Domener og Oslo Motor Show 2020: Forskjell mellom sider

Fra LiavaagWiki
(Forskjell mellom sider)
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: ==Introduksjon til domener== Retten til å bruke et domene blir regulert av domeneregistrar. Dette er en aktør som har tillatelse til å registrere domener for sine kunder. En slik tillatelse gis av en myndighet for toppnivådomene (TLD) – se under. Internasjonalt er en slik myndighet ICANN, som administrerer domener som [https://www.liavaag.org Liavaag.org], mens det i Norge er Norid som administrerer domener som [http://www.liav…)
 
m (Beskyttet «Oslo Motor Show 2020»: Side med mange besøkende ([Redigering=Tillat kun administratorer] (ubestemt) [Flytting=Tillat kun administratorer] (ubestemt)) [dypbeskyttelse])
 
Linje 1: Linje 1:
==Introduksjon til domener==
== Oslo Motor Show 2020 er avlyst ==
Retten til å bruke et domene blir regulert av domeneregistrar. Dette er en aktør som har tillatelse til å registrere domener for sine kunder. En slik tillatelse gis av en myndighet for toppnivådomene (TLD) – [[#Toppnivådomene (TLD)|se under]]. Internasjonalt er en slik myndighet [[#ICANN|ICANN]], som administrerer domener som [https://www.liavaag.org Liavaag.org], mens det i Norge er [[#Norid|Norid]] som administrerer domener som [http://www.liavaag.no Liavaag.no]. Disse organisasjonene drifter toppnivådomenene både teknisk og administrativt.


Informasjonen de administrerer blir gjort tilgjengelig gjennom WHOIS (uttales: Who is) protokoller. Domenene kan ikke eies, men de leies typisk årsbasis. De fleste land vedlikeholder WHOIS servicen ved å oppdatere registranten, navn på leietager, serverinfo og når leietiden på domenet går ut.
Oslo Motor Show 2020 som skulle vært arrangert 23.-25. oktober, er dessverre avlyst. På grunn av korona-situasjonen kan Oslo Motor Show ikke arrangeres i år. Dette avbryter den 11 showet rad. Nyt gjerne bildegalleriet fra fjorårets [https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2019/ Oslo Motor Show], som hadde 10-årsjubileum.


==Domenenavn==
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019.jpg]]
Internett bygger på kommunikasjon med internettprotokolladresser, eller såkalte IP adresser. Domenenavn er enklere å huske enn numeriske IP adresser. Til adressering brukes derfor domenenavn som er unike og som er oppbygget som hierarkiske navnestrenger. Domain Name System (DNS) er navnetjenerstandarden spesifisert i TCP/IP protokollsuiten som oversetter domenenavnene til IP adresser. For eksempel IP adressen til [https://www.liavaag.org Liavaag.org] er 88.87.44.73, men domenenavnet Liavaag.org er betydelig lettere å huske.


Hierarkiet bygger fra høyre siden. Med andre ord så er org et generisk toppnivådomene ([[#gTLD|se under om gTLD]]) og Liavaag er det unike domenenavnet (her organisasjonsnavnet). Hvorvidt man bruker liavaag.org eller www foran, som i www.liavaag.org, er valgfritt. Dette skyldes at www er et tjenestenavn.
''Custom-bil og motorsykkel på Oslo Motor Show 2019''


===Subdomener og tjenestenavn===
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019-McLaren-F1-GTR-Longtail.jpg]]
Noen land  og organisasjoner foretrekker å legge til flere ledd i domenenavnet. Dette kalles subdomener, eventuelt underdomener. Tjenestenavnene er som navnet antyder, det som skiller tjenester fra hverandre. Det vanligste tjenestenavnet er www (World Wide Web).


====Eksempel på subdomene på gTLD====
''BMWs McLaren F1 GTR Longtail på Oslo Motor Show 2019''
Det vanligste tjenestenavnet er www, men man står helt fritt til å skifte dette ut. Et eksempel på dette er at det ofte på nettsider tilpasset mobilenheter som smarttelefoner og nettbrett brukes ''mobil'' eller bare ''m'' istedenfor ''www''. Et eksempel på subdomene anvendt på et generisk toppnivådomene ([[#gTLD|se under om gTLD]]), er www.mittdomene.no som ville blitt mobil.mittdomene.no eller m.mittdomene.no.


====Eksempel på subdomene på ccTLD====
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019-Mr-Bean-Mini.jpg]]
Subdomener brukes også på nasjonale toppnivådomener ([[#ccTLD|se under om ccTLD]]). Faktisk er det så mange kombinasjoner av landskoder og underdomener, at det her bare vil bli gitt eksempler på hvordan de fungerer. Et eksempel er den britiske versjonen av Google. Britene bruker tjenestenavnet ''www'' foran domenenavnet ''google'' på underdomenet ''co'' foran landskoden ''UK'', separert av punktumer (dot). Vi får da ''www.google.co.uk''. Flere land og territorier (EU) kombinerer ([[#gTLD|gTLD]]) og ([[#ccTLD|ccTLD]]) i samme URL. For å bruke landskoden NO i domenenavnet sitt i Norge, må organisasjonen være et registrert foretak på Brønnøysundregistrene. Dette gjelder også ungdomsbedrifter eller studentbedrifter, men som da gjerne kan bruke underdomenet ''uenorge'' foran ''dot NO'', som i uenorge.no. Imidlertid behøver ikke privatpersoner et organisasjonsnummer. Alt de trenger for å skaffe seg et norsk domenenavn er å bruke underdomenet ''privat'' som i ''privat.no''. Se reglene til [[#Norid|Norid]].


