Oscar-utdelingen 2022

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

94. Oscar-utdelingen

Den 94. Oscar-utdelingen, presentert av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), hedret de beste filmene utgitt siden 1. mars 2021, og fant sted på Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles 27. mars 2022 (Wikipedia, 2021). Dette var første gang siden 2018 at seremonien ble avholdt i mars, dette for å unngå konflikt med Vinter-OL og Super Bowl (Thompson, 2021). På grunn av innvirkningen av COVID-19 pandemien på kinoene, fortsatte AMPAS med kvalifikasjonskriteriene fra den 93. Oscar-utdelingen. Disse endrede kvalifikasjonskriteriene, som direkte-til-digitale utgivelser o.l., ble avsluttet 31. desember 2021. Som en del av miljøtiltak var ikke distribusjon av fysiske varer, som filmlerret, skjermer o.l. lenger tillatt. Digitale ekvivalenter og strømming skulle brukes. Filmprodusenten Will Packer produserte selve seremonien, og stabssjefen for produksjonsselskapene hans Shayla Cowan var co-produsent. Nominasjonene ble offentliggjort 8. februar 2022.

I april 2020 kunngjorde AMPAS at kategorien for beste film ved den 94. Oscar-utdelingen ville ha 10 nominerte. Siden den 84. Oscar-utdelingen har det vært mellom fem og ti filmer som har blitt nominert i kategorien for beste film, basert på utfallet av stemmeseddelprosessen (Thompson, 2021). Minimumsmengden originalmusikk som kreves for å være kvalifisert i kategorien beste originalmusikk er redusert fra 60 % til 35 %, og innleveringer for beste originale sang er begrenset til fem sanger per film (Grein, 2021). Videre vil nominasjonsprosessen for kategorien beste lyd få en innledende runde med 10 nominerte (Hammond, 2021). Kortlistene vil utvides fra 10 til 15 filmer i kategoriene beste animerte kortfilm, beste dokumentarfilm og beste kortfilm (Grein, 2021).

Siden forrige Oscar-utdeling ble utsatt med to måneder, vil kun filmer utgitt siden 1. mars 2021 være kvalifisert. Innleveringsfristene ble da følgende:

  • Beste kortdokumentar (Best Documentary – Short Subject) er 15. oktober 2021
  • Beste animerte kortfilm (Best Animated Short Film) er 15. oktober 2021
  • Beste kortfilm (Best Live Action Short Film) er 15. oktober 2021
  • Beste animasjonsfilm (Best Animated Feature Film) er 1. november 2021
  • Beste dokumentar (Best Documentary – Feature) er 1. november 2021
  • Beste fremmedspråklige film (Best International Feature Film) er 1. november 2021
  • Beste originalmusikk (Best Original Score) er 1. november 2021
  • Beste originalsang (Best Original Song) er 1. november 2021
  • Generelle påmeldingskategorier er 15. november 2021

Timeplan for Oscar-utdelingen 2022

Tabell 1.0 – Oscar 2022
Dato Måned År Arrangement
15. november 2021 Innleveringsfrist for generelle påmeldingskategorier
10. desember 2021 Foreløpig stemmegivning for nominasjonene begynner
15. desember 2021 Foreløpig stemmegivning for nominasjonene slutter
21. desember 2021 Offentliggjøring av de foreløpige Oscar-nominasjonene
31. desember 2021 Kvalifikasjonsperioden slutter
15. januar 2022 Governors Awards
27. januar 2022 Stemmegivning for nominasjonene begynner
1. februar 2022 Stemmegivning for nominasjonene slutter
8. februar 2022 Offentliggjøring av Oscar-nominasjonene
7. mars 2022 De nominertes lunsj (Nominees Luncheon)
17. mars 2022 Endelig avstemning begynner
22. mars 2022 Endelig avstemning avsluttes
27. mars 2022 94th Oscars

