpremiere! Koreografien var teknisk avansert jazz/ moderne dans. Forestillingen var dynamisk, faktisk fikk man alle fire motivene servert i underkant av 40 minutter. Musikken er hentet fra Yann Tiersen, Hybrid, og Òlafur Arnalds sine verker.


  Koreografi og produksjon: Natalie Dahl
  Dansere: Åsne Storli, Margrethe Salmi Marjavara, og Charlotte Tidholm
  Lyd og lys: Morten René L. Strømsborg


  Litt om plakaten
  Fordi Munchs kunstverk fremdeles er opphavsrettslig beskyttet, ble det en utfordring å lage bilder og plakat til Meny à la Munch. De originale bildene av danserne ble limt inn ved bruk av flere lag på genererte bakgrunner. For å lage posteren under ble det brukt tre forskjellige digitale bildebehandlingsprogrammer: Paint.NET, GIMP, og Adobe Photoshop.


  Foto: Natalie Dahl
  Layout og redigering: Morten René L. Strømsborg


  P.S. Neste forestilling blir i Universitetets Aula, Karl Johansgt. 47, fredag den 13, 2013!
  Meny-a-la-Munch.jpg (118 KB | 550 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/28/13 at 17:39:35
  Meny à la Munch på Tou Scene i Stavanger

  Tou Scene (Scene 1) 6. og 7. november 2013 kl. 19:30

  Om produksjonen
  Meny à la Munch er (fremdeles) en danseforestilling som tolker Munchs motiver Melankoli, Angst, Skrik, og Trøst med musikk av Yann Tiersen, Hybrid, og Òlafur Arnalds. Men på Tou Scene er det gjort noen endringer i forhold til forestillingene på Rom for Dans 4.-5. mai 2013.
  Koreografien er noe endret, og det samme er plakaten.


  Koreografi og produksjon: Natalie Dahl
  Dansere: Åsne Storli, Margrethe Salmi Marjavara, og Charlotte Tidholm
  Lyd og lys: Morten René L. Strømsborg


  Litt om den nye plakaten
  I denne runden slapp vi de opphavsrettslige problemene, da vi simpelthen la inn et bilde fra forestillingen 4.mai 2013. Stavanger kommune sponser forestillingen, samtidig ga Kulturrådet prosjektstøtte fra Fond for lyd og bilde. Dermed måtte også plakaten modifiseres ved at disse fikk navnene sine på posteren. Tou Scene ønsket plakaten i A3 format. Jeg brukte A3 format (29.7 x 42.0cm) med eXtra eXtra High Density (XXHDPI) oppløsning med 200ppcm (5940 x 8400px). Store filer, men så ble da også utskriftskvaliteten svært bra!


  Foto: Scott Campbell
  Layout og redigering: Morten René L. Strømsborg


  P.S. Neste forestilling blir i Universitetets Aula, Karl Johansgt. 47, fredag den 13, 2013!
  Meny-a-la-Munch_Tou-Scene_A3.jpg (116 KB | 521 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 11/27/13 at 00:33:59
  Lunsj med kultur presenterer Meny à la Munch
  Fredag 13. desember kl. 12.15 i Universitetets Aula

  Om produksjonen
  I denne runden går Meny à la Munch i Universitetets Aula i Oslo. Aulaen ligger i Karl Johans gate, i Domus media, som er blant de mest kjente bygningene til Universitetet i Oslo, og er en festsal, konsertsal og et sted for kunstoppleving. Fredag den trettende blir kunstopplevelsen Melankoli, Angst, Skrik, og Trøst. Det er nok ingen steder disse fire motivene til Edvard Munch passer bedre inn. Aulaens 11 malerier er nemlig den eneste utsmykkingen av Edvard Munch som fremdeles er i sin opprinnelige sammenheng.


  Koreografi og produksjon: Natalie Dahl
  Dansere: Åsne Storli, Margrethe Salmi Marjavara, og Charlotte Tidholm
  Lyd og lys: Morten René L. Strømsborg


  Litt om den modifiserte plakaten fra Tou Scene
  Plakaten er nøyaktig den samme som ble brukt i Stavanger i forbindelse med forestillingene 6. og 7. november 2013 på Tou Scene. Det vil si at den er i A3 format (29.7 x 42.0cm) med eXtra eXtra High Density (XXHDPI) oppløsning i 200ppcm (5940 x 8400px). Tid og sted er endret, og linjen med lyd og lys er lagt til for å blidgjøre sponsorene og arrangørene (ikke Morten René selv). Stavanger kommunes logo ble skiftet ut med logoen til Kulturetaten, da de er ny sponsor i Oslo. Da den nye logoen er litt lengre enn logoen til Fond for lyd og bilde, måtte den siste forstørres fra 1410 piksler til 1800 piksler for å matche. Logoen til Tou Scene ble byttet med Universitetet i Oslo sin offisielle logo. Her kunne man velge mellom rød og svart logo. Jeg lagde to versjoner, en med rød logo og en i svart. Heldigvis ble den svarte foretrukket!


  Foto: Scott Campbell
  Layout og redigering: Morten René L. Strømsborg
  Meny-a-la-Munch_black_UiO.jpg (114 KB | 547 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 03/21/14 at 23:38:42
  Alveberg på drømt hav
  Generalprøven fredag 21. mars kl. 11.00 på Scene 2 i Den Norske Opera & Ballett


  Kjersti Alveberg er aktuell med en reise over drømte hav på Scene 2 i Den Norske Opera & Ballett. Forestillingen begynner faktisk allerede i foajeen (se foto under). Det er Alvebergs samarbeidspartner Knut Bry som står bak installasjonen. Kjersti Alveberg har laget både sceneforestillinger og TV-balletter, og det var hun som laget Norges bidrag til avslutningsseremonien under Albertville vinter-OL i 1992. Alle dansene ble danset av danserne fra Nasjonalballetten. Alveberg har koreografert, og scenografien har hun laget sammen med Kristin Bredal. Numrene som ble danset var:


  REISE PÅ DRØMT HAV
  SPIRITS
  BABELS BARN
  IN ONE
  IT'S ABOUT TIME (NETT NO!)


  TRANSCENDANCE
  NANO
  VALSE TRISTE
  REISE. HOME...


  Jeg hadde tilgang til (via Operaens Ballettklubb) å se generalprøven. Medlemmene i ballettklubben var veldig fornøyde – veldig. For meg som liker digitale medier, var dette en kjempeforestilling. Både koreografien og scenografien hadde lekenhet og tempo. Dessuten må jeg si at jeg likte bruken av filmprojektoren som genererte bakgrunnen. Lekkert! Skal jeg sette fingeren på noe, er det kanskje at den går på Scene 2. Denne forestillingen, med de utvalgte danserne fra Nasjonalballetten, kunne utmerket gått på Hovedscenen! Men dette var vel egentlig ingen reell kritikk…?! Noen mener det blir mer intimt på Scene 2. Det kan jo være noe i det!
  Alveberg-pa-droemt-hav.jpg (132 KB | 495 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 04/26/14 at 03:19:52
  A Swan Lake
  Generalprøven fredag 25. april kl. 12.00 på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett


  Balletten A Swan Lake er Alexander Ekmans første helaftens ballett, som har urpremiere i Operaen i Bjørvika. Ekman har sett på den glemte Svanesjøen, originalballetten som hadde premiere på Bolsjoj i 1877, og som ble en fiasko. I 1. akt viser han hvordan balletten kunne blitt til i 1877. I 2. akt tar han for seg nåtiden. Denne versjonen utspiller seg i et basseng på 16 ganger 16 meter – fylt med vann. Avslutningsvis, i 3. akt, kommer en Michelin mann fra fremtiden ikledd svanekostyme og danser breakdans foran sceneteppet.


  Sist vi så noe lignende i Operaen, var med Pina Bausch og forestillingen Vollmond i 2011. Den gang ble også scenen fylt med vann. Uansett, A Swan Lake er definitivt en ballett man ikke har sett tidligere. Mikael Karlsson har laget musikken, som tidvis er en oppjazzet versjon av Tchaikovskys originale musikk. Første akt har mye dialog (og mye scenografi), men lite dans. Det kan bli litt mye repetisjon, men Clair Constant er utrolig morsom i rollen som ornitolog. I andre akt er det en del dans, alt sammen i poolen på Hovedscenen, men lite musikk. Til gjengjeld er det mye som skjer på scenen, eller rettere sagt: Det skjer mye i poolen! Faktisk er det Ekman selv som står for både koreografi og scenografien i A Swan Lake. Man kan fristes til å si at han har fokusert mer på det siste. Danserne i Nasjonalballetten gjorde en formidabel jobb. Tross alt er det ingen av dem som innehar en bachelor i pooldans. Underveis i produksjonen er det blitt laget flere trailere, eller teasere, for å skru forventningene et par hakk opp. Om Alexander Ekmans første helaftens ballett innfrir disse, gjenstår å se. Premieren er i dag – 26.april.


  Søk #ASwanLake på Twitter for å se trailerne!
  A-Swan-Lake_Loerdans.jpg (91 KB | 450 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/14/14 at 22:59:07
  Koreografihuset 2014
  Onsdag 14. mai kl. 17.00 på Scene 2 i Den Norske Opera & Ballett


  Koreografihuset tilbyr koreografer å bruke Nasjonalballettens dansere i 20-30 timer. Dette er en del av Nasjonalballettens satsning på utvikling av dans i Norge. På våren vises årets prosjekter på Scene 2 i Operaen. I år var det lov til å bruke litt scenografi og levende musikk. Blant annet bidro Camilla Kjøll, som var musikalsk ansvarlig, sammen med Ida Bryhn, Ole Eirik Ree, og Per Kristian Skalstad med musikken. Unni Sanne stod for lyset. Personlig synes jeg dette var et godt innspill i riktig retning fra tidligere prosjekter (Ballettlaboratoriet), og gjorde det hele litt mer spennende!


  György Ligeti: Strykekvartett No. 2 (1968)
  Koreograf: Teet Kask
  Dansere: Julie Gardette, Celine Kraal, Samantha Lynch, Mark Wax


  Zoltán Kodály: Duo for fiolin og cello, Op. 7 (1914)
  Koreograf: Vebjørn Sundby
  Dansere: Yoshifumi Inao


  Steve Reich: Different Trains (1988)
  Koreograf: Anne-Linn Akselsen
  Dansere: Samantha Lynch, Klara Mårtensson, Caroline Roca

  Koreograf: Kaloyan Boyadjiev
  Dansere: Melissa Hough, Leyna Magbutay, Lisa Nielsen, Aarne K. Ruutu, Francois Rousseau

  Alle danserne er fra Nasjonalballetten!

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 08/25/14 at 23:50:13
  Børning – noe så uvanlig som en norsk bilfilm
  Premiere 13.08.2014, sett 21.08.2014


  Denne høsten er det igjen duket for et Top Gear show for alle petrolheads og bilentusiaster. Denne gang besøker de Telenor Arena. Som forberedende til dette, bør du få med deg den norske bilfilmen Børning. Hallvard Bræin står for regien, og selv om den står oppført som actionkomedie, så er dette mer actiondrama. For i det actionfylte racet fra Oslo til Nordkapp, utspiller det seg et drama mellom faren Roy (Anders Baasmo Christiansen), og datteren Nina (Ida Husøy). Konflikten oppstod da Nina dukket opp for å tilbringe ferien sammen med Roy (som ikke husket en slik avtale i det hele tatt).


