Marantz 60 år

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

60 år med Marantz er alt om musikk

Dette skrev Andrew Everard i audio magasinet What Hi-Fi? 12. juni 2013. Det legendariske merket Marantz feiret sitt 60-årsjubileum i 2013. For å markere begivenheten, lanserte selskapet nettverksspilleren NA-11S1. Dette var den første spilleren noensinne til å realisere det fulle potensialet i høyoppløste lyd fra nye medier. Denne nettverksspilleren gjorde det mulig å spille av høyoppløselige lyd-filer med studiokvalitet hjem til sin egen stue. Samtidig ble Marantz Consolette lansert. Dette var den første Wireless Streaming høyttaler for audiophile lyttere. Så hvordan kan et selskap som Marantz ha så banebrytende innovasjoner gjennom 60 år?

Because Music Matters

Historien bak grunnleggelsen av Marantz skulle være velkjent, der gründeren og musikkelskeren Saul Bernard Marantz (ofte forkortet Saul B. Marantz) begynte produksjon av hi-fi komponenter, rett og slett fordi han mente han kunne gjøre dette bedre. Legenden sier at Saul B. Marantz rett og slett fjernet radioen i sin 1940-modell Mercury, og installerte den innendørs. Etter litt bearbeidelser sto han fire år senere igjen med en høykvalitets forforsterker, Audio Consolette. Forsterkeren hadde intet mindre enn 36 typer equalizere til LP og 45rpm, noe som var nødvendig på grunn av formatkrigen mellom Columbia sitt 33 LP format, og RCA Victor sitt 45 format. I 1952 besluttet Marantz å lage 100 enheter av Audio Consolette for $ 153, men innen et år hadde han solgt 400! Disse ble produsert i Saul B. Marantz sitt hjem i Kew Gardens. Marantz bestemte seg for å kommersialisere driften i 1953! Produksjon versjonen av Audio Consolette, som ble kalt Model 1, kostet $ 150. Senere ble Model 2 lansert, en mono sluttforsterker som kostet $ 200, som matchet Model 1.

Et av de mest avgjørende øyeblikkene i Marantz historie kom med den samtidige lanseringen av de tre legendene i 1958: Model 7 forforsterker, Model 8 stereo effektforsterker, og Model 9 mono effektforsterker. Disse produktene omdefinert Hi-Fi kvalitet med et slikt kvantesprang at de forble målestokken i 11 sammenhengende år. Model 7 alene solgte mer enn 130.000 enheter. Model 9 er forresten den modellen som introduserte det legendariske effektmeter i fronten, som man også finner på jubileumsmodellene i 2013. Nok en klassiker som må tas med, er Model 10, som ble lansert i 196. Denne FM stereoradioen med innebygd 3-tommers oscilloskop i fronten, bekreftet både kraft og balanse. Prisen på $ 650 dekket langt fra utviklingskostnadene, og Marantz sin kone måtte selv sette penger inn i selskapet. Faktisk dekket det ikke produksjonskostnadene heller. Marantz skal selv ha sagt at mange mennesker føler, til denne dag, at 10B er den beste radioen som noensinne er blitt laget. Da de var nye, var den siste listeprisen i 1970-årene ca $ 750, og Saul B. Marantz følte at han fremdeles satte en gratis hundredollar i hver boks.

Eierskapet

Til tross for at det ble solgt tusenvis av Model 10 (eller nettopp derfor), ble selskapet nesten ruinert. Det var da Superscope tok over i 1964, og flyttet selskapet til California året etter. I 1966 ble noe av produksjonen lagt til Japan i samarbeid med Standard Radio (som 9 år senere skiftet navn til Marantz Japan). Saul B. Marantz gikk av som president i selskapet i 1968.

Salget i 1964 var det første av flere eierskifter for Marantz. I 1980 solgte SuperScope sin 50 % eierandel i Marantz Japan og varemerker og markedsføringsrettigheter over hele verden (med unntak av USA og Canada) til det nederlandske selskapet Philips. Historien sier at Philips USA ikke ønsket et femte merkevare, da de allerede eide Sylvania, Philco, Philips og Magnavox. Det skulle derfor gå mange år før Marantz igjen ble helt forent.

Historisk oversikt over eierskapet

  • 1953 Marantz Company ble etablert i 1953 på Long Island
  • 1964 Superscope kjøper opp Marantz
  • 1966 Gjennom samarbeid med Standard Radio Corp. begynte Marantz produksjon i Japan
  • 1975 Standard Radio Corp. skiftet navn til Marantz Japan Inc.
  • 1980 Superscope solgte Marantz (med unntak av USA og Canada) til Philips Electronics NV
  • 1992 Philips Electronics NV tok over varemerket og forhandlernettverket også i USA og Canada
  • 2001 Marantz Japan Inc. tok over varemerket og forhandlernettverket til Marantz
  • 2002 D&M Holdings etablert etter at Marantz Japan og Denon fusjonerte
  • 2008 Philips og Marantz sitt 28-års forhold endte etter at Philips Electronics NV solgte sin gjenværende eierandel i D&M Holdings til Bain Capital.