Governors Awards

24. juni 2021 kunngjorde AMPAS vinnerne av den 12. årlige Governors Awards-seremonien. Seremonien vil bli avholdt 15. januar 2022, hvor følgende priser ble delt ut:

Honorary Academy Awards

  • Samuel L. Jackson – "Sam Jackson er et kulturelt ikon hvis dynamiske arbeid har gitt gjenklang på tvers av sjangere og generasjoner og publikum over hele verden"
  • Elaine May – "For Elaine Mays dristige, kompromissløse tilnærming til filmskaping, som forfatter, regissør og skuespiller"
  • Liv Ullmann – "Liv Ullmanns tapperhet og følelsesmessige åpenhet har begavet publikum med dypt påvirkende filmportretter"

Jean Hersholt Humanitarian Award

  • Danny Glover – "Glovers flere tiår lange talsmann for rettferdighet og menneskerettigheter gjenspeiler hans dedikasjon til å anerkjenne vår delte menneskelighet på og utenfor lerretet"

Norske Oscar-håp

Den eneste norske filmen som har vunnet en Oscar, er dokumentarfilmen Kon-Tiki fra 1950, som ble regissert av svenske Olle Nordemar (IMDb). Norske filmer har aldri vunnet Oscar i kategorien beste fremmedspråklige/internasjonal film, men har vært nominert fem ganger tidligere med filmene Ni liv fra 1957, Veiviseren fra 1987, Søndagsengler fra 1996, Elling fra 2001, og Kon-Tiki fra 2012. Den norske Oscar-komiteens kortliste for årets norske filmer bestod av Den største forbrytelsen, Ninjababy og Verdens verste menneske (Søvik, 2021). Den største forbrytelsen fikk 9 nominasjoner under Amandaprisen 2021. Den fikk tre priser: Jakob Oftebro for beste mannlige skuespiller, Pia Halvorsen for beste kvinnelige birolle, og Ulrika Axén og Tobias Eiving for beste scenografi. Ninjababy fikk 11 nominasjoner og vant i fire kategorier under Amandaprisen 2021. Yngvild Sve Flikke for beste regi, Kristine Kujath Thorp for beste kvinnelige skuespiller, Nader Khademi for beste mannlige birolle, og Johan Fasting sammen med medforfatterne Yngvild Sve Flikke og Inga H. Sætre for beste filmmanus.

The Worst Person in the World med 2 nominasjoner

Den norske Oscar-komiteen mente Verdens verste menneske var den beste Oscar-kandidaten. Deres begrunnelse 25. oktober 2021 var (NFI, 2021):

Den reisen filmen har gjort fra hovedkonkurransen i Cannes, med historisk skuespillerpris, festivaldeltakelse og salg til hele verden gjør at komiteen mener vi i år har en unik mulighet til å nå hele veien frem til en Oscar for beste internasjonale film, sier komiteens leder Kjersti Mo.

Verdens verste menneske er en filmkomedie som hadde premiere på Filmfestivalen i Cannes i 2021. Filmen er regissert av Joachim Trier, og filmmanuset er skrevet av Trier og Eskil Vogt (Festival de Cannes, 2022). Filmen har allerede fått internasjonal annerkjennelse. Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes (Søvik, 2021). I 2022 ble den nominert til Oscar i to kategorier, for beste originalmanus, og beste fremmedspråklige film. Dette er første gang en norsk film får to Oscar-nominasjoner.

