Oscar-utdelingen 2021

93. Oscar-utdeling og Coronapandemien

Den 93. Oscar-utdeling blir presentert av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) på Dolby Theatre i Hollywood i Los Angeles 25. april 2021. Utdelingen vil hedre de beste filmene som ble utgitt mellom januar 2020 og februar 2021. Seremonien var opprinnelig planlagt å finne sted 28. februar 2021, men ble utsatt med to måneder på grunn av COVID-19-pandemiens innvirkning på kinoene. Derfor ble også kvalifiseringsperioden for spillefilmene forlenget tilsvarende, det vil si til og med 28. februar. Dette er fjerde gangen en Oscar-utdeling har blitt utsatt. Det vil bli utdelt 23 Oscarstatuetter, en for hver av de 23 kategorier.

Nye regler etter 28. april 2020

Academy of Motion Picture Arts and Sciences har justert sine Oscar-kvalifiseringsregler i kjølvannet av Coronapandemien. Under et møte godkjente AMPAS-styremedlemmer at filmer utgitt digitalt kan kvalifiseres, uten at de har blitt vist 7 dager på kinoer (Malkin, 2020). Dette betyr ikke at en film som har premiere på en strømmetjeneste er kvalifisert for Oscar-nominasjon. For å bli vurdert må den strømmede filmen allerede ha hatt en planlagt kinoutgivelse, samt at den må gjøres tilgjengelig på Academy Screening Room innen 60 dager etter filmens strømme- eller VOD-utgivelse. Komiteen mener film er best på kino, så når kinoene åpner igjen normalt, vil det syv dager lange vinduet igjen bli påkrevd for å kunne nomineres. Akademiet vil da også utvide antallet kvalifiserte kinoer utover Los Angeles til å omfatte arenaer i New York City, Bay Area, Chicago, Miami og Atlanta.

Antallet kategorier er redusert fra 24 fra tidligere år, til 23. Dette fordi det 28. april ble bestemt å konsolidere kategorien «Best Sound Mixing» og «Best Sound Editing» til én kategori «Best Sound», fordi de to kategoriene overlappet hverandre. Dessuten kreves det i kategorien «Best Original Score» at filmscore inkluderer minimum 60% originalmusikk, mens franchisefilmer og oppfølgere må ha minimum 80% ny musikk. For første gang vil også forhåndsstemmegivningen for «Best International Feature Film» (beste fremmedspråklige film) være åpen for alle stemmeberettigede medlemmer av akademiet. Som en del av miljøinitiativer vil distribusjonen av verk via DVD-plater bli avviklet etter den 93. Oscar-utdelingen (Hammond, 2020). Etter dette vil verk bli distribuert utelukkende gjennom den nye strømmetjenesten «Academy Screening Room» som kun er for medlemmer.

Museumet

Sammen med Oscars-feiringen vil Academy Museum of Motion Pictures, som opprinnelig var planlagt åpnet for publikum 14. desember 2020, nå åpne 30. april 2021. Dette er også et resultat av Coronapandemien. Museet er designet av Pritzker prisbelønte arkitekt Renzo Piano, og vil inneholde seks etasjer med utstillinger, utdanning og spesielle arrangementer, et bevaringsstudio, en restaurant, og en museumsbutikk. Museet vil også inneholde 1000-seters David Geffen Theatre, samt 288-seter store Ted Mann Theatre. Academy President David Rubin and Academy CEO Dawn Hudson har uttalt følgende (Oscars.org, 2020):

For over a century, movies have played an important role in comforting, inspiring, and entertaining us during the darkest of times. They certainly have this year. Our hope, in extending the eligibility period and our Awards date, is to provide the flexibility filmmakers need to finish and release their films without being penalized for something beyond anyone’s control [...] This coming Oscars and the opening of our new museum will mark an historic moment, gathering movie fans around the world to unite through cinema.