Marantz har gått igjennom mange eierskap. Fra å bli etablert i 1953 av Saul B. Marantz, har det gått via Superscope, Philips, og D&M Holdings, som igjen er eid av Bain Capital. D&M Holdings eier Marantz, D&M Professional, Denon, Denon DJ, Boston Acoustics, Premium Sound Solutions, og Allen & Heath. Mer om eierskapshistorien kan du lese om på siden om Saul B. Marantz.

60 år med Marantz teknologi

Solid state og Marantz TV?

Marantz hadde også litt å si i fjernsynsmarkedet. Faktisk holdt de det gående fra svart/hvit æraen til langt inn i plasma æraen. De senere årene hadde Marantz godt rykte på seg for å lage gode filmprojektorer. Mer interessant er det nok å lese om Marantz hi-fi produkter. I 1965 lagde Marantz sin første solid state (transistor) forforsterker. Denne forforsterkeren het Model 7T. Marantz kom så med mange slagskip av noen receivere de påfølgende 15 årene. De var stolte av både byggekvaliteten og påliteligheten i produktene sine. To eksempler (av veldig mange) er receiverene 2275 og 2600. Disse receiverene (radioforsterkerne) beholdt oscilloskopet fra tidligere modeller, og innførte samtidig selskapets Gyro Touch svinghjul til selve tuningkontrollen. Model 2600 var en 32 kg 2-kanals radiomottaker med innebygget oscilloskop og Gyro Touch svinghjul til radiosøkningen, og en formidabel forsterker på 300 watt RMS per kanal i 8 ohm. Marantz Model 4400 er også en virkelig klassiker. Den hadde også oscilloskop og Gyro Touch, men sluttrinnet var enten 4 x 50 watt, eller 2 x 125 watt. Altså valgfritt stereo eller 4-kanals. Med den innebygde variable matrisen som syntetiserte 4-kanals lyd fra 2-kanals opptak, var det mulig å høre 4-kanalslyd fra 2-kanalsopptak. Ganske sjeldent i 1972, med tanke på at Dolby Stereo utstyr kun ble installert i de største kinoene som allerede var utstyrt med forsterkere og høyttalere for CinemaScope 4-spors stereo. Men så var da også prisen på den tiden ca. $ 1250 for én Marantz Model 4400!

Suksessen til Star Wars i 1977, som brukte 4-kanals system med stor virkning, oppfordret eiere av mindre kinoer til å installere stereoutstyr for første gang. I 1985 satte Marantz nye standarder i AV verdenen, med den revolusjonære RV-55. Dette var den første kommersielt tilgjengelige produktet med Dolby Surround Prosessor. Med stereo frontkanaler, dedikert senterkanal, og surround bakkanaler, kunne folk nå oppleve øredøvende lydeffekter fra Star Wars – også fra sin egen godstol i egen stue!

Fremveksten av Laser Disc gjorde at folk fikk øynene opp for hjemmekino. Marantz gikk inn i dette spennende feltet med energi og engasjement. I 1992 introduserte de sin første THX sertifiserte forsterker og receiver, henholdsvis SM-80 og SR96. I 1994 lanserte de VP500, den første LCD projektor i Europa, etterfulgt av VP600 i 1995. Noen år senere ble den høyt roste flatskjerm-TV PD4200 lansert i 2000 til den nette sum av € 14.000. Seks år senere introduserte Marantz projektoren VP-11S1, som hadde ekte 1080p oppløsning.

Ken Ishiwata 1978

I tiden som Philips overtok salget av Marantz til det meste av verden, hadde selskapet allerede fått selskap av noen som skulle bli betydelig i den fremtidige utviklingen: Ken Ishiwata. Han flyttet til Marantz Europa, etter at han var blitt headhuntet fra Pioneer i 1978, som teknisk koordinator. Han tilbrakte først tre måneder i Japan, for å lære om Marantz metodene. Marantz brukte nemlig fem år på å lære sine ingeniører på å lage forsterkere på den amerikanske måten. Ken Ishiwata arbeidet i selskapet da Philips (og dermed Marantz) begynte å lage sine første CD-spillerne. Ishiwata har selv sagt at dette ble en annen stor mulighet for ham. Frem til da hadde han kun jobbet med analog lyd, og visste derfor ikke noe om digital teknologi. «Jeg lærte så mye fra Philips ingeniørene», sa han. I denne tiden ble Ken Ishiwata kontaktet av Saul B. Marantz, som da var i 70-årene. Marantz sa til Ishiwata: «Jeg har gjort så mye som jeg kan med mono og stereo LP-plater; Nå er det din tur til å gjøre noe med Compact Disc.»