==Toppnivådomene (TLD)==
''Mr Bean sin Mini på Oslo Motor Show 2019''
Det er langt mer praktisk med [[#Domenenavn|domenenavn]] enn lange IP adresser på internett. Alle domenenavn på internett består av bokstaver og/eller tall med et punktum (dot) etterfulgt av et toppnivådomene (engelsk: top-level domain eller TLD). I domenet Liavaag.org (Liavaag dot org) er ''ORG'' TLD. Det skilles ikke mellom store og små bokstaver i TLD.


TLD ligger høyest i hierarkiet til domenenavnsystemet DNS (engelsk: Domain Name System). DNS er den internettjenesten som kobler domenenavn sammen med IP-adressen til en tjener på internett. Sagt med andre ord blir TLD brukt til DNS-protokollen på den måten at det avbilder domenenavn over til IP adresser. Dette muliggjør å sende informasjon til riktig sted på nettet. DNS er navnetjenerstandarden som er spesifisert i TCP/IP protokollsuiten. Videre kan TLD inndeles i to hovedgrupper:
[[Fil: Oslo-Motor-Show-2019-Cadillac-Eldorado-Convertible-1953.jpg]]


*Generiske toppnivådomener – TLD (gTLD)
''Cadillac Eldorado Convertible 1953 på Oslo Motor Show 2019''
*Nasjonale toppnivådomener – Country Code TLD (ccTLD)


===gTLD===
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019-Volvo-P1800ES.jpg]]
De generiske toppnivådomenene (gTLD) er alltid lengre enn to bokstaver, som i Liavaag.org, Liavaag.com osv. Generisk toppnivådomener er reservert for bestemt typer brukere (organisasjoner og commercials) og blir administrert globalt av IANA. Mens det i dag er 280 ccTLD domener, er det foreløpig kun 22 genereiske toppnivådomener. Dette er imidlertid i ferd med å endre seg, nå som [[#ICANN|ICANN]] åpner for strenger (engelsk ''string'') i toppnivådomenene ([[#Eksterne lenker til søknader på nye gTLD|se listene på søknadene under]]).


====IANA====
''Volvo P1800 ES Oslo Motor Show 2019''
Organisasjonen IANA (Internet Assigned Numbers Authority) arbeider med å se fordelingen av IP-adresser og toppnivådomenenavn til RIR (Regional Internet Registries). IANA ser også på utviklingen av internetts struktur og implementering av ulike internettprotokoller. IANA kontrollerer både IPv4 og IPv6 adresser til ulike RIR, som delegerer adressene videre til ISP (Internet Service Provider). IANA er en del av ICANN.


====ICANN====
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019-Falck-tungberger.jpg]]
Den privateide nonprofit organisasjonen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ble etablert 18.september 1998. Organisasjonen overtok da en rekke internettrelaterte arbeidsoppgaver, som tidligere var blitt utført på vegne av amerikanske styresmakter. Dette gjelder i stor grad arbeidsoppgavene til IANA, som ICANN nå administrerer. Det vil si at ICANN administrerer den global tildeling av DNS navn, internettadresser, protokollparametre med mer.


===ccTLD===
''Falck tungberger Oslo Motor Show 2019''
Nasjonale toppnivådomener (ccTLD), følger ISO 3166-1 alpha-2, hvilket betyr at den bruker to bokstaver reservert for land, suverene stater eller biland. Et eksempel dette er den norske landskoden NO, som brukes i Liavaag.no. Nasjonale toppnivådomener blir regulert av lokale styringsorganer. I Norge er det organisasjonen Norid som er ansvarlig for det norske toppnivådomenet NO.


====Norid====
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019-Scania-R650-Tungbärgare.jpg]]
Alle domener som bruker det nasjonale toppnivådomenet NO (ccTLD), må registreres hos Norid. Med andre ord driver Norid toppnivådomenet .no med tilhørende database for alle norske domenenavn. Norid er et akronym for ''Norsk registreringstjeneste for internett domenenavn''. Egentlig er det fulle navnet UNINETT Norid AS fordi organisasjonen er et datterselskap av UNINETT konsernet, men kortversjonen Norid er det vanligste å bruke. Siden 1997 har Norid også driftet ccTLD for Bouvetøya (.bv) og Jan Mayen (.sj), men disse toppdomenene er foreløpig ikke åpne for registrering.