Timeplan for Oscar-utdelingen 2021

Tabell 1.0 – Oscar 2021
Dato Måned År Arrangement
1. februar 2021 Foreløpig stemmegivning for nominasjonene begynner
5. februar 2021 Foreløpig stemmegivning for nominasjonene slutter
9. februar 2021 Offentliggjøring av de foreløpige Oscar-nominasjonene
5. mars 2021 Stemmegivning for nominasjonene begynner
10. mars 2021 Stemmegivning for nominasjonene slutter
15. mars 2021 Offentliggjøring av Oscar-nominasjonene
15. april 2021 De nominertes lunsj (Nominees Luncheon)
15. april 2021 Endelig avstemning begynner
17. april 2021 Museumsgallaen
20. april 2021 Endelig avstemning avsluttes
25. april 2021 93rd Oscars
26. april 2021 Museumsåpning

Academy's Scientific and Technical Awards-presentasjonen, som var planlagt 20. juni 2020 i Beverly Hills, ble utsatt til lørdag 13. february 2021.

Governors Awards

AMPAS avlyste det årlige Governors Awards ceremony på grunn av COVID-19 pandemien, og har istedenfor planlagt å implementere vinnerne i sllve prisutdelingen. Dette er første året at det offisielle Governors Awards ikke har utropt vinnere av Academy Honorary Award.

Jean Hersholt Humanitarian Award

 • Tyler Perry for sitt aktive engasjement, filantropi og veldedighetsarbeid de siste årene, inkludert hans innsats for å løse hjemløshet og økonomiske vanskeligheter for medlemmer av samfunnet hans.
 • Motion Picture & Television Fund blir hedret for de følelsesmessige og økonomiske hjelpetjenestene de tilbyr medlemmenne i underholdningsindustrien.

Norske håp

Oscars kortlister

Aldri før har Norge fått inn 4 filmer på kortlisten. Spillefilmen Håp, dokumentarfilmene Gunda og Kunstneren og tyven samt kortfilmen «Sparkekoret» med videre med i konkurransen om å bli nominert til Oscar (Hansen et al, 2021). I tillegg er den norskregisserte kortdokumentaren Do Not Split med på listen, og norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsens animerte dokumentarfilm My Favorite War (Norsk filminstitutt, 2021). Dette er en fantastisk anerkjennelse av nivået på norsk film, med et historisk høyt antall kortlistede produksjoner.

Oscar-nominasjoner

Den norske kortdokumentaren Do Not Split, som handler om demonstrasjonene i Hongkong og er regissert av nordmannen Anders Hammer, er Oscar-nominert for beste kortdokumentar (Hirsti et al., 2021). Dette er den eneste av de seks norske bidragene som ble kortlistet til en nominasjon, som gikk videre. Do Not Split vil konkurrere mot kortdokumentaren Collette, A Concerto Is A Conversation, Hunger Ward og A Love Song For Latasha.

Tross fire filmer på kortlisten, så ble det bare Do Not Split som gikk videre i Oscar-utdelingen. Som et plaster på såret, ble den danske filmen Druk (Another Round), som på norsk ble hetende Et glass til, med Mads Mikkelsen i hovedrollen, nominert. Filmen er regissert av Thomas Vinterberg, men filmfotografen er norske Sturla Brandth Grøvlen. Videre er filmen inspirert av den norske psykiateren Finn Skårderud sin bok om alkoholens psykologiske virkninger, der han skrev at mennesker er født med en halv promille for lite i blodet.

Oscars på dansk TV 2

Som tidligere år vil Oscar-utdelingen i Hollywood bli uten en egentlig vert. Istedenfor vil spesielt utvalgte stjerner dele ut prisene, blant annet Laura Dern, Harrison Ford, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Reese Witherspoon og Renée Zellweger (Hansen, 2021). Dansk TV 2 derimot brukte Michèle Bellaiche som vert. Søndag 25. april og inn i natten mandag 26. april var hun vert for TV 2 PLAY og TV 2 under hele OSCAR-utdelingen og rød løper (Hansen, 2021). Sverige vil sende på TV4, C More og TV4 Play med Pär Lernström, Parisa Amiri og Thomas Ritter som verter. OSCAR-utdelingen vil ikke bli sendt på norske TV-kanaler.