Liv Ullmann

Liv Ullmann fikk prisen «Honorary Academy Awards». Hun er første nordmann som er tildelt Æres-Oscar, eller «Governors Award», en pris som ble utdelt to dager før selve Oscar-utdelingen (Khorami et al, 2022). Liv Ullmann, som nå er 84 år, fikk prisen for sin lange innsats i filmbransjen som skuespiller, manusforfatter og regissør. Æres-Oscaren er en lukket seremoni der norsk presse ikke hadde tilgang. I år ble det servert røkt laks som var formet som en Oscarstatuett (Khorami et al, 2022). Samuel L. Jackson og Elaine May ble også hedret med Æres-Oscar. Blant de tidligere prisvinnerne er Charlie Chaplin, Walt Disney og Orson Welles. Det er kun 17 kvinner som tidligere fått prisen siden den først ble delt ut i 1927 (Larsen, 2022). Regissør Erik Poppe mener det er spesielt positivt at det er en kvinne som får Æres-Oscarenen (Khorami et al, 2022):

Det er en utmerkelse til en kunster som i sitt hjemland ikke har fått den anerkjennelsen og forståelsen som hun fortjener, sier Poppe.

Liv Ullmann debuterte på film i «Fjols til fjells» fra 1957, men hun har også arbeidet i Hollywood og Broadway, og et langt samarbeid med den svenske filmregissøren Ingmar Bergman (Larsen, 2022). Skuespiller John Lithgow, som jobbet sammen med Ullmann på Broadway med «Anna Christie» mener at mens folk ofte sier hun hadde den svenske regissøren Ingmar Bergman å takke for karrieren, er det derimot Bergman som aldri ville blitt kalt en av våre største filmskapere uten Liv Ullmann (Khorami et al, 2022). Flere filmkritikere mener Ullmanns stjernestatus i utlandet ikke ble satt pris på i Norge. I sin takketale nevnte Liv Ullmann Janteloven (Khorami et al, 2022). Liv Ullmann har vært nominert til Oscar to ganger tidligere, for rollene i «Utvandrerne» fra 1971, og «Ansikt til ansikt» fra 1976.

Samproduksjoner

Den danske dokumentarfilmen Flukt (engelsk: Flee) er nominert for beste internasjonale film, beste dokumentar, og beste animasjonsfilm. Filmen er en dansk-norsk samproduksjon. Writing with Fire som er nominert i kategorien beste dokumentar er en indisk-norsk samproduksjon (NFI, 2022).

De nominerte og vinnerne

Under er listen på alle de nominerte i de 23 kategoriene. Vinnerne er uthevet i fet.

Beste film (Best Picture)

  • Belfast (filmprodusentene Laura Berwick, Kenneth Branagh, Becca Kovacik og Tamar Thomas)
  • CODA (filmprodusentene Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi og Patrick Wachsberger)
  • Don't Look Up (filmprodusentene Adam McKay og Kevin Messick)
  • Drive My Car (filmprodusent Teruhisa Yamamoto)
  • Dune (filmprodusentene Mary Parent, Denis Villeneuve og Cale Boyter)
  • King Richard (filmprodusentene Tim White, Trevor White og Will Smith)
  • Licorice Pizza (filmprodusentene Sara Murphy, Adam Somner og Paul Thomas Anderson)
  • Nightmare Alley (filmprodusentene Guillermo del Toro, J. Miles Dale og Bradley Cooper)
  • The Power of the Dog (filmprodusentene Jane Campion, Tanya Seghatchian, Emile Sherman, Iain Canning og Roger Frappier)
  • West Side Story (filmprodusentene Steven Spielberg og Kristie Macosko Krieger)

Beste regissør (Best Director)

  • Kenneth Branagh (Belfast)
  • Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car)
  • Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)
  • Jane Campion (The Power of the Dog)
  • Steven Spielberg (West Side Story)

Beste mannlige hovedrolle (Best Actor)

  • Javier Bardem (Being the Ricardos som Desi Arnaz)
  • Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog som Phil Burbank)
  • Andrew Garfield (tick, tick... BOOM! som Jonathan Larson)
  • Will Smith (King Richard som Richard Williams)
  • Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth som Lord Macbeth)

Beste kvinnelige hovedrolle (Best Actress)

  • Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye som Tammy Faye Bakker)
  • Olivia Colman (The Lost Daughter som Leda Caruso)
  • Penélope Cruz (Parallel Mothers som Janis Martínez Moreno)
  • Nicole Kidman (Being the Ricardos som Lucille Ball)
  • Kristen Stewart (Spencer som Diana, prinsesse av Wales)

