🍪
Informasjonskapsler hjelper oss å levere. Ved å bruke tjenesten vår godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Mer informasjon
Åpne hovedmenyen

LiavaagWiki:Opphavsrett

Den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket

Opphavsrett er betegnelse på den enerett skaperen av et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk, som i første rekke medfører etterligningsvern. Det essensielle er dermed kopiretten, og ikke hvorvidt det er opphavsmannen skaper er vernet. Internett omhandler ofte det som i åndsverkloven § 4 omhandles som at opphavsmannen ikke kan motsette seg at andre benytter hans åndsverk på en slik måte at nye og selvstendige verk oppstår. Dette er også ofte omtalt under Creative Commons og åpen kildekode.


Opphavsrett er immateriell og ikke legemlige gjenstander. Som en metafor kan det allikevel sammenlignes med eiendomsrett. Dette betyr at alt innhold i LiavaagWiki kan anvendes fritt til alt brukergenerert innhold, såfremt det ikke går på personvernet. Innhold kan ikke tas med utenfor domenet, med mindre kilden alltid angis slik som god skikk tilsier, jamført åndsverklovens § 11, under kapittelet alminnelige bestemmelser.


Åndsverkloven og CC