Danmark har fire nominasjoner. Filmen Druk (Another Round) er nominert Beste ikke-engelskspråklige film og for Beste regissør. Thomas Vinterberg er den første danske som er nominert som beste regissør. Dessuten er Mikkel E.G. Nielsen nominert for sitt arbeide med filmredigeringen til filmen Sound of Metal. Elvira Lind er nominert for Beste kortfilm med filmen The Letter Room.

De nominerte og vinnerne

Den 93. Oscar-utdelingen er produsert av Steven Soderbergh, og vil sette rekorder. I år ble to kvinner nominert i regissørkategorien, og 70 kvinner fikk til sammen 76 nominasjoner, noe som aldri har hent tidligere. Riz Ahmed ble den første muslimen til å bli Oscar-nominert i kategorien beste mannlige hovedrolle (730.no, 2021). Chloe er den første kvinnelige regissøren, som ikke er hvit, som blir nominert.

En av de nominerte til årets film, er Minari, en film om en koreansk familie som flytter til Arkansas på 80-tallet. Dette er den første asiatisk-amerikansk-produserte/regisserte filmen nominert i denne kategorien (730.no, 2021). Hovedrolleinnehaveren Steven Yeun, som ble nominert til beste mannlige hovedrolle, er den første asiatisk-amerikaneren til å få denne Oscar-nominasjonen.

Ingen av de nominerte i kategorien årets beste film har gjort det stort på kino. Men filmene med størst seertall hadde trolig blitt sett hjemmefra, uavhengig av pandemien. Blockbusterne finner man på strømmetjenestene Netflix, som i år fikk 35 Oscar-nominasjoner, og Amazon Prime Video med 12 nominasjoner (730.no, 2021).

I fjor fikk Netflix sin The Irishman 10 Oscar-nominasjoner, men vant ingenting. Det samme kan skje i år, da Netflix sin Mank med Gary Oldman, Lily Collins og Amanda Seyfried, fikk like mange nominasjoner.

Under er listen på alle de nominerte i de 23 kategoriene. Vinnerne er uthevet i fet.

Beste film (Best Picture)

 • The Father (filmprodusentene David Parfitt, Jean-Louis Livi og Philippe Carcassonne)
 • Judas and the Black Messiah (filmprodusentene Shaka King, Charles D. King og Ryan Coogler)
 • Mank (filmprodusentene Ceán Chaffin, Eric Roth og Douglas Urbanski)
 • Minari (filmprodusent Christina Oh)
 • Nomadland (filmprodusentene Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey og Chloé Zhao)
 • Promising Young Woman (filmprodusentene Ben Browning, Ashley Fox, Emerald Fennell og Josey McNamara)
 • Sound of Metal (filmprodusentene Bert Hamelinck og Sacha Ben Harroche)
 • The Trial of the Chicago 7 (filmprodusentene Marc Platt og Stuart Besser)

Beste regissør (Best Director)

 • Thomas Vinterberg (Another Round)
 • David Fincher (Mank)
 • Lee Isaac Chung (Minari)
 • Chloé Zhao (Nomadland)
 • Emerald Fennell (Promising Young Woman)

Beste mannlige hovedrolle (Best Actor)

 • Riz Ahmed (Sound of Metal som Ruben Stone)
 • Chadwick Boseman (Ma Rainey's Black Bottom som Levee Green)
 • Anthony Hopkins (The Father som Anthony)
 • Gary Oldman (Mank som Herman J. Mankiewicz)
 • Steven Yeun (Minari som Jacob Yi)

Beste kvinnelige hovedrolle (Best Actress)

 • Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom som Ma Rainey)
 • Andra Day (The United States vs. Billie Holiday som Billie Holiday)
 • Vanessa Kirby (Pieces of a Woman som Martha Weiss)
 • Frances McDormand (Nomadland som Fern)
 • Carey Mulligan (Promising Young Woman som Cassandra "Cassie" Thomas)