  Filmen har selvfølgelig innslag som bilhopping (og lande en Mustang på en trailer), drifting, samt innslag av musikken West Bound And Down (fra den aller første VHS-filmen jeg så: Smokey and the Bandit). Det er ikke vanskelig å forstå at det her har vært en betydelig dugnadsinnsats fra det norske gatebilmiljøet. Dessuten er Henrik Mestad like flink i rollen som ivrig politimann i denne filmen, som det han var i filmen Arme Riddere fra 2011. Andre skuespillere som hever seg over snittet er Sven Nordin, Otto Jespersen, og Jenny Skavlan (kjæresten til Roy). Børning er rett og slett så velspilt at man lett glemmer at dette er en norsk film. Allerede de to første ukene tronet bilfilmen kinotoppen med 229.284 besøkende. Ikke verst, med tanke på at filmens budsjett var på i overkant av 30 millioner kroner. Her åpner det seg muligheter for en Børning 2!


  Kilder
  [list bull-bluepin]
 • Børning (2014) - IMDb
 • Fakta - Børning - 2014 - Filmweb
 • Vil lage «Børning 2» i vinter-Norge - NRK - Kultur og underholdning

  Ford-Mustang-Lillegul.jpg (98 KB | 433 )

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/06/14 at 22:56:54
  London 2014


  Årets tur til London ble på ingen måte noen skuffelse, med to musikaler, og to balletter. Av musikalene så jeg Thriller Live på Lyric Theatre, og Phantom of the Opera på Her Mayesty’s Theatre. To flotte musikaler, der den siste imponerte mest med Lloyd Webbers musikk, og gedigen scenografi. Fredag var det premiere på Manon. Sist jeg så premiere på denne balletten, skrev jeg:


  Administrator wrote on 11/24/11 at 00:51:47:
  Torsdag var det duket for premieren på Manon. Helt utrolig opplevelse å være på premiere i Covent Garden – balletten og scenografien var meget flott og stod til forventningene. Kenneth MacMillans ballet i tre akter er ikke bare en av Royal Ballet sine mesterverk, som den faktisk ble kreert for, men er også på det klassiske repertoaret verden over. Handlingen følger den unge kvinnen Manon som står mellom barken og veden: Hennes kjærlighet til studenten Des Grieux og hennes begjær for komforten og velstanden til en rik mann. Manon ble danset av Sarah Lamb og Rupert Pennefather danset Des Grieux i denne verdensklasseballetten.

  Ikke mye har hent siden den gang, annet enn at Marianela Nuñez danset Manon, og Federico Bonelli som studenten Des Grieux. Sterk ballett! Lørdag var det klart for BalletBoyz The Talent på Linbury Studio Theatre. Dette er i kjelleren på Royal Opera House, Covent Garden. Også dette var flott ballett, om enn mer moderne enn Manon...


  Annet
  Shakespeare Globe, Wimbledon, The Shard (se selfien under), kanalbåttur fra Little Venice til Camden, båttur på Themsen fra London Eye til O2 (via Greenwich), besøk på Bond in Motion museet på Covent Garden, og mye mye mer.  Ta gjerne en titt på mitt London fotoalbum.
  Selfie-London.jpg (132 KB | 432 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/23/15 at 00:43:13
  Carmen – en ballett i tre akter

  Noen mener at Shakespeare gjør seg best som ballett! Etter å ha sett Nasjonalballetten fremføre «Carmen – en ballett i tre akter», så gjelder nok dette Georges Bizets klassiker også. Den unge britiske koreografen Liam Scarlett er tro mot fortellingen. Og bra er det, fordi «Carmen» er en av verdens mest spilte operaer. Faktisk, så spiller ballettversjonen av Carmen langt mer på følelser enn det operaen gjør. Lekkert var det derfor at koreografien var klassisk, med mange pas de deux.

  Rolleskikkelsen Carmen ble danset av Eugenie Skilnand, Melissa Hough, og Yolanda Correa. Alle tre danset rollen lekende og flott. Rollen Escamillo ble danset av Aarne Kristian Ruutu, Yoel Carreño, og verdensstjernen Osiel Gouneo, som tidvis stjal showet. Han passet ypperlig i rollen som Escamillo.

  Alt i alt en flott forestilling!

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/23/15 at 00:56:06
  Ballettskolen fyller 50 år – fra RAD til mangfoldighet

  Nasjonalballettens egen skole, Ballettskolen i Operaen, ble startet opp av den engelske danseren Joan Harris i 1965. Joan Harris fungerte som ballettsjef fra 1961 til 1965. I denne perioden så hun behovet for en ballettskole som var tilknyttet Operahuset. Hun så behovet for en ballettskole som kunne utdanne og rekruttere klassiske dansere til Nasjonalballetten (i 1965 het det Operaballetten). Hun tok ledelse av skolen da den ble etablert. I 50 år har ballettskolen vært Norges ledende skole innenfor utdanning i klassisk ballett.

  50-årsjubileet ble feiret med to jubileumsforestillinger på Hovedscenen i Operaen 16. og 18. mai. Publikum var overveldet av nivået til de unge danserne fra 6 til 16 år. Det var ca. 120 elever som deltok. 15 år gamle Sven Bjarne Lothe har fått plass på Royal Ballet School til høsten. Ekstra morsomt var det at Lukas Bjørneboe Brændsrød og Gina Storm Jensen for å danse pas de deux. Lukas har blitt tilbudt plass ved The Royal Ballet i London som aspirant, og Gina har danset der siden 2013. Utrolig flott at de tok turen fra London for å feire anledningen!

  Kilder
  [list bull-bluesq]
 • Operaen – Ballettskolen 50 år
 • Danseinformasjonen – Ballettskolen på Operaen fyller 50 år


  Ballettskolen-50th-anniversary.jpg (101 KB | 450 )

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/23/15 at 01:37:16
  Mad Max: Fury Road
  Kinopremiere: 14. mai 2015


  Regissøren George Miller er skaperen av MAD MAX filmene. Nå er den siste i serien ute på kino, og det i både 3D og state-of-the-art Dolby Atmos objektorientert lyd. Om noen overhodet er redd for at denne filmen skal stå igjen som den svakeste i serien – tro om igjen.

  Tidligere er det laget tre filmer: Mad Max (1979), Mad Max 2: Landeveiens kriger (1981), og Mad Max: Beyond Thunderdome (1985). Den siste var for mange en skuffelse, andre synes den var apokalyptisk god. Uansett, Mad Max: Fury Road plasserer seg et sted imellom film én og to, som en forsinket film fra 1980!! Max Rockatansky (Tom Hardy) er veldig plaget av fortiden. Han tas til fange av halvmennesker, såkalte kamikrazy War-boys, og brukes som blodgiver/blodpose til disse. I filmen tas han med som en levende blodpose ut på tokt. Legg til en flammeskytende gitarspiller som er hengt opp i strikker/tau på en bil som overgår selv de Tina Turner kjørte i Beyond Thunderdome, så har du et bilde av denne filmen: En film du aldri har sett før!

  Max blir med Furiosa (Charlize Theron) og noen bruder(?!) på rømmen i en «War Rig». De rømmer fra Citadellet som blir tyrannisert av Immortan Joe. Han vil nemlig ha tilbake brudene sine. Utover voldsomme effekter, kriger, og jakter i terrengbiler med V8-motorer hentet fra drag-racing, så er det Immortan Joe som imponerer. Rollen er nemlig spilt av Hugh Keays-Byrne, som også var «the bad guy» i den aller første filmen fra 1979 – den med Mel Gibson som kostet $350,000 å lage, og som solgte for over $100 millioner. Jeg var like redd for Hugh Keays-Byrne i denne filmen som jeg var i den første. Det sier alt!


  Terningkast 6
  Dagbladet
  Side2

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/29/15 at 01:48:14
  Ballett-tur 2015 i anledning ABTs 75-årsjubileum
  24. mai 2015 til 31. mai s.å.


  I anledning 75-årsjubileumet til American Ballet Theatre (ABT), reiste ballettgjengen mai d.å. til New York. Mandag 25. mai så vi Roberto Bolle og Julia Kent i GISELLE på Metropolitan Opera House (the MET). Dagen etter, tirsdag 26. mai gikk turen til David H. Koch Theater for å se New York City Ballet (NYCB) danse ALL ROBINS, med The Goldberg Variations, og West Side Story Suite. Fredag 29. mai så vi premieren på THE SLEEPING BEAUTY, også dette med ABT på the MET. Onsdag 27. mai ble det også tid til en musikal, nemlig AN AMERICAN IN PARIS på The Palace Theatre. Alle fantastiske forestillinger, der Roberto Bolle og Julia Kent imponerte mest som dansere, mens THE SLEEPING BEAUTY hadde flotte kostymer og scenografi.

  Samme uken ble det også tid til å se på New York. Mye kan sies om NY: Big Apple, byen som aldri sover, og faktisk hjembyen til undertegnedes morfar. Det ble tid til et uhøytidelig besøk i FN-bygningen, både salen der sikkerhetsrådet møtes, og i salen der FNs tilsynsråd møtes. Vi tok også en begivenhetsfull tur opp i Empire State Building, som undertegnedes oldefar arbeidet med å rigge. Ground Zero vekket mange sterke følelser, mens Wall Street og Brooklyn Bridge vekket mange gode følelser. Alt i alt en fantastisk tur!


  Ta gjerne en titt på New York fotoalbumet.
  Selfie-New-York.jpg (163 KB | 405 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 11/19/15 at 12:55:02
  Bond, James Bond: SPECTRE
  Colosseum 30. oktober 2015


  Spectre hadde Norgespremieren 30. oktober. Filmen er den 24. James Bond filmen, og tidenes dyreste (> $245 millioner). Daniel Craig spiller hovedrollen som agent 007, hans fjerde Bond-film. Filmen er fylt med klassiske Bond-effekter (og stunts), og for første gang siden Diamonds Are Forever, får vi et gjensyn med superskurken og sjefen for Spectre, Ernst Stavro Blofeld, ypperlig spilt av Christoph Waltz. Selv om filmen fikk gode anmeldelser i UK (og i Norge), var den mer blandet i USA. Filmen varer i 148 minutter. Tittellåten «Writing’s on the wall» synges av Sam Smith.


  SPECTRE har vært borte en stund på grunn av en opphavsrettslig tvist mellom Ian Fleming (som hadde de litterære rettighetene), og Kevin McClory (som hadde filmrettighetene). SPECTRE er en forkortelse for Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion.


  Kilder
  IMDb (2015-mm-dd). Spectre (2015). [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.imdb.com/title/tt2379713/ [19. november 2015].
  Wikipedia (2015-11-19). Spectre (2015 film). [ONLINE] Tilgjengelig: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Spectre_(2015_film)&oldid=691348226 [19. november 2015].


  Fotoalbum fra London Film Museum
  Bond in Motion
  SPECTRE-Colosseum.jpg (132 KB | 447 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 12/19/15 at 01:31:17
  Star Wars: The Force Awakens
  Colosseum 16. desember 2015

  Endelig, den syvende Star Wars filmen er her, og jeg var på Colosseum kino på premieredagen. The Force Awakens er den første Star Wars-oppfølgeren i trilogien etter The Walt Disney Companys oppkjøp av Lucasfilm (oktober 2012). Harrison Ford er tilbake som Han Solo, Mark Hamill som Luke Skywalker, og Carrie Fisher som Princess Leia. Dessuten er John Williams tilbake som komponist. Hva hadde vel Star Wars-filmene vært uten kjenningsmelodiene?