Norid drifter også subdomene/ underdomenene ''no.com'', ''uenorge.no'' og ''priv.no'' ([[#Eksempel på subdomene ccTLD|se ccTLD subdomene eksempel]]). Privatpersoner kan ikke registrere domenenavn direkte under .no, men de kan registrere under priv.no. Derimot kan alle registrere ''no.com'' domener, som er et såkalt generisk andrenivå domene under .com (dot-com). Domenet er med andre ord et restriksjonsfritt alternativ til toppnivådomenet .no.
''Scania R650 Tungbärgare Oslo Motor Show 2019''


=====Hovedkrav til abonnent på .no (ccTLD)=====
[[Fil:Oslo-Motor-Show-2019-Kenworth-W900B-1987.jpg]]
*Ha tilhørighet i Norge
*Være en organisasjon registrert i Brønnøysundregistrene
*Sikre at domenet er teknisk operativt


Hver organisasjon kan ha inntil 100 domenenavn direkte under .no.
''Kenworth W900B 1987 på Oslo Motor Show 2019''


=====Hovedkrav til abonnent på .priv.no (ccTLD)=====
[[Fil: Oslo-Motor-Show-2019-Kenworth-Saloon-1987.jpg]]
*Bosatt i Norge
*Registrert i Folkeregisteret
*Være over 18 år


Du kan ha inntil fem domenenavn under priv.no.
''Kenworth W900B Saloon 1987 på Oslo Motor Show 2019''


=====Hovedkrav til abonnent på .uenorge.no (ccTLD)=====
==Linker til Oslo Motor Show==
Kun ungdomsbedrifter eller studentbedrift som er en del av organisasjonen ''Ungt Entrepenørskap sitt undervisningsopplegg for videregående- og høyere utdanning'' kan bruke uenorge.no.
*[[Oslo Motor Show 2010]]
 
*[[Oslo Motor Show 2011]]
[[Fil:Domener.jpg]]
*[[Oslo Motor Show 2012]]
 
*[[Oslo Motor Show 2013]]
 
*[[Oslo Motor Show 2014]]
==Linker==
*[[Oslo Motor Show 2015]]
 
*[[Oslo Motor Show 2016]]
===Domene eksempler på gTLD og ccTLD===
*[[Oslo Motor Show 2017]]
 
*[[Oslo Motor Show 2018]]
*[http://www.liavaag.no Liavaag.no] (ccTLD)
*[[Oslo Motor Show 2019]]
*[http://www.liavaag.com Liavaag.com] (gTLD)
*[[Oslo Motor Show 2020]]
*[https://www.liavaag.org Liavaag.org] (gTLD)
*[[Oslo Motor Show 2021]]
 
===Eksterne lenker til organisasjonene===
*[http://www.iana.org/ IANA] Internet Assigned Numbers Authority
*[http://www.icann.org/ ICANN] Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
*[http://www.norid.no/ Norid] UNINETT Norid AS
 
===Eksterne lenker til søknader på nye gTLD===
*ICANN
**[http://gtldresult.icann.org/application-result/applicationstatus New gTLD Current Application Status]
**[http://newgtlds.icann.org/en/program-status/application-results/strings-1200utc-13jun12-en Reveal Day 13 June 2012 – New gTLD Applied-For Strings]
 
[[Fil:The-other-wall.jpg]]


===Bildegallerier av Oslo Motor Show på Liavaag.org===
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2012/ OMS-2012 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2013/ OMS-2013 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2014/ OMS-2014 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2015/ OMS-2015 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2016/ OMS-2016 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2017/ OMS-2017 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2018/ OMS-2018 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2019/ OMS-2019 fotoalbumet]
*[https://www.liavaag.org/Album/Oslo-Motor-Show/2021/ OMS-2021 fotoalbumet]


<div style="text-align:right; float:right; clear:both;">
<div style="text-align:right; float:right; clear:both;">
<span style="font-size:24px;">[https://www.liavaag.org Liavaag.org]</span>
<span style="font-size:24px;">[https://www.liavaag.org Liavaag.org]</span>
</div>
</div>

Sideversjonen fra 25. sep. 2023 kl. 15:30

Oslo Motor Show 2020 er avlyst

Oslo Motor Show 2020 som skulle vært arrangert 23.-25. oktober, er dessverre avlyst. På grunn av korona-situasjonen kan Oslo Motor Show ikke arrangeres i år. Dette avbryter den 11 showet på rad. Nyt gjerne bildegalleriet fra fjorårets Oslo Motor Show, som hadde 10-årsjubileum.

Custom-bil og motorsykkel på Oslo Motor Show 2019

BMWs McLaren F1 GTR Longtail på Oslo Motor Show 2019

Mr Bean sin Mini på Oslo Motor Show 2019

Cadillac Eldorado Convertible 1953 på Oslo Motor Show 2019

Volvo P1800 ES på Oslo Motor Show 2019

Falck tungberger på Oslo Motor Show 2019

Scania R650 Tungbärgare på Oslo Motor Show 2019

Kenworth W900B 1987 på Oslo Motor Show 2019

Kenworth W900B Saloon 1987 på Oslo Motor Show 2019

Linker til Oslo Motor Show

Bildegallerier av Oslo Motor Show på Liavaag.org

Liavaag.org