Beste mannlige birolle (Best Supporting Actor)

 • Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7 som Abbie Hoffman)
 • Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah som Fred Hampton)
 • Leslie Odom Jr. (One Night in Miami... som Sam Cooke)
 • Paul Raci (Sound of Metal som Joe)
 • Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah som William "Bill" O'Neal)

Beste kvinnelige birolle (Best Supporting Actress)

 • Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm som Tutar Sagdiyev)
 • Glenn Close (Hillbilly Elegy som Bonnie "Mamaw" Vance)
 • Olivia Colman (The Father som Anne)
 • Amanda Seyfried (Mank som Marion Davies)
 • Youn Yuh-jung (Minari som Soon-ja)

Beste originalmanus (Best Original Screenplay)

 • Judas and the Black Messiah (Manus av Will Berson og Shaka King som bygger på novellen til Berson, King, Keith Lucas og Kenny Lucas)
 • Minari (Lee Isaac Chung)
 • Promising Young Woman (Emerald Fennell)
 • Sound of Metal (Screenplay by Abraham Marder and Darius Marder som bygger på novellen til Derek Cianfrance og D. Marder)
 • The Trial of the Chicago 7 (Aaron Sorkin)

Beste tilrettelagte manus (Best Adapted Screenplay)

 • Borat Subsequent Moviefilm (Manus av Sacha Baron Cohen, Peter Baynham, Jena Friedman, Anthony Hines, Lee Kern, Dan Mazer, Erica Rivinoja og Dan Swimer basert på novellen til Baron Cohen, Hines, Nina Pedrad og Swimer)
 • The Father (Christopher Hampton og Florian Zeller som bygger på skuespillet til Zeller)
 • Nomadland (Chloé Zhao som bygger på boken til Jessica Bruder)
 • One Night in Miami... (Kemp Powers som bygger på hans skuespill)
 • The White Tiger (Ramin Bahrani som bygger på novellen til Aravind Adiga)

Beste animasjonsfilm (Best Animated Feature Film)

 • Onward (Kori Rae og Dan Scanlon)
 • Over the Moon (Peilin Chou, Glen Keane og Gennie Rin)
 • A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (Will Becher, Paul Kewley og Richard Phelan)
 • Soul (Pete Docter og Dana Murray)
 • Wolfwalkers (Tomm Moore, Stéphan Roelants, Ross Stewart og Paul Young)

Beste fremmedspråklige film (Best International Feature Film)

 • Another Round (Danmark) på dansk (regissert av Thomas Vinterberg)
 • Better Days (Hong Kong) på Mandarin (regissert av Derek Tsang)
 • Collective (Romania) på rumensk (regissert av Alexander Nanau)
 • The Man Who Sold His Skin (Tunis) på arabisk (regissert av Kaouther Ben Hania)
 • Quo Vadis, Aida? (Bosnia Herzegovina) på bosnisk (regissert av Jasmila Žbanic)

Beste dokumentar (Best Documentary – Feature)

 • Collective (Alexander Nanau og Bianca Oana)
 • Crip Camp (Sara Bolder, Jim LeBrecht og Nicole Newnham)
 • The Mole Agent (Maite Alberdi og Marcela Santibáñez)
 • My Octopus Teacher (Pippa Ehrlich, Craig Foster og James Reed)
 • Time (Garrett Bradley, Lauren Domino og Kellen Quinn)

Beste kortdokumentar (Best Documentary – Short Subject)

 • Colette (Alice Doyard og Anthony Giacchino)
 • A Concerto Is a Conversation (Kris Bowers og Ben Proudfoot)
 • Do Not Split (Charlotte Cook og Anders Hammer)
 • Hunger Ward (Skye Fitzgerald og Michael Shueuerman)
 • A Love Song for Latasha (Sophia Nahali Allison og Janice Duncan)

Beste kortfilm (Best Live Action Short Film)