  Filmen hadde et budsjett på $200 millioner, er produsert av Lucasfilm og Bad Robot Productions, og vil bli distribuert av Walt Disney Studios Motion Pictures på verdensbasis. Filming begynte april 2014 i Abu Dhabi og på Island, samt Irland og Pinewood Studios i England. Filmen fikk god mottakelse der de fleste avisene ga den 5 i terningkast. Birger Vestmo i P3 ga den terningkast 6, med følgende begrunnelse: Regissør J.J. Abrams har gitt oss en Star Wars-film som er bedre enn det verden anno 2015 kanskje fortjener. Dette er en spektakulær frisk start som setter prequel-filmene fra 1999-2005 i skammekroken, men står skulder til skulder med de originale. Jeg ville også gitt den 6 i terningkast, rett og slett fordi filmen innfridde mine enorme forventninger. Et romeventyr akkompagnert til nydelig Williams-musikk, sterkt manus, og godt rollespill. Dette taler godt for de fremtidige Star Wars-filmene. May the Force be with you…


  Kilder
  IMDb (2015-mm-dd). Star Wars: The Force Awakens (2015). [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.imdb.com/title/tt2488496/ [19. desember 2015].
  Vestmo, Birger (2015-12-16). Star Wars: The Force Awakens. [ONLINE] Tilgjengelig: http://p3.no/filmpolitiet/2015/12/star-wars-the-force-awakens/ [19. desember 2015].
  Wikipedia (2015-12-18). Star Wars: The Force Awakens. [ONLINE] Tilgjengelig: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Star_Wars:_The_Force_Awakens [19. desember 2015].
  Star-Wars-The-Force-Awakens-Colosseum.jpg (82 KB | 397 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 07/02/16 at 02:16:35
  Galla med Nasjonalballetten
  Operaen 16. juni (generalprøven), og lørdag 18. juni 2016


  Nasjonalballetten har de seneste årene fått inn noen av verdens beste dansere. Derfor var det ikke små forventninger jeg hadde til denne gallaen. Her kunne dansere som Yoel Carreño, Osiel Gouneo, Whitney Jensen, Melissa Hough, Camilla Spidsøe og Eugenie Skilnand vise hva de er gode for. Og gode er de. Det er veldig gøy å se det høye nivået til Nasjonalballetten. Ikke rart Ingrid Lorentzen fikk fornyet åremålet sitt som ballettsjef. Sagt på en annen måte, kvelden innfridde. Faktisk var de alle gode, og da mener jeg alle. Hele Nasjonalballetten danset samlet i ARCIMBOLDO, og her snakker vi fyrverkeri - bokstavelig talt. Vi fikk se utdrag fra både klassiske og moderne verk, samt en verdenspremiere med Osiel Gouneo i PLAYER. Nasjonalballetten UNG viste PICTURE PERFECT, PAS DE DEUX. Ballettsjef Ingrid Lorentzen var konferansier. Der det ikke ble brukt CD(?!), spilte Operaorkestret under ledelse av Terje Boye Hansen. Dette er programmet vi fikk se (koreograf i parentes):


  [list bull-redcheck]
 • CYGNE (Daniel Proietto)
 • THE VERTIGINOUS THRILL OF EXACTITUDE (William Forsythe)
 • SVANESJØEN, PAS DE DEUX (Marius Petipa, Lev Ivanov, Konstantin Sergejev og Anna-Marie Holmes)
 • TSJAJKOVSKIJ PAS DE DEUX (George Balanchine)
 • DA SAMTALEN HADDE DABBET AV (Jo Strømgren)
 • DIANE OG ACTEON, PAS DE DEUX (Agrippina Vaganova)
 • LE GRAND PAS DE DEUX (Christian Spuck)
 • PLAYER (Daniel Proietto)
 • PICTURE PERFECT, PAS DE DEUX (Kaloyan Boyadjiev)
 • MANON, PAS DE DEUX (Kenneth MacMillan)
 • ARCIMBOLDO (Jiří Kylián)

  Galla-med-Nasjonalballetten-2016.jpg (75 KB | 263 )

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/01/16 at 01:06:59
  Kongens Nei
  Premiere på Colosseum 23. september 2016


  9. april 1940 ankommer den tyske krigsmaskinen Oslo. Kongen møter et valg som vil forandre Norge for alltid. Kongens Nei handler om Norgeshistoriens tre mest dramatiske døgn. Nazistenene tvinger kongefamilien og regjeringen på flukt. Quisling innsettes som ny statsminister, en som ikke er valgt av folket. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige. Kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. De vet aldri om de vil se hverandre igjen. Kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten.


  Dette er en backstage-krigsfilm og et drama en bare må få med seg. Utover effektene, som senkingen av Blücher med mer, er dette et krigsdrama på høygir. Filmen er også en historieleksjon. Tyskernes ultimatum, at Kong Haakon skulle akseptere en statsminister og regjering som ikke var folkevalgt, var et klart valg for kongen. Dette strider imot både Grunnloven fra 1814, og kongens motto, som ikke var alt for kongen, men alt for Norge. Det er veien før ultimatumet ble fremlagt, som er virkelig spennende. Kong Haakon spilles av Jesper Christensen og kronprins Olav av Anders Baasmo Christiansen. Regien er ivaretatt av Erik Poppe. Filmen er Norges Oscar-håp. La oss håpe på et JA denne gang!


  Kilder
  IMDb. Kongens Nei (2016). [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.imdb.com/title/tt4353996/ (2016-10-01)
  Filmweb. Kongens nei - 2016. [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.filmweb.no/film/article953091.ece (2016-10-01)
  Kongens-Nei-Colosseum.jpg (79 KB | 338 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/01/16 at 01:49:11
  Singin’ in the Rain!
  Folketeateret 24. september 2016


  Originalfimen Singin' In The Rain fra 1952 har et vanvittig feelgood-driv. Det samme gjelder de mange musikalene som er satt opp også. Nå var det Folketeaterets tur, teateret som tidligere huset Den Norske Opera & Ballett. Forestillingen hadde premiere 2. september 2016, og varer ca. 2 timer og 45 minutter.


  Atle Pettersen og Stian Blipp  gjør en fin jobb som Don Lockwood og Cosmo Brown. De har tross alt ingen mangeårig teaterutdannelse, så steppenumrene og dansen generelt imponerer. Thea Bay står for koreografien. At Pettersen og Blipp ikke har mangeårig erfaring som dansere/steppedansere, viser seg i tempoet. For selv om musikalen er flott underholdning, kunne tempoet generelt vært høyere. Som VG skrev i sin anmeldelse, så var scenografien og kostymene de største stjernene (Nilsen, 2016). Scenografien med art deco-kulissene er lekre. VG ga Singin’ In The Rain terningkast 4. Jeg vill vel gitt den omtrent det samme. Tross litt mye dialog (og monolog), og generelt lavt tempo, så er dansenumrene og scenografien verdt å få med seg. Flott underholdning.


  Kilder
  Folketeateret. Singin´ in the Rain / Hva skjer?. [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.vg.no/rampelys/teater-og-show/teateranmeldelse-singin-in-the-rain/a/23784044/ (2016-10-01)
  Morten Ståle Nilsen (2016-09-03). Teateranmeldelse: «Singin' In The Rain». [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.vg.no/rampelys/teater-og-show/teateranmeldelse-singin-in-the-rain/a/23784044/ (2016-10-01)
  Singin-in-the-Rain-Folketeateret.jpg (85 KB | 292 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/23/16 at 21:55:36
  Børning 2 – «The stars and the cars are back»
  Norges-premiere 12/10 2016, sett 19/10 2016


  Børning ble en knallsuksess og heldigvis kom oppfølgeren Børning 2! Etter to år i fengsel (for kappkjøringen til Nordkapp) forsøker Roy (Anders Baasmo Christiansen) å bli lovlydig. Det helt til dattera Nina (Ida Husøy) blir med kjæresten Charley (Jonas Hoff Oftebro) på billøp fra Fosnavåg til Murmansk. Veivalget sørger Ninas dartferdigheter for! Roy, ekskona Ingrid (Marie Blokhus) og «Lillegul» blir (etterhvert) med de også. Birger Vestmo fra Filmpolitiet skrev:


  Quote:
  «Handlingen i Børning 2 er kanskje tynn som et blankslitt dekk, men dette er da heller ikke en type film som trenger en nyansert historie med mangefasetterte figurer.»


  Han har rett i begge deler. «Og så har me juksa litt» på lydbildet også. Som BilNorge.no poengterte, så har den Arctic Trucks-konverterte pickupen fått en bensin-V8-er i stedet for bilens egentlige 2,8-liters «russerdiesel». På Shell stasjonen fylles det til og med fra grønn pumpe. Det nevnes også at Rolls-Roycen til Ingrid lager en slags «romskip-lyd». Når det er sagt, så er dette en real bilfilm! Mange flotte stunts (og CGI) og spektakulære scener. Kappkjøringen med politiet i skibakken i Oppdal og kappløpet med isbryteren på Østersjøen er blant høydepunktene. Børning2 får egen stand på årets Oslo Motor Show. Da bør entusiastene være fornøyde! Dere andre for se på den som en Olsenbanden-film, eller en real «pilsnerfilm». ;)


  Kilder
  Birger Vestmo (2016-10-10). Børning 2. [ONLINE] Tilgjengelig: http://p3.no/filmpolitiet/2016/10/borning-2/ [23. oktober 2016].
  Odd Erik Skavold Lystad (2016-10-11). ANMELDT: Børning 2. [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.bilnorge.no/artikkel.php?aid=46838 [23. oktober 2016].

  Borning2-Colosseum.jpg (60 KB | 244 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 12/03/16 at 21:54:17
  Nøtteknekkeren
  Norgespremiere 1/12 2016, sett 2/12 2016


  Ingen jul uten Nøtteknekkeren med Nasjonalballetten (og Ballettskolen)! I over 20 år har vi sett Dinna Bjørns balletteventyr i førjulstiden, men i år var det duket for en helt ny gjenfortelling av E.T.A. Hoffmanns eventyr om «Nøtteknekkeren og musekongen». Faktisk er dette kun den fjerde versjonen i Den Norske Opera & Ballett sin historie (Rütter, 2016). Handlingen er mørkere, og er nå lagt til Kristiania i 1906 hos diplomatfamilien Stahlbaums juleselskap. Her møter vi familier fra forskjellige land og selvfølgelig Claras mystiske onkel Drosselmeyer. Clara sovner (som alltid) og ting begynner å skje! Nøtteknekkeren knyttes til en ung politimann som Clara møter i den aller første scenen. Med andre ord drømmer hun ikke lenger om en leke. Drømmen blir mer som «Claras møte med et voksenliv hun både lengter etter og finner fremmed» (Hobbelstad, 2016).

  Boyadjiev har laget en flott ballett. I andre akt danses pas de deux mesterlig av Nøtteknekkerprinsen (Martin Dauchez) og Clara, (Melissa Hough). Melissa fikk forresten dette året stipendet til Operaens Ballettklubb. Alt i alt er Nøtteknekkeren spennende, med flotte kostymer og koreografi. Kanskje trenger den litt tilvenning, men den kommer helt sikkert til å gå i mange, mange år fremover.