I midten av 1980-tallet, bare noen få år etter lanseringen av CD, hadde Marantz et beredskapslager av sine CD-45 spillere. Disse spillerne brukte Philips 4 ganger oversampling og 14 bit kontinuerlig kalibreringsteknologi – i en tidsepoke da de japanske rivalene brukte 16 biter. Forbrukerne antok automatisk at 16 bit var bedre enn 14, så Marantz hadde derfor et enormt lager av 14 bits spillere. De var ikke å selge! Et av forslagene var å dumpe dem på markedet for ca 1000 kr. Ken Ishiwata foreslo istedenfor å tune dem for 80 kr hver. Resultatet ble at kritikerne utropte den som den mest musikalske CD-spilleren i verden!

Den oppgraderte CD-45 ble hetende CD-45LE (Limited Edition). LE ble senere til SE (Special Edition), noe som av konkurrentene ble så populært å kopiere, at Marantz kalte det etter hvert OSE (Original Special Edition). Også skal her nevnes KI Signature (Ken Ishiwata Signature). Det første KI Signature produktet delte navn med Marantz aller første CD-spiller, nemlig CD-63MkII KI Signature. Ken Ishiwata er fremdeles overbevist om at dette fortsatt er en av de mest musikalske CD-spillere Marantz har produsert.

En historie med milepæler

Marantz er kjent for sine legendariske hi-fi produkter som Modell 7, 8, og 9 rørforsterkerne, samt Modell 10 FM radio. I 1970-årene nådde Marantz nye høyder med sine svært kraftige forsterkere og radiomottakere. Modell 500 produsert bemerkelsesverdige 2 x 250W i 8 ohm. For å håndtere varmen fra denne megaforsterkeren, måtte Marantz utviklet en innovativ kjølingstunnel med en helt spesiell varmefordelingsteknologi. Deretter fulgte Esotec serien, som inkluderte den 42 kg tunge SM1000 stereo effektforsterkeren med 2 x 400W i 8 ohm. Esotec serien ble også verdsatt av audiophile for sin unike TT1000 platespiller med chassis i glass og aluminium sandwich.

Quarter-A

Forsterkeren Model 33, introdusert i 1970, var den første forsterkeren utstyrt med en bryterfunksjon mellom klasse A og klasse AB. Men byttet man fra klasse AB til klasse A under avspilling ved høyt volum, led lyden som følge av utilstrekkelig effekt. På denne tiden anså mange hi-fi produsenter klasse AB som den konvensjonelle metoden som tok det beste fra både klasse A og klasse B. Marantz studerte problemstillingen intenst og kom opp med en løsning de kalte Quarter-A. Med høy lydkvalitet, lav forvrengning og imponerende kraft, skulle denne teknologien varsle den digital audio æraen. Quarter-A kretsene ble installert i Marantz integrerte forsterkere fra 1981 – året før CD-spilleren ble innført.

Integrerte forsterkere

Produktstrategien til Marantz Japan snudde mot rimeligere produkter i 1970-årene. Marantz forsterkere gikk mot integrerte forsterkere. Den første integrerte forsterkeren var Model 30 Pre-Main forsterker (PM). Den ble lansert i 1970. Designet var inspirert av Model 7C. Dette designet fortsatte hele veien gjennom til modell PM94 – med Quarter-A teknologi. PM94 skulle også bli den siste forsterkeren som brukte trepanelsdesignet som ble innført på begynnelsen av 80-tallet. Det klare skillet av fire bryterne på venstre og høyre side med et kontrollpanel imellom disse, var et design som bygde på Modell 7.

CD spilleren

I 1982 lanserte Philips deres første CD-spiller, CD100, som under Marantz ble solgt som CD-63. Sony var riktignok den første på markedet teknisk sett med sin CDP-101, men CD-63 ble den første offentlig annonserte CD-spilleren i verden! I slutten av 1986 ble Marantz CD-94 lansert. Dette var den første CD-spilleren laget av Marantz Japan på to år. CD-94 er identisk med Philips CD960, og ble utstyrt med den profesjonelle Philips CDM-1 drivverket og TDA1541A 16 bit D/A konverteren med 4 ganger oversampling. CD-spilleren veide 10 kg, takket være det rigide die-cast chassiset. Dette chassiset var så godt konstruert, at det faktisk ble brukt på de etterfølgende generasjoner av Marantz High End CD spillere i 10 år.