 • Feeling Through (Doug Roland og Susan Ruzenski)
 • The Letter Room (Elvira Lind og Sofia Sondervan)
 • The Present (Ossama Bawardi og Farah Nabulsi)
 • Two Distant Strangers (Travon Free og Martin Desmond Roe)
 • White Eye (Shira Hochman og Tomer Shushan)

Beste animerte kortfilm (Best Animated Short Film)

 • Burrow (Michael Capbarat og Madeline Sharafian)
 • Genius Loci (Adrien Mérigeau og Amaury Ovise)
 • If Anything Happens I Love You (Michael Govier og Will McCormack)
 • Opera (Erick Oh)
 • Yes-People (Arnar Gunnarsson og Gísli Darri Halldórsson)

Beste originalmusikk (Best Original Score)

 • Da 5 Bloods (Terence Blanchard)
 • Mank (Trent Reznor og Atticus Ross)
 • Minari (Emile Mosseri)
 • News of the World (James Newton Howard)
 • Soul (Trent Reznor, Atticus Ross og Jon Batiste)

Beste originalsang (Best Original Song)

 • "Fight for You" fra filmen Judas and the Black Messiah (Musikk av D'Mile og H.E.R.; tekst av H.E.R. og Tiara Thomas)
 • "Hear My Voice" fra filmen The Trial of the Chicago 7 (Musikk av Daniel Pemberton; tekst av Celeste og Pemberton)
 • "Husavik" fra filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (Musikk og tekst av Rickard Göransson, Fat Max Gsus og Savan Kotecha)
 • "Io sì (Seen)" fra filmen The Life Ahead (Musikk av Diane Warren; tekst av Laura Pausini og Warren)
 • "Speak Now" fra filmen One Night in Miami... (Musikk og tekst av Sam Ashworth og Leslie Odom Jr.)

Beste lyd (Best Sound)

 • Greyhound (Beau Borders, Michael Minkler, Warren Shaw og David Wyman)
 • Mank (Ren Klyce, Drew Kunin, Jeremy Molod, Nathan Nance og David Parker)
 • News of the World (William Miller, John Pritchett, Mike Prestwood Smith og Oliver Tarney)
 • Soul (Coya Elliot, Ren Klyce og David Parker)
 • Sound of Metal (Jaime Baksht, Nicolas Becker, Philip Bladh, Carlos Cortés og Michelle Couttolenc)

Beste scenografi (Best Production Design)

 • The Father (scenografi: Peter Francis; iscenesettelse: Cathy Featherstone)
 • Ma Rainey's Black Bottom (scenografi: Mark Ricker; iscenesettelse: Karen O'Hara and Diana Sroughton)
 • Mank (scenografi: Donald Graham Burt; iscenesettelse: Jan Pascale)
 • News of the World (scenografi: David Crank; iscenesettelse: Elizabeth Keenan)
 • Tenet (scenografi: Nathan Crowley; iscenesettelse: Kathy Lucas)

Beste kinematografi (Best Cinematography)

 • Judas and the Black Messiah (Sean Bobbitt)
 • Mank (Erik Messerschmidt)
 • News of the World (Dariusz Wolski)
 • Nomadland (Joshua James Richards)
 • The Trial of the Chicago 7 (Phedon Papamichael)

Beste makeup og hår (Best Makeup and Hairstyling)

 • Emma. (Laura Allen, Marese Langan og Claudia Stolze)
 • Hillbilly Elegy (Patricia Dehaney, Eryn Krueger Mekash og Matthew W. Mungle)
 • Ma Rainey's Black Bottom (Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal og Jamika Wilson)
 • Mank (Colleen LaBaff, Kimberley Spiteri og Gigi Williams)
 • Pinocchio (Dalia Colli, Mark Coulier og Francesco Pegoretti)

Beste kostymedesign (Best Costume Design)

 • Emma. (Alexandra Byrne)
 • Ma Rainey's Black Bottom (Ann Roth)
 • Mank (Trish Summerville)
 • Mulan (Bina Daigeler)
 • Pinocchio (Massimo Cantini Parrini)

Beste filmredigering (Best Film Editing)