  Konsept: Kaloyan Boyadjiev og Jon Bausor
  Koreografi: Kaloyan Boyadjiev
  Scenografi: Jon Bausor
  Kostymer: Jon Bausor og Bregje van Balen
  Musikk: Peter Tsjajkovskij


  Kilder
  Inger Merete Hobbelstad (2016-12-02). Anmeldelse Ballett Nøtteknekkeren
  Et eventyr du bare vil bli værende i
  . [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.dagbladet.no/kultur/et-eventyr-du-bare-vil-bli-vaerende-i/65389332 (2016-12-03)
  Fredrik Rütter (2016-12-03). Anmeldelse ballett: «Nøtteknekkeren». [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.vg.no/rampelys/teater-og-show/anmeldelse-ballett-noetteknekkeren/a/23863248/ (2016-12-03)
  Nutcracker-Operaen-2016.jpg (94 KB | 221 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 12/22/16 at 02:40:47
  Rogue One: A Star Wars Story
  Ringen 17. desember 2016


  Rogue One: A Star Wars Story er uavhengig fra de tidligere Star Wars filmene, men ligger i tid før den første filmen «A New Hope» fra 1977. Vi følger den episke sagaen der rebellene gjør et risikabelt trekk for å stjele tegningene til Dødsstjernen. Mannen som motvillig har bygget den (Mads Mikkelsen), har lagt inn en svakhet i systemet. Vi får forklaringen på hvorfor det var så enkelt å tilintetgjøre Dødsstjernen i 1977.

  Heldigvis har Rogue One mye DNA fra de andre Star Wars-filmene. Rogue One har gått tilbake til røttene, mao filmen for teknokrater som elsker enkle plott. De seneste Star Wars-filmene har i altfor stor grad «glemt» at dette er noe som skjedde for lenge (lenge) siden. Det er derfor herlig å se at romskipene er laget som Lego i jern, og at harddiskenes bufferminner er erstattet med fysiske robotarmer!! Her åpner det seg muligheter for at rebellene fysisk kan klatre i harddiskene. VGs anmelder mente filmen var den «mest intense Star Wars-opplevelsen på 36 år» (Singh, 2016). Filmpolitiet sa at filmen på sitt beste viste at «Disney heldigvis mener alvor med den pågående utvidelsen av dette høyt elskede universet.» Begge ga filmen terningkast 5. Filmen er trolig den beste siden «Empire Strikes Back» fra 1980.


  Kilder
  IMDb (2016-mm-dd). Rogue One: A Star Wars Story (2016). [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.imdb.com/title/tt3748528/ [22. desember 2016].
  Vestmo, Birger (2016-12-13). Rogue One: A Star Wars Story. [ONLINE] Tilgjengelig: http://p3.no/filmpolitiet/2016/12/rogue-one-a-star-wars-story/ [22. desember 2016].
  Singh, Sandeep (2016-12-13). Filmanmeldelse «Rogue One: A Star Wars Story»: Mest intense Star Wars-opplevelsen på 36 år. [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.vg.no/rampelys/film/filmanmeldelser/filmanmeldelse-rogue-one-a-star-wars-story-mest-intense-star-wars-opplevelsen-paa-36-aar/a/23872159/ [22. desember 2016].
  Rogue-One-A-Star-Wars-Story-at-Ringen.jpg (82 KB | 266 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/23/17 at 02:56:12
  Don Quixote med Nasjonalballetten
  Mandag 22. mai 2017 i Operaen


  Don Quixote, jeg bare elsker denne balletten. Den har alt det en ballett skal ha. Flott dans med humor og glød, god koreografi, scenografi og kostymer. Det er Rudolf Nurejev som står for koreografien, et av hans signaturverk. Denne oppsetningen hadde nypremiere i 2009. Isabelle Guèrin (tidl. prima ballerina ved Pariseroperaen) er ansvarlig for oppsetningen. Whitney Jensen fra Salt Lake City hadde rollen som Kitri, mens Denys Nedak danset rollen som Basilio. Dessverre ble Denys Nedak skadet etter 1. akt, men heldigvis var det én i salen som steppet inn i rollen som Basilio! Egentlig er det to kaster i Don Quixote. Den andre er Yolanda Correa sammen med Yoel Carreño. Det var Yoel Carreño som satt i salen, og dermed han (ikke undertegnede...) som kunne steppe inn som Basilio. Ikke hver kveld man får se Yoel Carreño og Whitney Jensen danse pas de deux (uten å ha trent sammen på forhånd). FANTASTISK!!!


  KOREOGRAFI
  Rudolf Nurejev etter Marius Petipa

  MUSIKK
  Ludwig Minkus arr. av John Lanchberry

  SCENOGRAFI OG KOSTYMER
  Sandra Woodall

  LYSDESIGN
  Paul Vidar Sævarang

  MUSIKALSK LEDELSE
  Kevin Rhodes

  MEDVIRKENDE
  Nasjonalballetten, Ballettskolen, og Operaorkestret

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 09/25/17 at 23:21:26
  Cats the Musical i Oslo Spektrum
  23. september 2017


  Cats er en av de musikalene som har gått lengst på Broadway og Londons West End. Bak denne originalversjonen fra London Palladium står regissør Trevor Nunn, meddirektør og koreograf Gillian Lynne, scenograf John Napier, og komponist Andrew Lloyd Webber bak. Kattene er nå på turne i Skandinavia, og de startet i Oslo Spektrum med seks forestillinger fra 21. september til 24. september. Turneen skal også innom Göteborg, Stockholm, Malmö, Helsingfors, København, Horsens og Köln.


  I forhold til versjonen på London Palladium, så er versjonen i Oslo Spektrum en arenaversjon. Sagt med andre ord males det med en litt bredere pensel enn det gjøres på et teater. For eksempel brukes det mer lys, og det er HD-skjermer på hver side av scenen slik at de på bakerste rad kan få med seg nærbildene. Dette kan trenge litt tilvenning, hvis man er vant med teaterversjonen. Uansett, Cats er en dansemusikal i verdensklasse, uansett om den sees i et teater eller på en arena. Besøket på Oslo Spektrum var vel anvendte penger og forestillingen innfridde forventningene.
  Cats-the-Musical-Oslo-Spektrum.jpg (153 KB | 231 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/15/17 at 17:09:08
  Les Misérables i Folketeateret
  Lørdag 14. oktober 2017


  Les Miserablés er en musikal av Alain Boublil og Claude-Michel Schönberg, som er basert på Victor Hugos roman «De elendige» fra 1862. Handlingen er lagt til Frankrike på 1800-tallet. Straffangen Jean Valjean blir jaktet på av den hensynsløse politisjefen Javert, fordi han bryter prøveløslatelsen sin. Han tar vare på fabrikkarbeideren Fantines datter Cosette. Dette endrer livene deres for alltid!


  Etter å ha sett Les Misérables i flere ulike versjoner, inkludert konsertversjonen i Oslo Spektrum og filmversjonen fra 2013 med Hugh Jackman, Russell Crowe og Anne Hathaway (gallapremieren på Colosseum kino), var det gøy å se en norsk oppsetning med norsk tale. På oppsetningen på Folketeateret er det Per-Olav Sørensen som står for regien. Han har valgt å bruke aktører fra ulike musikalske bransjer. Dette medvirker selvfølgelig til større spennvidde, både i positiv og negativ forstand. Sørensen har også kortet litt ned på handlingen (Paris-opprøret, historien til Fantine med mer), så det kan være en fordel med litt forhåndskunnskaper om historien og personene. Uansett, også her blir det fokusert på kampen mellom Jean Valjean og Javert. Kampen mellom Jean Valjean og Javert kan også sees som kampen mellom medmenneskelighet og plikt. Dette kommer godt frem i dette såre dramaet.


  Denne norske oppsetningen av «Les Misérables» har beholdt det storslåtte fra West End. Dette skyldes i stor grad den storslåtte musikken og scenografien. Musikalsk ansvarlig var Atle Halstensen, mens Petr Hlousek stod for scenografien. ANBEFALES!


  ROLLER
  JEAN VALJEAN - André Søfteland
  JAVERT - Hans Marius Hoff Mittet
  BISKOPEN - Håvard Bakke
  FANTINE - Haddy Njie/Karin Park
  EPONINE - Marion Ravn
  COSETTE - Amanda K´Odingo/Jenny Langlo
  THÉNARDIER - Dennis Storhøi
  MADAME THÉNARDIER - Mariann Hole
  MARIUS - Lars Henrik Aarnes
  ENJOLRAS - Andreas Hoff
  LESMISOSLO.jpg (51 KB | 160 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 11/27/17 at 17:37:05
  Pigen fra Vesten på Det Kongelige Teater i København
  Premiere: Operaen, Store Scene 10. november 2017


  Med operaen Pigen fra Vesten har Puccini flyttet seg til den ville vesten. Puccini introduserte en ny moderne kvinneskikkelse (Minnie) som opptrer sterk, selvstendig, og handlende. Minnie er bor alene og forsørger seg selv  ved å selge whisky til tørste menn ved sitt vertshus.  tørstige mænd på sit værtshus "Polka". Minnie bruker sin trofaste pistol til å forsvare seg med (i ville vesten). Men hun har også en mykere side, og finner sin drømmemann i (den mystiske) Dick Johnson...


  Selv mente Puccini at Pigen fra Vesten var hans beste opera noensinne. Under urpremieren i 1910 ble han kalt frem av publikum ikke mindre enn 55 ganger. Jeg likte den danske versjonen godt. Ann Petersen overbeviste som Minnie, og det samme gjorde Niels Jørgen Riis som Dick (alias Ramerrez). Jeg var ikke like begeistret for scenografien. Den var for modernisert og manglet elementer fra det klassiske Western-miljøet.Her var miljøet lagt til industri med oransje hjelmer og jakker - NEI!! Alt for ofte skal man modernisere klassiske operaer. Heldigvis innfridde musikken. Alt i alt en god forestilling.
  Pigen-fra-Vesten-Operaen.jpg (77 KB | 163 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 11/27/17 at 17:39:18
  Raymonda på Det Kongelige Teater i København
  Premiere: Operaen, Gamle Scene lørdag 11. november 2017


  I balletten Raymonda er det den kvinnelige hovedrollen som står i sentrum. I følge ballettmester Nikolaj Hübbe er dette siste store verket til Marius Petipa en hyllest til ballerinaen. Ballerinaen er noe veldig feminint. Mens den danske Bournonville-stilen gjerne lar mennene briljere og være stjernen, har den russiske og franske ballettstilen nærmest satt ballerinaen på en pidestall. Dette ble forsterket med tåspissteknikken. I Raymonda får vi mye av dette. Her fremheves ballerinaen som briljerer med klassisk balllett: Tåspiss, pas de deux, czardas, og mazurkaer. Herlig! Raymonda ble danset av J'aime Crandall og Otto av Alexander Bozinoff.


  Jeg benyttet også anledningen til å være med på en backstage-tour før forestillingen. Det var ingen ringere enn Raymondas tante, Grevinne Sibylle (Mette Bødtcher), som viste oss rundt. En opplevelse i seg selv å se Det Kongelige Teater, værelsene, kandelaberne, Dronningelosjen (basckstage), og de store systuene. Det er mange kostymer som skal sys til en klassisk ballett som Raymonda. Dessuten var det gøy å se Kongelosjen fra baksiden, da Dronning Margrethe i egen person senere kom for å se premieren på Raymonda. Flott omvisning og forestilling. Danskene kan dette - BRAVO!
  Raymonda-Operaen.jpg (205 KB | 164 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 12/14/17 at 00:45:14
  Star Wars: The Last Jedi
  Colosseum kino 13. desember 2017


  Star Wars: The Last Jedi er den åttende filmen i serien, og den andre filmen i den tredje Star Wars-trilogien (hvis vi ser bort i fra fjorårets «Rogue One») som begynte med «Star Wars: The Force Awakens» i 2015. Filmen ble skrevet og regissert av Rian Johnson. Den tredje filmen i trilogien skal etter planen ha premiere 20. desember 2019. Handlingen går i veldige korte trekk ut på at etter at Rey har tatt sine første skritt inn i Jedi-verdenen, blir hun sammen med Luke Skywalker på et eventyr med Leia, Finn, og Poe som frigjør mysterier fra styrken og hemmeligheter fra fortiden (IMDb, 2017).