Beste mannlige birolle (Best Supporting Actor)

  • Ciarán Hinds (Belfast som «Pop»)
  • Troy Kotsur (CODA som Frank Rossi)
  • Jesse Plemons (The Power of the Dog som George Burbank)
  • J. K. Simmons (Being the Ricardos som William Frawley)
  • Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog som Peter Gordon)

Beste kvinnelige birolle (Best Supporting Actress)

  • Jessie Buckley (The Lost Daughter som unge Leda Caruso)
  • Ariana DeBose (West Side Story som Anita)
  • Judi Dench (Belfast som bestemor)
  • Kirsten Dunst (The Power of the Dog som Rose Gordon)
  • Aunjanue Ellis (King Richard som Oracene «Brandy» Price)

Beste originalmanus (Best Original Screenplay)

  • Belfast (Kenneth Branagh)
  • Don't Look Up (Adam McKay, bygger på novellen til Adam McKay og David Sirota)
  • King Richard (Zach Baylin)
  • Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)
  • The Worst Person in the World (Eskil Vogt og Joachim Trier)

Beste tilrettelagte manus (Best Adapted Screenplay)

  • CODA (Sian Heder, basert på manuset til originalfilmen La Famille Bélier, skrevet av Victoria Bedos, Thomas Bidegain, Stanislas Carré de Malberg og Éric Lartigau)
  • Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi og Takamasa Oe, basert på novellen til Haruki Murakami «Drive My Car»)
  • Dune (Jon Spaihts, Denis Villeneuve og Eric Roth, basert på romanen til Frank Herbert «Dune»)
  • The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal, basert på romanen til Elena Ferrante «The Lost Daughter»)
  • The Power of the Dog (Jane Campion, basert på romanen til Thomas Savage «The Power of the Dog»)

Beste animasjonsfilm (Best Animated Feature Film)

  • Encanto (Jared Bush, Byron Howard, Yvett Merino og Clark Spencer)
  • Flee (Jonas Poher Rasmussen, Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte De La Gournerie)
  • Luca (Enrico Casarosa og Andrea Warren)
  • The Mitchells vs. the Machines (Mike Rianda, Phil Lord, Christopher Miller og Kurt Albrecht)
  • Raya og the Last Dragon (Don Hall, Carlos López Estrada, Osnat Shurer og Peter Del Vecho)

Beste internasjonale film (Best International Feature Film)

  • Drive My Car (Japan) på japansk (regissert av Ryusuke Hamaguchi)
  • Flee (Danmark) på dansk (regissert av Jonas Poher Rasmussen)
  • The Hand of God (Italia) på italiensk (regissert av Paolo Sorrentino)
  • Lunana: A Yak in the Classroom (Bhutan) på dzongkha (regissert av Pawo Choyning Dorji)
  • The Worst Person in the World (Norge) på norsk (regissert av Joachim Trier)

Beste dokumentar (Best Documentary – Feature)

  • Ascension (Jessica Kingdon, Kira Simon-Kennedy og Nathan Truesdell
  • Attica (Stanley Nelson og Traci A. Curry
  • Flee (Jonas Poher Rasmussen, Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte De La Gournerie
  • Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) (Ahmir "Questlove" Thompson, Joseph Patel, Robert Fyvolent og David Dinerstein
  • Writing with Fire (Rintu Thomas og Sushmit Ghosh)

Beste kortdokumentar (Best Documentary – Short Subject)

  • Audible (Matthew Ogens og Geoff McLean)
  • Lead Me Home (Pedro Kos og Jon Shenk)
  • The Queen of Basketball (Ben Proudfoot)
  • Three Songs for Benazir (Elizabeth Mirzaei og Gulistan Mirzaei)
  • When We Were Bullies (Jay Rosenblatt)