 • The Father (Yorgos Lamprinos)
 • Nomadland (Chloé Zhao)
 • Promising Young Woman (Frédéric Thoraval)
 • Sound of Metal (Mikkel E.G. Nielsen)
 • The Trial of the Chicago 7 (Alan Baumgarten)

Beste visuelle effekter (Best Visual Effects)

 • Love and Monsters (Genevieve Camailleri, Brian Cox, Matt Everitt og Matt Sloan)
 • The Midnight Sky (Matthew Kasmir, Chris Lawrence, Max Solomon og David Watkins)
 • Mulan (Sean Andrew Faden, Steve Ingram, Anders Langlands og Seth Maury)
 • The One and Only Ivan (Nick Davis, Greg Fisher, Ben Jones og Santiago Colomo Martinez)
 • Tenet (Scott R. Fisher, Andrew Jackson, David Lee og Andrew Lockley)

OSCAR-vinnerne 2021

Oscar-vinnerne listet etter kategori

Tabell 2.0 – Academy Awards 2021
Award Category Filmtittel Navn på utøver(e)
Best Picture Nomadland Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey og Chloé Zhao
Best Actor in a Leading Role The Father Anthony Hopkins
Best Actress in a Leading Role Nomadland Frances McDormand
Best Actor in a Supporting Role Judas and the Black Messiah Daniel Kaluuya
Best Actress in a Supporting Role Youn Yuh-jung Minari
Best Animated Feature Film Soul Pete Docter og Dana Murray
Best Cinematography Mank Erik Messerschmidt
Best Production Design Mank Scenografi: Donald Graham Burt og Jan Pascale
Best Costume Design Ma Rainey's Black Bottom Ann Roth
Best Directing Nomadland Chloé Zhao
Best Documentary Feature My Octopus Teacher Pippa Ehrlich, Craig Foster og James Reed
Best Documentary Short Colette Alice Doyard og Anthony Giacchino
Best Film Editing Sound of Metal Mikkel E.G. Nielsen
Best International Feature Film Another Round Thomas Vinterberg
Best Makeup and Hairstyling Ma Rainey's Black Bottom Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal og Jamika Wilson
Best Music (Original Score) Soul Trent Reznor, Atticus Ross og Jon Batiste
Best Music (Original Song) Judas and the Black Messiah D'Mile, H.E.R. og Tiara Thomas
Best Short Film (Animated) If Anything Happens I Love You Michael Govier og Will McCormack
Best Short Film (Live Action) Two Distant Strangers Travon Free og Martin Desmond Roe
Best Sound Sound of Metal Jaime Baksht, Nicolas Becker, Philip Bladh, Carlos Cortés og Michelle Couttolenc
Best Visual Effects Tenet Scott R. Fisher, Andrew Jackson, David Lee og Andrew Lockley
Best Writing (Adapted Screenplay) The Father Christopher Hampton og Florian Zeller
Best Writing (Original Screenplay) Promising Young Woman Emerald Fennell

Filmene med priser og flere nominasjoner

Tabell 3.0 viser hvor mange Oscar-statuetter hver film fikk
Filmtittel Antall nominasjoner Antall Oscar-statuetter
Mank 10 2
Judas and the Black Messiah 6 2
Minari 6 1
Nomadland 6 3
Sound of Metal 6 2
The Father 6 2
The Trial of the Chicago 7 6 0
Ma Rainey's Black Bottom 5 2
Promising Young Woman 5 1
News of the World 4 0
One Night in Miami... 3 0
Soul 3 2
Another Round 2 1
Borat Subsequent Moviefilm 2 0
Collective 2 0
Emma 2 0
Hillbilly Elegy 2 0
Mulan 2 0
Pinocchio 2 0
Tenet 2 1
Colette 1 1
If Anything Happens I Love You 1 1
My Octopus Teacher 1 1
Two Distant Strangers 1 1
SUM 23

Kilder

Tidligere filmfestivaler

Amandaprisen

OSCAR (Academy Award)

Filmportalen