  Filmweb mener dette er den beste Star Wars-filmen på 37 år (Treimo, 2017). For de som ikke har dette klart: Den beste siden «Empire Strikes Back» fra 1980. Norske anmeldere lovpriste filmen, og de fleste ga den fem i terningkast. Effektene er storstilte, og filmmusikken til John Williams er i toppklasse. Gøy var det også å se at Mark Hamill var tilbake som Luke Skywalker. Lukes tvillingsøster og general, ble spilt av nå avdøde Carrie Fisher. Det er sentimentalt å se Hamill og Fisher spille sammen igjen, godt hjulpet av regissør Johnsons sterke manus. Her er det ikke (bare) teknikken som står sentralt, men dialogene og det gode mot det onde. Det eneste er at filmens lengde på 152 minutter kan bli litt langt. Hadde den vært klipt det ned litt, ville den nok fått terningkast seks.


  Kilder
  IMDb (2017-mm-dd). Star Wars: The Last Jedi (2017). [ONLINE] Tilgjengelig: http://www.imdb.com/title/tt2527336/ [13. desember 2017].
  Wikipedia (2016-12-13). Star Wars: The Last Jedi. [ONLINE] Tilgjengelig: https://no.wikipedia.org/wiki/Star_Wars:_The_Last_Jedi [13. desember 2017].
  Vilde Treimo (2017-12-13). Norske anmeldere lovpriser Star Wars: The Last Jedi: - Den sterkeste på 37 år. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.filmweb.no/filmnytt/article1344344.ece [13. desember 2017].
  Star-Wars-The-Last-Jedi-Colosseum.jpg (111 KB | 158 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 02/21/18 at 03:27:12
  PyeongChang 2018
  De 23. olympiske vinterleker fra 9. til 25. februar 2018


  Vinter-OL 2018 er de 23. olympiske vinterleker som arrangeres i byen Pyeongchang i Sør-Korea. Åpningsseremonien ble avholdt på  Pyeongchang Olympic Stadium fredag 9. februar 2018 klokken 12 norsk  tid (kl. 20 lokaltid). Lekene ble formelt åpnet av  Presidenten i Sør Korea, Moon Jae-in. Seremoniens budskap var sentrert om fred, lidenskap, harmoni, og konvergens. Dette ble symbolisert både ved at Nord- og Sør Korea ankom bak et felles flagg, og at den olympiske ild ble båret inn av en representant fra begge nasjonene. Det var den Olympiske mesteren Kim Yuna som fikk æren av å tenne ilden. Hun vant kunstløp i 2010 i Vancouver, og sølv i samme øvelse i 2014 i Sotsji. Seremonien ble avsluttet med 2000 raketter som gikk så høyt som 1300 meter. Det ble også satt verdensrekord da Intels 1218 droner formet de olympiske ringene.


  Norges flaggbærer var skiskytteren Emil Hegle Svendsen. Norge gjorde det virkelig stort under vinter-OL 2018. Faktisk har vi ny rekord med 39 medaljer fordelt på 14 gull, 14 sølv, og 11 bronse. :)
  PyeongChang-2018-Opening-Ceremony.jpg (160 KB | 140 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 03/18/18 at 19:45:38
  Lucia di Lammermoor
  Operaen 11. mars 2018


  Lucia di Lammermoor er en italiensk opera i tre akter fra 1835. Operaen som regnes blant de mest nattsvarte dramaer i operalitteraturen, bygger på en sann historie av Sir Walter Scotts roman «The Bride of Lammermoor». Musikken er av Gaetano Donizetti. Enrico Ashton (sunget av Yngve Søberg) vil redde familiens ære og formue ved å gifte bort søsteren Lucia Di Lammermoor (sunget av Henriette Bonde-Hansen) til Arturo Bucklaw. Men Lucia er forelsket i Edgardo Ravenswood (sunget av Ivan Magri), som er ingen ringere enn brorens dødsfiende. Henriette Bonde-Hansen imponerte i rollen som Lucia, en rolle som regnes blant de største, ikke minst på grunn av den 15 minutter lange galskapsscenen rett før hun dør. I denne berømte scenen forestiller Lucia at hun gifter seg med Ravenswood, mannen hun elsker. I scenen hører vi dessuten den himmelsk klang fra glassharmonikaen.


  Dette er Annilese Miskimmons første forestilling som operasjef, og noen vil kanskje si at dette er en heftig start på karrieren? I Aftenpostens anmeldelse mente man derimot at Miskimmons første egenprogrammerte forestilling i Operaen tok få sjanser (Ørstavik, 2018). Selv likte jeg forestillingen godt. Heldigvis har ikke scenografien blitt lagt til byggingen av Deichmanske bibliotek, eller på en oljeboreplattform, men man har beholdt det klassiske uttrykket.


  Kilder
  Hilde Bjørhovde (2018-02-28). Klart for Annilese Miskimmons første forestilling som operasjef. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.aftenposten.no/kultur/i/Onjo7A/Klart-for-Annilese-Miskimmons-forste-forestilling-som-operasjef [18. mars 2018].
  Maren Ørstavik (2018-03-02). Lucia di Lammermoor er kjent for lidenskap og vanvidd. Men denne oppsetningen er et trygt valg. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.aftenposten.no/kultur/i/5VyBR6/Lucia-di-Lammermoor-er-kjent-for-lidenskap-og-vanvidd-Men-denne-oppsetningen-er-et-trygt-valg [18. mars 2018].

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 03/18/18 at 19:46:31
  I, Tonya (2017)
  Klingenberg 13. mars 2018


  I, Tonya er en svart komedie om livet til kunstløperen Tonya Harding, den første kvinnen i USA og den andre i verden, som landet en trippel axsel under et mesterskap. Tonya kom på andreplass i VM i 1991, men fikk bare en fjerdeplass i OL i Albertville i 1992. Men det de fleste husker Tonya best for, er nok kontroversene mellom henne og Nancy Kerrigan i forkant av OL i Lillehammer 1994.


  Filmen skildrer Tonyas oppvekst med moren LaVona, som blir spilt av Allison Janney (som fikk Oscar for beste kvinnelige birolle). LaVona var alkoholisert, hadde dårlig råd, og stilte meget høye krav til Tonya. Når Tonya Harding ble eldre, ypperlig spilt av Margot Robbie, fant hun seg ektemannen Jeff Gillooly, spilt av Sebastian Stan, som mer eller mindre videreførte morens holdning til vold som problemløser. Talentet til Tonya var udiskutabelt, men i denne sporten handlet det ikke bare om kunstløp. Tonya var ingen prinsesse, for å si det mildt! Da hjelper det lite å komme fra white-trash miljø som legger opp til konspirasjon, som endte opp i det berømte angrepet på Nancy Kerrigan. Man sitter igjen med en bismak etter filmen. Som aftenposten uttalte det: «Kanskje er det publikum som sitter igjen som den største synderen i denne rampete filmatiseringen av Tonya Hardings liv og karrière.»


  Både Filmpolitiet og Aftenposten ga I, Tonya 5 i terningkast, og jeg ville ikke lagt meg under det!  ;)

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 03/18/18 at 19:54:49
  The Post (2017)
  Vika 13. mars 2018


  «Been there done that» er det første som treffer meg etter å ha sett Steven Spielbergs The Post. Filmen fikk to Oscar-nominasjoner, men vant ingen, og det til tross for at Meryl Streep var nominert. Hun spilte rollen som Katharine Graham, USAs første kvinnelige eier og avisutgiver i The Washington Post. Hennes redaktør Ben Bradlee, spilt av Tom Hanks, ønsker å avsløre/trykke hvordan den amerikanske regjeringens massive dekkoperasjon gjennom tre tiår og fire presidenter har dekket over sin militære innblandingen i Vietnam (Filmweb). Filmen skildrer hvordan The Washington Post er i et kappløp med The New York Times om å publisere «Pentagon-papirene». De ansvarlige risikerte både karriere og fengselsstraff for å avdekke statshemmelighetene. Dette var interessant før, og er det fremdeles. Blant annet The Pentagon Papers fra 2003 og Alle presidentens menn fra 1976 tok opp temaet. The Post er verdt å få med seg, men videreformidler ingenting nytt.


  Kilder
  Filmweb.no (2018). The Post – 2017. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.filmweb.no/film/article1320914.ece [18. mars 2018].
  Sigurd Vik (2018). The Post. [ONLINE] Tilgjengelig: http://p3.no/filmpolitiet/2018/02/the-post/ [18. mars 2018].

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 03/18/18 at 19:55:53
  Mesteraften – Kylián, Forsythe og Øyen
  Operaen premiere 15. mars 2018

  Mesteraften er ballettverdenens «Mesternes mester» og vårens utgave byr på ingen ringere enn Jiří Kylián, William Forsythe og Alan Lucien Øyen. Kyliáns Tiger Lily og Forsythes In the Middle, Somewhat Elevated hadde urpremiere i Norge med denne oppsetningen. Øyens Timelapse hadde verdenspremiere i 2015 med Nasjonalballetten i Operaen. Den er inspirert av «Back to the Future» og handler i korte trekk om tid, forventninger og nostalgi.

  Da Jiří Kylián lagde balletten iger Lily var han inspirert av Mondrians verker, og om hvordan mennesker må bruke myke runde bevegelser med kroppen for å oppnå de rette linjene Mondrian er kjent for. Balletten danses med en strykekvartett fra Operaorkestret bestående av Catharina Chen (1. fiolin), Oda Gihle Hilde (2. fiolin), Aine Suzuki (Bratsj), og Jan Koop (Cello). Musikken spente fra John Cage til Bachs verk Goldbergvariasjonene.

  Kveldens store overraskelse var William Forsythe sin In the Middle, Somewhat Elevated. Med musikk av Thom Willems (Boosey & Hawkes), iscenesettelse av Kathryn Bennets, og koreografi og scenografi av William Forsythe, snakker vi om ballett av de sjeldne. I hvert fall når vi snakker om moderne koreografi. Legger vi til danserne Whitney Jensen, Yoel Carreño, og Yolanda Correa fra Nasjonalballetten, så snakker vi om ballett i verdensklasse. Stolt av å være fra Oslo når slikt går på hovedscenen – BRAVO!

  ;D :)
  Nasjonalballetten-IN-THE-MIDDLE-SOMEWHAT-ELEVATED.jpg (56 KB | 135 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 04/16/18 at 23:24:45
  Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
  Vika kino 11. april 2018


  Three Billboards Outside Ebbing, Missouri fikk to Oscarstatuetter i 2018, begge for skuespillere. Sam Rockwell fikk Oscar for beste mannlige birolle i tolkningen av politimester Jason Dixon, som har en forholdsvis lav IQ. Frances McDormand fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Hun spiller Mildred Hayes, moren til en datter som ble voldtatt og drept. Arrestasjonene uteblir, så filmen begynner med at hun leier tre store reklametavler (Billboards) i håp om at politiet skal gjenoppta saken. Hun får oppmerksomheten hun søkte, men samtidig mister hun mye av sympatien hun hadde. En av grunnene til dette er at politisjefen selv, Willoughby som blir ypperlig spilt av Woody Harrelson, er døende. Spørsmålet blir så om Mildred Hayes går for langt?