Beste kortfilm (Best Live Action Short Film)

  • Ala Kachuu (Take og Run – Maria Brendle og Nadine Lüchinger)
  • The Dress (Tadeusz Lysiak og Maciej Slesicki)
  • The Long Goodbye (Aneil Karia og Riz Ahmed)
  • On My Mind (Martin Strange-Hansen og Kim Magnusson)
  • Please Hold (K.D. Dávila og Levin Menekse)

Beste animerte kortfilm (Best Animated Short Film)

  • Affairs of the Art (Joanna Quinn og Les Mills)
  • Bestia (Hugo Covarrubias og Tevo Díaz)
  • BoxBallet (Anton Dyakov)
  • Robin Robin (Dan Ojari og Mikey Please)
  • The Windshield Wiper (Alberto Mielgo og Leo Sanchez)

Beste originalmusikk (Best Original Score)

  • Don't Look Up (Nicholas Britell)
  • Dune (Hans Zimmer)
  • Encanto (Germaine Franco)
  • Parallel Mothers (Alberto Iglesias)
  • The Power of the Dog (Jonny Greenwood)

Beste originalsang (Best Original Song)

  • "Be Alive" fra King Richard (musikk og tekst av DIXSON og Beyoncé Knowles-Carter)
  • "Dos Oruguitas" fra Encanto (musikk og tekst av Lin-Manuel Miranda)
  • "Down to Joy" fra Belfast (musikk og tekst av Van Morrison)
  • "No Time to Die" fra No Time to Die (musikk og tekst av Billie Eilish og Finneas O'Connell)
  • "Somehow You Do" fra Four Good Days (musikk og tekst av Diane Warren)

Beste lyd (Best Sound)

  • Belfast (Denise Yarde, Simon Chase, James Mather og Niv Adiri)
  • Dune (Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill og Ron Bartlett)
  • No Time to Die (Simon Hayes, Oliver Tarney, James Harrison, Paul Massey og Mark Taylor)
  • The Power of the Dog (Richard Flynn, Robert Mackenzie og Tara Webb)
  • West Side Story (Tod A. Maitland, Gary Rydstrom, Brian Chumney, Andy Nelson og Shawn Murphy)

Beste scenografi (Best Production Design)

  • Dune (scenografi: Patrice Vermette; iscenesettelse: Zsuzsanna Sipos)
  • Nightmare Alley (scenografi: Tamara Deverell; iscenesettelse: Shane Vieau)
  • The Power of the Dog (scenografi: Grant Major; iscenesettelse: Amber Richards)
  • The Tragedy of Macbeth (scenografi: Stefan Dechant; iscenesettelse: Nancy Haigh)
  • West Side Story (scenografi: Adam Stockhausen; iscenesettelse: Rena DeAngelo)

Beste kinematografi (Best Cinematography)

  • Dune (Greig Fraser)
  • Nightmare Alley (Dan Laustsen)
  • The Power of the Dog (Ari Wegner)
  • The Tragedy of Macbeth (Bruno Delbonnel)
  • West Side Story (Janusz Kaminski)

Beste makeup og hår (Best Makeup and Hairstyling)

  • Coming 2 America (Mike Marino, Stacey Morris og Carla Farmer)
  • Cruella (Nadia Stacey, Naomi Donne og Julia Vernon)
  • Dune (Donald Mowat, Love Larson og Eva von Bahr)
  • The Eyes of Tammy Faye (Linda Dowds, Stephanie Ingram og Justin Raleigh)
  • House of Gucci (Göran Lundström, Anna Carin Lock og Frederic Aspiras)

Beste kostymedesign (Best Costume Design)

  • Cruella (Jenny Beavan)
  • Cyrano (Massimo Cantini Parrini og Jacqueline Durran)
  • Dune (Jacqueline West and Robert Morgan)
  • Nightmare Alley (Luis Sequeira)
  • West Side Story (Paul Tazewell)

Beste filmredigering (Best Film Editing)