Innovasjoner på 90-tallet

Marantz gjenforent under én felles ledelse

I 1990 ble endelig Marantz gjenforent, da Philips kjøpte Marantz Nord-Amerika. Dette ble første gang på 10 år at Marantz merket lå under én felles ledelse. Den destruktive schizofrene tilværelse ble avsluttet! Dermed var det duket for en rekke digitale innovasjoner. I 1991 introduserte Marantz den første CD-opptakeren på verdensbasis: CDR-1. Dette var bare begynnelsen på mange vellykkede CD-opptakere fra Marantz som brukte spesifikasjonene til Philips og Sonys Orange Book. Samme året ble AX1000 lydprosessoren utgitt. Dette var en digital signalprosessor som brukte state-of-the-art 1 bit A/D og SAA7350 bitstream D/A konvertere. AX1000 kunne måle og kompensere for lydmangler i rom. Den var utstyrt med en trebånds parametrisk equalizer, en lydfeltsprosessor som etterlignet etterklangstiden på kjente konserthaller, en kompressor/limiter, en de-noisier, en firkantbølge/hvit støy/rosa støy generator, samt en sanntidsanalysator. I dag ville du rett og slett kalt det rom kalibrering og surround effekter, men i 1991 var dette revolusjonerende teknologi som la grunnlaget for Marantz sin suksess innenfor digital lydprosessering.

Mindre populært var lanseringen av den digitale kompaktkassetten (Digital Compact Cassette: DCC). DCC ble introdusert i 1992 av Philips og Matsushita som arvtageren til den analoge kompaktkassetten. Marantz introdusere DD92 og DD82 i oktober 1992. Prisene lå på henholdsvis € 500 og € 1000. DD92 og DD82 ble oppdatert i 1994, med Philips DAC-7 D/A og 18 bits A/D konverter, men dette var ikke nok til å redde formatet. Produksjonen ble avsluttet i 1996. Marantz lanserte SA-1, som var en stereo SACD (Super Audio Compact Disc) i 1999. Marantz lanserte en tokanalsspiller til tross for at SACD formatet støtter 6 kanaler. Marantz første multikanals SACD spiller, SA-12S1, kom først ut i 2001.

HDAM - Hyper Dynamic Amplifier Modules

Marantz CD-15 og forsterkeren PM-99SE var de første Marantz produktene som inkluderte den kompakte høyhastighetsforsterkermodulen HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Modules). Teknologien ble utviklet av Marantz for å bidra til å skape en mer dynamisk, nøyaktig og detaljert lyd ved å erstatte standard IC-er med diskrete kretskort. Det skulle vise seg å bli en særdeles viktig teknologi for Marantz. I 1994 fikk SM-5 forforsterkeren og SM-6 sluttforsterkeren toppkarakterer som ikke var gitt til Marantz siden SM1000. HDAM er senere videreutviklet og tilpasset til de spesielle kravene for hvert bestemte produkt.

To nye flaggskip – modellene 7 og 9

Samme året som D&M Holdings ble grunnlagt, sprer Super Audio formatet seg. Marantz slipper sine første høyklasse separate forsterkere på 8 år. Forforsterkeren SC-7S1 og effektforsterkeren MA-9S1, Premium produkter med blå Marantz stjerne og det velkjente effektmeteret som ble introdusert på den originale Model 9. Dette var milepeler i den moderne digitale æra, og innføringen av M1 designet som senere ble å finne i alle Marantz produktene. M1 står for Marantz!

Marantz sin filosofi

Saul B. Marantz døde 85 år gammel i januar 1997, bare et år etter at Marantz hadde lansert replikaversjoner av noen av hans tidligste design som Marantz Classics. Alle Marantz produktene og komponentene har den samme filosofien. Som de selv sier, når de lager komponenter eller produkter, er de ikke interessert hvorvidt det er bra eller dårlig, men bare hvordan det yter relativt til andre komponenter. Terry O'Connell i Marantz sier at «Utvikle et nytt produkt er som å sette sammen et idrettslag: med nok penger, kan du få de beste spillerne i verden, men det betyr ikke at de kommer til å vinne. Hele laget må samhandle harmonisk, hver enkelt spiller må være utmerket, men må også bidra til å sikre alle sine lagkamerater utføre sine beste evner i tillegg». Alle Marantz designingeniørene forstår dette, og heldigvis har de et meget erfarent team. De lever og ånder for denne filosofien i alle faser av utvikling. Marantz har også produsert mange klassiske modeller i Ken Ishiwata sin tid, da Marantz gikk inn i den moderne hi-fi-verdenen med produkter som Marantz NA7004, Marantz NA8005 og high end streameren Marantz NA-11S1.

Mer om Marantz på LiavaagWiki

Kilder

Liavaag.org