  Kilder
  Inger Merete Hobbelstad (2018-01-19). Anmeldelse film «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» - Hardt og godt når McDormand tar loven i egne hender. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.dagbladet.no/kultur/hardt-og-godt-nar-mcdormand-tar-loven-i-egne-hender/69359581 [16. april 2018].
  Marte Hedenstad (2018-01-18). Three Billboards outside Ebbing, Missouri. [ONLINE] Tilgjengelig: http://p3.no/filmpolitiet/2018/01/three-billboards-outside-ebbing-missouri/ [16. april 2018].
  LiavaagWiki (2018-03-05). Oscar-utdelingen 2018. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.liavaag.org/wiki/index.php/Oscar-utdelingen_2018 [16. april 2018].

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 04/17/18 at 00:15:29
  The Shape of Water (2017)
  Vika kino 16. april 2018


  Da The Shape of Water fikk 13 Oscar-nominasjoner, vant for beste film, beste originalmusikk, beste scenografi, samt at Guillermo del Toro fikk Oscar for beste regi, så må det være lov å si at det var skyhøye forventninger til dette romantiske fantasy-dramaet. Handlingen og scenografien er lagt til den kalde krigen i begynnelsen av 60-tallet. Den stumme Elisa, som blir spilt av Sally Hawkins, arbeider som renholder sammen med Zelda, spilt av Octavia Spencer, på en hemmelig lab drevet av de amerikanske myndighetene. Livet til Elisa forandrer seg for alltid da hun og Zelda kommer over et topphemmelig eksperiment. Hun forelsker seg i «The Shape of Water», en slags vannmann som av politiske grunnner (les kald krig), blir underlagt torturliknende eksperimenter. Elisa vil gjøre noe med dette!


  The Shape of Water er enkel å tolke, men med nydelig scenografi og filmmusikk, samt Guillermo del Toros ypperlige regi, gjør at dette blir god gammeldags filmmagi. Gjett om den innfridde mine forventninger! The Shape of Water er et prakteksempel på hvorfor jeg elsker film, Oscarvinnere, og popkorn. Livet er herlig!

  8-) :)


  Kilder
  Filmweb.no (2018). The Shape of Water - 2017. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.filmweb.no/film/article1329075.ece [16. april 2018].
  Mads Kvalvaag Halvorsen (2018-02-20). The Shape of Water. [ONLINE] Tilgjengelig: http://filmmagasinet.no/movies/the-shape-of-water/ [16. april 2018].
  LiavaagWiki (2018-03-05). Oscar-utdelingen 2018. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.liavaag.org/wiki/index.php/Oscar-utdelingen_2018 [16. april 2018].
  Vika-kino.jpg (70 KB | 185 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 04/22/18 at 23:11:49
  Norsk Militær Tattoo 2018
  Oslo Spektrum 21. april 2018


  Norsk Militær Tattoo er et militærmusikkshow med oppunder 850 medvirkende fra hele verden. Ordet Tattoo er fra den nederlandske setningen «Doe den tap toe» og betyr slå av springen, eller «sett tappen i tønna». Begrepet oppstod i Nederland på 1700-tallet som et signal til trommeslagere eller trompeter for at hotellene nær militære garnisoner skulle slutte å servere øl slik at soldatene skulle komme tilbake til kasernene.


  Det var Kongelige norske marines musikkorps og Forsvarets stabsmusikkorps som fikk æren av å åpne showet, som var spekket med sekkepiper, marsjering i verdensklasse og dans! ​​​​​​​​​Forsvarets stabsmusikkorps spilte favoritten Valdresmarsj, Hans Majestet Kongens Garde spilte Gammel Jægermarsj bare for å nevne noe. Av mer moderne musikk kan nevnes US Army Field Band som spilte Sir Duke av Stevie Wonder og Star Wars av John Williams. Generelt ble det utover honnørmarsjer spilt mye filmmusikk med morsomme innslag. Deltager-listen var full av sensasjonelle korps og drilltropper. Under er listen med navnene på de medvirkende til dette fantastisk flotte showet i Oslos storstue:


  [list bull-blackcheck]
 • THE ROYAL EDINBURGH MILITARY TATTOO
 • DEN DANSKE LIVGARDES MUSIKKORPS
 • 21st BATALLION GREY COATS FIFE & DRUM CORPS
 • FANFARA BERSAGLIERI "A. CARETTO" DI BEDIZZOLE
 • HISTORISK INNSLAG - NORSKE PIPERE OG TROMMERE
 • THE MARINE BAND OF THE ROYAL NETHERLANDS NAVY
 • THE UNITED STATES MARINE CORPS SILENT DRILL PLATOON
 • LIVGARDETS DRAGONMUSIKKÅR


  Pause

  [list bull-blackcheck]
 • Innslag med HV-02
 • THE ROYAL EDINBURGH MILITARY TATTOO
 • LOCHIEL MARCHING DRILL TEAM
 • NORSK DRUMLINE & KONGELIGE NORSKE MARINES MUSIKKORPS
 • FORSVARETS STABSMUSIKKORPS & FRIKAR
 • THE UNITED STATES ARMY FIELD BAND
 • TOP SECRET DRUM CORPS
 • HANS MAJESTET KONGENS GARDES 3.KOMPANI


  Finale med samtlige deltagere!
  Norsk-Militaer-Tattoo-2018.jpg (111 KB | 211 )

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/17/18 at 00:59:44
  Raceworz Norway
  Gardermoen Raceway 5. mai 2018


  Raceworz er kjent i USA og i Fast & Furious filmene. Raske 10-sekundersbiler som kappkjører i ørkenen. 5. mai kom eventet til Norge og Gardermoen Raceway (NDRG). Raceworz Norway er første som fikk lov til å bruke konseptet utenfor USA. Så gjenstår det vel å se om bilene fra Fast & Furious klarer kvartmila på 10-sekunder.


  Det var også anledning til å kjøre 402 meter med egen bil eller MC på NDRG, Norges beste dragrace-bane. Det var også konkurranser i depoet. Det ble konkurrert i laveste bil (bil-limbo), mest røyk (burnout), og mest lyd (eksoskonkurranse). I depoet var det også stor bilutstilling med flere biler fra Fast and Furious-filmene og «Street legal». Noel G (aka Hector) fra Fast & Furious 1 og 7 var også på Gardermoen Raceway. I tillegg var det mulig å leie seg helikoptertur, et populært innslag.


  Alt i alt spektakulært show med mange morsomme innslag. Bilene fra Fast & Furious og andre «Street legal» biler slet riktignok med å få bilene under 13 sekunder på 402-meteren. Derimot hadde enkelte V8’ere ikke det minste problemer med dette. Faktisk var det en 80-talls Mustang som dro igjen en Ford Escort 550HK Cosworth fra 90-tallet. Kanskje ikke så fantastisk annet enn at Cosworthen gjorde et fullt drag, mens Mustangen kom etter i burnouten! Det samme gjelder drifting. Her kom diesel og V8 Mustang suverent best ut. Riktignok gikk motoren på Mustangen før dekkene, men hva gjør man ikke for publikum på en solskinnsdag?
  Raceworz-Norway-2018.jpg (143 KB | 143 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 05/29/18 at 00:57:08
  Show’n Shine 2018
  Vikingskipet 12. mai 2018


  I helgen 12. og 13. mai var det Show’n Shine bilutstilling med Moldestuket i Vikingskipet på Hamar. Her kunne man oppleve biler som aldri før er vist i Norge. De beste Amcar og Custom-bilene, dragracing og gatebiler, bane- og drifting-biler, trailere og mye mer. Her var det håndplukkede utstillingsobjekter for å vise frem det beste fra Skandinavia. Ekstra gøy var det at man fikk et gjensyn med «Lillegul» fra filmen «Børning», Pontiac Trans Am og Kenworth-traileren fra filmklassikeren «Smokey and the Bandit», Shelby Mustang GT500 «Eleanor» fra «Gone in 60 Seconds», og ikke minst Norgeshistoriens mestselgende film sin bokstavelig talt store helt: «Il Tempo Gigante» fra «Flåklypa Grand Prix». Dette 6,65 meter lange og 2,47 meter brede monsteret på 3,6 tonn, har en 454 Big Block motor på 550 hestekrefter. Skulle gjerne hatt en prøvetur... Prøvetur kunne man få med helikopteret ute. Videre var det demonstrasjon av V8'erne i dragracingbilene og bilstereo i toppklassen. Se alle bildene i Show'n Shine 2018 fotoalbumet.


  Alt i alt en utrolig flott bilutstilling som var turen verdt tur-retur Oslo-Hamar, men regn med rundt NOK 300,- i bompenger! :o 8-)

  Il-Tempo-Gigante-Show-N-Shine-2018.jpg (126 KB | 134 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 06/23/18 at 01:11:36
  Ullevaal Xtreme 2018
  16. juni 2018 Ullevaal Stadion


  Lørdag 16. juni inviterte X-Games stjernen André Villa til Ullevaal stadion, som i anledningen ble forandret til en ekstremsportsarena. For fotballfans kan det virke litt sprøtt å kjøre inn 400 billass med grus på Ullevaal Stadion under fotball VM, men for «petrolheads» er det helt naturlig. Her fikk man se verdens beste utøvere innen FMX, supercross og snøscooter, samt sparkesykkel og BMX som faktisk kunne ta pusten fra deg. Grunnen til dette er at de satte utfor fra et 12 meter høyt stillas og gjorde både forlengs og baklengs salto. Faktisk trippel-salto. Salto tok snøscooteren også. Et imponerende show med halsbrekkende hopp. Showet ble ledet av Jan Erik Larssen fra NRKs Autofil. I førshowet kunne man oppleve stand med Monster Energy, Amcar, Streetcar, drifting-cars samt motorsykler. Ved siden av Harley Davidson standen fant man «Lillegul» fra Børningfilmene.


  Heldigvis var vi heldige med været. Håper Ullevaal Xtreme kommer tilbake senere!  8-)
  Ullevaal-Xtreme-2018.jpg (86 KB | 128 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 07/31/18 at 22:56:17
  Drag Challenge 2018
  Gardermoen Raceway 26. til 29 juli 2018


  Drag Challenge på Gardermoen Raceway (NDRG) er det største dragrace-arrangement i året. Med bilklassene Top Fuel, Top Methanol Funny Car og Pro Modified, og motorsykkelklassene Top Fuel Bike, Super Twin, Pro Stock Bike, samt Snøscootere, så er dette årets store høydepunktet for alle som er over middels interessert i dragracing. Her er det mye herlig fartsfylt spenning. For de som er under middels interessert, så kan Dragracing kort oppsummeres med at kjøretøyene fra stående start skal tilbakelegge 1/4 engelsk mil, det samme som 402,336 meter. Top Fuel kjører nå 1000 fot, det samme som 304.8 meter på grunn av sikkerheten.


  Dragracing er ekstremsport, men allikevel skjedde det vi ikke vil se på lørdagen. En motorsyklist driftet ut mot railen og kjørte rett i rekkverket på motsatt side i 297 km/t. Motorsyklisten ble fløyet med legehelikopteret direkte til Ullevål Universitetssykehus der han gikk igjennom en lang lårhalsoperasjon. Søndag sendte han melding til Drag Challenge-arrangøren på Gardermoen: «Alt gikk bra». Man har fremdeles ikke funnet årsaken til ulykken.