  • Don't Look Up (Hank Corwin)
  • Dune (Joe Walker)
  • King Richard (Pamela Martin)
  • The Power of the Dog (Peter Sciberras)
  • Tick, Tick... Boom! (Myron Kerstein and Andrew Weisblum)

Beste visuelle effekter (Best Visual Effects)

  • Dune (Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor og Gerd Nefzer)
  • Free Guy (Swen Gillberg, Bryan Grill, Nikos Kalaitzidis og Dan Sudick)
  • No Time to Die (Charlie Noble, Joel Green, Jonathan Fawkner og Chris Corbould)
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (Christopher Townsend, Joe Farrell, Sean Noel Walker og Dan Oliver)
  • Spider-Man: No Way Home (Kelly Port, Chris Waegner, Scott Edelstein og Dan Sudick)

OSCAR-vinnerne 2022

Oscar-vinnerne listet etter kategori

Tabell 2.0 – Academy Awards 2022
Award Category Filmtittel Navn på utøver(e)
Best Picture CODA Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi og Patrick Wachsberger
Best Directing The Power of the Dog Jane Campion
Best Actor in a Leading Role King Richard Will Smith
Best Actress in a Leading Role The Eyes of Tammy Faye Jessica Chastain
Best Actor in a Supporting Role CODA Troy Kotsur
Best Actress in a Supporting Role West Side Story Ariana DeBose
Best Writing (Original Screenplay) Belfast Kenneth Branagh
Best Writing (Adapted Screenplay) CODA Sian Heder, Victoria Bedos, Thomas Bidegain, Stanislas Carré de Malberg og Éric Lartigau)
Best Animated Feature Film Encanto Jared Bush, Byron Howard, Yvett Merino og Clark Spencer
Best International Feature Film Drive My Car Ryusuke Hamaguchi
Best Documentary Feature Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) Ahmir "Questlove" Thompson, Joseph Patel, Robert Fyvolent og David Dinerstein
Best Documentary Short The Queen of Basketball Ben Proudfoot
Best Short Film (Live Action) The Long Goodbye Aneil Karia og Riz Ahmed
Best Short Film (Animated) The Windshield Wiper Alberto Mielgo og Leo Sanchez
Best Music (Original Score) Dune Hans Zimmer
Best Music (Original Song) No Time to Die Billie Eilish og Finneas O'Connell
Best Sound Dune Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill og Ron Bartlett
Best Production Design Dune Patrice Vermette og Zsuzsanna Sipos
Best Cinematography Dune Greig Fraser
Best Makeup and Hairstyling The Eyes of Tammy Faye Linda Dowds, Stephanie Ingram og Justin Raleigh
Best Costume Design Cruella Jenny Beavan
Best Film Editing Dune Joe Walker
Best Visual Effects Dune Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor og Gerd Nefzer

Filmene med priser og flere nominasjoner

Tabell 3.0 viser hvor mange Oscar-statuetter hver film fikk
Filmtittel Antall nominasjoner Antall Oscar-statuetter
Dune 10 6
CODA 3 3
The Eyes of Tammy Faye 2 2
The Power of the Dog 12 1
Belfast 7 1
West Side Story 7 1
King Richard 6 1
Drive My Car 4 1
Encanto 3 1
No Time to Die 3 1
Cruella 2 1
Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) 1 1
The Long Goodbye 1 1
The Queen of Basketball 1 1
The Windshield Wiper 1 1
Don't Look Up 4 0
Nightmare Alley 4 0
Being the Ricardos 3 0
Flee 3 0
Licorice Pizza 3 0
The Lost Daughter 3 0
The Tragedy of Macbeth 3 0
Parallel Mothers 2 0
tick, tick... BOOM! 2 2 0
The Worst Person in the World 2 0
SUM 23

Kilder

Tidligere filmfestivaler

Amandaprisen

OSCAR (Academy Award)

Filmportalen

Liavaag.org