  I år slo været virkelig til. Strålende sol fra torsdag til søndag. Aldri tidligere har jeg opplevd at Gardermoen Raceway tok én times pause på grunn av varmen (det vanlige er regnvær), men det gjorde de på fredagen i år. Asfalten ble tidvis så varm at deler av den løsnet under burnouten (der bilene varmer opp dekkene). Ekstra gøy i denne varmen var det at det ble satt flere banerekorder. En Pro Modified satte tiden 5,98, og i finalen for klassen Top Fuel Bike kom den ene sykkelen inn på under 6 sekunder. Så var det Top Fuel! 10.000 hestekrefter som skal overføres til underlaget. Skulle det bli ny banerekord? På lørdag ble 300 meter unnagjort på 4,2 sekunder. Påfølgende dag gikk det unna på 4 sekunder blank!!! Her må vi da definitivt snakke om banerekord? Top Fuel er gøy, litt som julaften og 17. mai på en gang!
  Top-Fuel-Drag-Challenge-2018-Gardermoen-Raceway.jpg (130 KB | 146 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 08/09/18 at 01:22:13
  The Man of the Woods Tour
  Telenor Arena, Oslo 2. august 2018


  Resultatet av en sen kveld med Super Bowl half-time show i februar er at det «helt plutselig» dukket opp billetter til Justin Timberlake i innboksen!! Så jeg får vel bare gjøre det beste ut av det, tenkte jeg. Da jeg tok bussen ut til Telenor Arena stemte alt. Så mange trailere med utstyr til «The Man of the Woods Tour», dette minnet mer om et av Silicon Valleys road show. Det er vel kanskje nettopp noe av det Justin Timberlake er kjent for, etter sin rollefortolkning av gründeren Sean Parker i The Social Network. Lyset imponerte, det samme gjorde den imponerende store scenen, dekorert med trær i anledningen Woods Tour. Lyset kunne blitt et kapittel for seg, men for å korte ned, dette kunne vært hentet fra nettopp ett av road-showene fra Sunnyvale! Dansen var også imponerende. Ikke helt overraskende minte den mye om da jeg så Timberlake i Globen i Stockholm, og da han danset (sammen med) norske Mona Berntsen på Super Bowl half-time showet i år. Så var det grande-finale nummeret med nydelige Can't Stop the Feeling  🎤 🎶 🎵 🎙


  Justin Timberlake vs. flutter ekko: Hvem vant egentlig?
  Noen nedturer? Ikke annet enn at sammen med alle trailerne på utsiden av Telenor Arena, burde det også stått en 10-15 trailere med asfaltmatter til anledningen. Stakkars Justin Timberlake og hans crew som sang om kapp med flutter ekkoet i Telenor Arena. Noen ganger virket det som om arenaen vant. Det kan virke som 150 dB fra Top Fuel på Gardermoen Raceway gjennom 4 dager er bedre for øregangen enn akustikken i Telenor Arena. Skammelig, og veldig lite verdig et road-show fra Sunnyvale, for å si det slik. Med Telenor i ryggen burde lydkvaliteten vært i ren klasse A, ikke som en billig gettoblaster med dolby B fra fortiden. Ellers innfridde alt etter forventningene. Mulig neste konsert med Sean Parker, unnskyld, jeg mente Justin Timberlake, blir i København istedenfor.
  8-) ;)
  Justin-Timberlake-Telenor-Arena-2018.jpg (69 KB | 147 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 08/10/18 at 01:03:23
  Solo: A Star Wars Story
  Color Fantasy 3. august 2018


  Hvem skulle vel trodd at jeg skulle se en Star Wars film på Kielferga? Faktisk er det en ganske god kinosal i konferansedelen i båten, der de sender filmer for både store og små barn når Oracle med flere ikke har hyret hele konferansedelen. Solo: A Star Wars Story er den seneste Star Wars filmen. Den hadde premiere 23. mai i Norge, så nå var det på tide å se den. Harrison Ford har nå alltid vært blant favorittene i Star Wars (triologien), så her var det store forventninger. Disney har tross alt lagt inn ikke mindre enn $300 millioner i denne filmen.


  Gjennom et eventyr i den kriminelle underverdenen møter Han Solo sin fremtidige andrepilot Chewbacca. Videre tar romskipet Millennium Falcon oss med på en reise til en galakse langt, langt vekk ut på eventyr med noen av kjeltringene i galaksen. So far so good! På mange måter er dette en trygg film, som ikke bringer deg noe nytt. Historien bringer deg ikke noe nytt (det gjør det tross alt sjelden i Star Wars), men som alltid er action-sekvensene der, og underholdningen er god. Skuespillprestasjonene er også gode (heldigvis). Finnen Joonas Suotamo gjør en god rolle som Chewbacca. Det samme gjør Alden Ehrenreich som Han Solo, om ikke helt på samme høyde som Harrison Ford, men hvem kan vel forvente det? Av nye roller er Phoebe Waller-Bridge overraskende god som roboten L3-37. Synd hun dør! Både hun og publikum hadde fortjent flere filmer med L3-37. Det samme gjelder Woody Harrelson som Beckett. Trist at han dør også. Alt i alt, så gjør Disney en god jobb med franchisen.


  Kilder
  [list bull-blackball]
 • IMDb. Solo: A Star Wars Story (2018). [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.imdb.com/title/tt3778644/ [2018-08-10].
 • Haugan, Møller (2018-05-22). Anmeldelse: «Solo: A Star Wars Story». [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.side3.no/film/filmanmeldelser/anmeldelse-solo-a-star-wars-story-5268160 [2018-08-10].

  Color-Fantasy-som-Millennium-Falcon.jpg (47 KB | 136 )

 • Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 08/24/18 at 04:11:00
  Nasjonalballetten RAW
  Operaen 21. august 2018


  Nasjonalballetten RAW var et imponerende show der Nasjonalballettens dansere (endelig) fikk realisert sine egne prosjekter. Overskuddet går til Young Future Foundation på Filippinene, som er et barnehjem drevet av to norske kvinner. Prosjektlederen er Samantha Lynch, og prosjektgruppen består av Whitney Jensen, Douwe Dekkers, Shane Urton, Philip Currell, og Natasha Jones Dale. De kom frem til 13 balletter (koreografene i parentes):

  QUOTE: THE MIND IS A MUSCLE (Kristian Støvind)
  STARDUST (Lucas Lima)
  ELSEWHERE DARK (Whitney Jensen)
  HYSJ (Georgie Rose)
  BEFORE NORA (Stina Quagebeur)
  PULS (Yoshifumi Inao)
  INVERSION (Anaïs Touret)

  Pianomusikk i pausen med Emília Rovira Alegre

  FUTURE (Shane Urton & Matias Rønningen)
  TIRAMI GIÙ (Ada Marthine Marthinsen)
  MUSIC AND DANCE EXPERIENCE FOR HEALTHY GESTATION IN THREE MOVEMENTS (Kenji Wilkie)
  CHET AND I ON A BUS (Jacob Roter)
  DISTANT CLOSENESS (Lucas Lima)
  ALL THE ANGLES (Ana Maria Lucaciu)

  Så hva skjer så når Nasjonalballetten får frie tøyler? Dagsavisen skrev: «Prosjektet går rett inn i kjernen på hva Nasjonalballetten ønsker å være: et sted for nyskapende ballettkultur, som tidvis utnytter det faktum at Norge har en kort institusjonell balletthistorie» (Monrad-Krohn, 2018). Jeg kunne ikke uttrykt det bedre selv. Resultatet var røft, morsomt, og rett og slett utrolig bra. Det til tross for at det ikke gikk på Hovedscenen, men på Scene 2. På den annen side, så kommer publikum nærmere danserne på Scene 2. Og det er hva RAW ga oss, vi kom nærmere danserne og Nasjonalballetten. BRAVO!!
  :);D


  Kilder
  Monrad-Krohn, Vilde Alette (2018-08-20). Nasjonalballettens råvarer. [ONLINE] Tilgjengelig: https://www.dagsavisen.no/kultur/nasjonalballettens-ravarer-1.1188762 [2018-08-24].
  Operaen (2018). Nasjonalballetten RAW. [ONLINE] Tilgjengelig: https://operaen.no/forestillinger/nasjonalballetten-raw-danseverksted-ballett/ [2018-08-24].
  Nasjonalballetten-RAW.jpg (59 KB | 116 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 09/19/18 at 02:47:45
  The Phantom of the Opera
  Folketeateret premieren 7. september og 8. september


  Tenk det, The Phantom of the Opera er satt opp i Norge for aller første gang. Musikalen alle har hørt om, sett av over 140 millioner mennesker i over 30 land, og der Andrew Lloyd Webber briljerer med sitt talent. Jeg har et nesten personlig forhold til denne musikalen. Alt fra å spille Andrew Lloyd Webbers musikk på vårkonserten med skolekorpset, lytte til den samme musikken på musikkanlegget kjøpt for konfirmasjonspengene, senere via high-end utstyr og klasse A forsterkere, kritisk lytning i konsertform av musikken på konserthuset, showene på Color Line, og selvfølgelig selveste oppsetningen i London, som ble en all time high. Nå er den fulle oppsetningen endelig her på norsk i Folketeateret. Bare det at jeg så den to dager på rad sier alt om forventningene.


  Musikken er dramatisk, og jeg velger å si det samme om plottet. I sentrum står ensomme operafantomet og hans besettelse av ballettdanseren Christine Daaé i Opera Garnier i Paris. Dette er en fortelling om kunstens inspirasjon og kraft, og om lengselen etter sann kjærlighet. Espen Grjotheim overbeviser i rollen som operafantomet. Fantastisk stemmeprakt. Finske Mira Ormala sin rollefortolkning som Christine Daaé imponerer også, særlig med tanke på at hun måtte lære norsk for i det hele tatt å få rollen. Da sier det seg selv at stemmen passer rollen. Solveig Kringlebotn som den aldrende operasangeren Carlotta Giudicelli, og Jannike Kruse som ballettpedagogen Madame Giry er også med på å sprite opp denne norske versjonen av musikalen. For å oppsummere norsk presse; påkostet fantommagi på høyoktan i øverste divisjon som det var verdt å vente på i 32 år. Men selv om The Phantom of the Opera bruker retrospektiv teknikk, blir jeg aldri helt forberedt på den sørgelig slutten. Slik ble det nå også, på norsk. Ibsen ville vært stolt! Dette er musikalen over alle musikaler som alle bør få med seg!
  The-Phantom-of-the-Opera-Folketeateret.jpg (112 KB | 118 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 09/29/18 at 00:39:41
  Skjelvet
  ODEON Oslo 28. september 2018


  22. mars 2018 åpnet ODEON Oslo, Norges største kinosenter med hele 14 saler, hvorav den største er en IMAX-kino med intet mindre en Norges største lerret. Her må Colosseum kino våkne! Uansett, alle salene har Barco-laserprojektorer som er i stand til å vise 4K-film, og alle salene har Dolby Atmos-lydsystem. Legg så til OSCARs Bar i 2. etasje, så snakker vi virkelig om at film er best på kino – koste hva det koste vil.


  Nå har riktignok norsk film aldri vært kjent for lydsporene (eller lydsporet  ::)), og Skjelvet er vel heller ikke den hardeste prøven Dolby Atmos-lydsystem, eller Barco-laserprojektorene kan bli utsatt for. Derimot er Skjelvet banebrytende på effekter, når vi holder oss til norske filmer, slik det skal være i katastrofefilmer. Dette er oppfølgeren til kassasuksessen Bølgen, der en tsunamibølge ødela Geirangerfjorden. Nå er det Tigerstaden som står for tur. Godt er det at det er en film, med tanke på at storskjelvet starter på Ryen (?!) for så å bevege seg over Ekebergsletta, før Barkoden, Postgirobygget og Oslo Plaza ristes i fillebiter. Effektene har hovedrollen, skuespillerne birollen, og plottet er heller svakt! Slik skal det være i en katastrofefilm, men allikevel, så er det litt brå slutt (veldig brå vil noen si), og litt mange parallellhistorier som aldri får noen verdig oppfølging. Utover dette er Skjelvet norsk Popcorn på sitt bedre!

  ODEON-Oslo-OSCARs-Bar.jpg (73 KB | 121 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/26/18 at 21:06:10
  First Man IMAX
  ODEON Oslo 16. oktober 2018


  That's one small step for a man, one giant leap for mankind

  First Man ser på astronauten Neil Armstrong sitt liv, og det legendariske romoppdraget som førte til at han ble den første mannen som gikk på månen 20. juli 1969. Filmen tar for seg epoken 1961 til 1969 der vi får se farene bak Gemini- og Apollo-programmet. Regissøren Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) har fremstilt Armstrong, spilt av Ryan Gosling (La La Land), som en sorgtung og disiplinert mann. Filmen, som bygger på boken «First Man: The Life of Neil A. Armstrong» av James R. Hansen, forteller om tapet av den to år gamle datteren Karen. Dette går som en rød tråd gjennom hele filmen, hele veien til månen.


  NASA sitt romprogram har blitt skildret før, ikke minst i Philip Kaufmans «The Right Stuff» (1983) og Ron Howards «Apollo 13» (1995). «First Man» skiller seg ut fra disse to filmene ved at den er langt mer monoton. Dessuten er flyscener, oppskytningsscener og romscenene i landingskapselen mer klaustrofobiske enn tidligere. Jeg likte det, at vi fikk mer dybde i first man on the moon, men allikevel kunne det bli litt for mye. Når det er sagt, så er dette en film NASA og romeventyrfans absolutt bør legge til i må se listen sin. Dessuten skader det ikke å se den i en IMAX-kino med Dolby Atmos lyd, for å si det sånn. Det gir den rette popcorn-effekten.

  Kanskje en selvfølge når man ser en film til $ 60 millioner om romfartseventyret? 8-)

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/26/18 at 21:50:59
  A Star is Born
  Symra 1 Oslo 22. oktober 2018


  Da jeg kjøpte billett til A Star is Born trodde jeg det var filmen om Queen. Lady Gaga, som spiller i filmen, har jo tross alt hentet navnet sitt fra Radio Gaga . ikke sant?! Uansett, jeg fikk med meg førpremieren til Bohemian Rhapsody (se neste post), noe jeg trengte. For A Star is Born er sørgelig. Veldig! Lady Gaga er forbausende flink i sin filmdebutt. Det samme gjelder Bradley Cooper, som her debuterer som regissør. Filmen har vært filmatisert tre ganger tidligere, med Janet Gaynor og Fredric March i 1937, Judy Garland og James Mason i 1954, og Barbra Streisand og Kris Kristofferson i 1976. Historien er den samme. Den erfarne musikeren Jackson Maine (Bradley Cooper) forelsker seg i Ally (Lady Gaga). Hun har gitt opp drømmen sin om å bli stor artist, men Jack får henne inn i rampelyset. Da Ally får platekontrakt, tar karriere av. Samtidig sliter Jackson med tinitus, familiære problemer og et overforbruk av piller og sprit. Den personlige siden av forholdet til Jackson og Ally er i ferd med å bryte sammen.


  Jeg husker ikke de tre andre filmatiseringene, men tipper at denne ikke er noe dårligere. Faktisk er det interessant at Hollywood må tilbake til røttene sine, for å finne tilbake til ekte romantikk og kjærlighet. To stjerner hvor den ene er på vei ned, mens den andre er på vei opp, møtes i kjærlighet. Slik sett burde man kanskje se den triste slutten komme. Det er vanskelig å hindre tårene sprette frem, faktisk blir man veldig trist. Jeg som trodde Lady Gaga spilte i Queen-filmen med happy ending, istedenfor fikk jeg lyst til å grine.  :'(


  La deg ikke skremme av det! Dette er nok en film du IKKE må gå glipp av. I A Star is Born ble Lady Gaga født som filmstjerne, og Bradley Cooper som regissør. Her lukter det Oscarer...

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/26/18 at 22:43:31
  Bohemian Rhapsody IMAX Live fra Wembley
  ODEON Oslo 23. oktober 2018 (Live fra kl. 20:30)


  Det eneste som er mer ekstraordinært enn deres musikk er deres historie

  Bohemian Rhapsody er en hyllest til det britiske rockebandet Queen. Filmen hyller deres musikk og vokalist Freddie Mercury ypperlig spilt av Rami Malek. Vi følger bandets opptur med ikoniske låter og revolusjonerende lyd (effekter) til deres nedtur med Mercurys livsstil som spinner ut av kontroll. Freddie Mercury valgte med dette å satse på en solokarriere. Den ble langt fra like suksefull som Queen hadde hatt, og filmen avslutter med Queen sin triumferende gjenforening og Live Aid-opptreden på Wembley Stadium i 1985.


  Filmen har premiere 2. november 2018, men for oss IMAX-gjengangere, var det eksklusiv førpremiere og live sending fra verdenspremieren på Wembley. Her fikk man intervjuer av skuespillere, regissør og Queens medlemmer - som hyllet filmen. Det samme gjør jeg. Jeg har alltid likt Queen, deres musikk, lydeffekter/studioarbeid og deres opptreden på Live Aid. Litt nysgjerrig var jeg også på Freddie Mercurys utagerende (hemmelige) liv. Bohemian Rhapsody gir deg svaret på alt dette. Hvordan bandet ble etablert under studietiden, platekontrakter, og studioarbeid med autentisk utstyr slik det var på 70-tallet. Det siste er særdeles interessant, da låter som «We Are the Champions», «We Will Rock You» og «Bohemian Rhapsody» er både symfonisk rock, progressiv rock, stadion rock og kunst rock - bare for å nevne noe. Dessuten var «Bohemian Rhapsody»  tidenes første musikkvideo, men det blir bare nevnt i en sidekommentar i forbindelse med at «I Want to Break Free» ikke ble vist på MTV.


  Selv om Freddie Mercury hadde AIDS, velger filmen å ha en happy ending, og avslutter med fullversjonen av den legendariske opptredenen på Live Aid i 1985, som er blant de mest fantastiske opptredener i rockemusikkens historie. En verdig avslutning!
  Bohemian-Rhapsody-World-Premiere-IMAX.jpg (118 KB | 105 )

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 10/28/18 at 12:48:00
  Mordene i Kongo
  ODEON Oslo 26. oktober 2018 (Premieren)


  Kjøtthue 1 og 2 på tur

  Mordene i Kongo er filmen om Joshua French (Aksel Hennie) og Tjostolv Moland (Tobias Santelmann), og drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Historien er kjent. Moland og French var tidligere i Telemark bataljonen, der de var henholdsvis fenrik og grenader. De forlot forsvaret med noen ukers mellomrom i 2007. April 2009 krysset de grensen mellom Uganda og Den demokratiske republikken Kongo (DRC) på én motorsykkel på vei til diamantbyen Kisangani. Motorsykkelen brøt sammen, og de leide seg Kasongo som sjåfør. 109 km fra Kisangani blir Kasongo skutt. Slik sett burde filmen kanskje hete Mordet i Kongo, og ikke Mordene i Kongo i plural form, da French og Moland faktisk bare tiltales for ett drap. Historien er for de aller fleste av oss kjent, og det er derfor synd at filmen ikke tilfører noe nytt. Det er fremdeles omstridt hva som egentlig skjedde. Moland og French på sin side landet på historien om at de kom i et bakholdsangrep. Vi sitter fremdeles spørrende igjen for hvorfor de ble leiesoldater i Afrika. Hvorfor ville de støtte opprørslederen Nkunda for eksempel?


  Vi er Rambo 1 og 2, kjøtthue 1 og 2, spøker Moland og French. I filmen er det akkurat det de fremstår som. Her er det etterretningen og rettsapparatet i Kongo, samt norsk UD som fremstår som de profesjonelle. Man kan spørre seg om hvorfor UD ikke ville betale «Ubuntu», en erstatning da de brukte så mye ressurser på å få hjem de to tidligere soldatene fra Telemark bataljonen som viftet med norske ID-kort. Man kan også spørre seg hvorfor «gutta på tur» aldri brøt sammen. Opprør i fengsel, hygieneforhold, ingen kontakt med omverdenen, ja selv Molands selvmord går uten den store dramatikken. Var de virkelig så tøffe? Uten at filmen har noe nytt å tilføre, og uten den store dramatikken, kunne filmen fint vært klippet ned til 90 min. Filmen er verdt å få med seg, men ingen Oscar-kandidat!

  Title: Re: Begivenheter
  Post by Administrator on 03/06/19 at 02:43:25
  Amundsen
  ODEON Oslo 16. februar 2019


  Amundsen er en dramatisering av virkelige hendelser. Filmen handler om Roald Amundsens mange ekspedisjoner, finansieringen av disse og det turbulente forholdet til sin egen bror. Roald Amundsen lar hovmod og ærgjerrighet ødelegge forholdet til sine nærmeste, og det kan virke som de farefulle ekspedisjonene hans er der for å redde ansikt. Han blir fremstilt som iskald, der hans personlighet er mer skapt for isolerte kalde reiser, enn varme familierelasjoner og kjærlighetsliv. Dessuten virker det som at det å komme «først» er langt viktigere enn selve ekspedisjonene han legger ut på. Ikke mye forskning å se hos Amundsen nei. Dette fremheves særlig der avdøde Robert Scott hylles som en helt og en gentleman i det britiske polarmiljøet, mens Amundsen blir fremstilt som en barbar som ble trukket til Sydpolen av grønlandshunder som han spiste underveis. Scenen avsluttes med en skål for hundene!


  Pål Sverre Hagen gjør en god jobb som Roald Amundsen, og filmen har flotte bilder og godt innsyn i de forskjellige ekspedisjonene. Lyd og bilde er bra til norsk film å være, og filmen har mange flotte scener fra ekspedisjonen til Sydpolen, ferden gjennom Nordøstpassasjen, ferden med luftskipet «Norge» over Nordpolen, og den dramatiske flystyrten på et isflak. Men filmen mangler klimakset, rett og slett fordi de samme konfliktene repeteres foran hver nye ekspedisjon. Man skulle nesten tro Espen Sandberg som står for regien, trodde vi Popkorn-spisende publikummere er litt tungnemme. Så selv om filmen har gode bilder, så forblir portrettet av Roald Amundsen uskarp. Filmen er verdt å se – absolutt – gøy å se Amundsen i filmversjon, men filmen tilfører ikke noe nytt. Vil du lære og vite mer om Roald Amundsen, les en bok!
  Amundsen-ODEON-Oslo.jpg (62 KB | 91 )

  Forum @ Liavaag.org » Powered by YaBB 2.5 AE!
  YaBB Forum Software © 2000-2010. All Rights Reserved.