Forskjell mellom versjoner av «Marantz NA7004»

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
m
Linje 37: Linje 37:
 
===Lenker===
 
===Lenker===
 
*[http://www.liavaag.org/Nyhetsportalen/360-tour/audio.html Audio Portal] (intern Liavaag.org)
 
*[http://www.liavaag.org/Nyhetsportalen/360-tour/audio.html Audio Portal] (intern Liavaag.org)
**[ http://www.thevintageknob.org/MARANTZ/MARANTZTIMELINE/MARANTZTIMELINE.html The Vintage Knob]
+
**[http://www.thevintageknob.org/MARANTZ/MARANTZTIMELINE/MARANTZTIMELINE.html The Vintage Knob] Marantz tidslinje fra 1950 til 2003

Revisjonen fra 16. des. 2012 kl. 05:40

Audio streaming

CD er død – lenge leve Streaming

Det vekte oppsikt da det skotske audio merket Linn i 2009 innstilte produksjonen av CD-spillere. Nå bygger de kun analoge platespillere og digitale nettverksspillere. Et annet merke som har kastet seg på nettverksspillere er Marantz. Nå har riktignok ikke Marantz innstilt sin produksjon av CD-spillere, men med NA7004 har de virkelig vist vei for fremtiden. En streamer i våre dager kan man få til en billig penge, ja faktisk man på Android telefoner laste ned gratis apper for streaming. Saul Marantz var tidlig ute med å se mulighetene i nye medier, som etterkrigstidens LP, FM og Stereo. Et av hans mest legendariske produkter, FM radioen 10B, var så dyr at den nesten ruinerte ham. Marantz 10B var verdens dyreste og mest avanserte radio i 1963. Blant annet hadde denne radioen intet mindre enn et 3 tommers oscilloscop til å måle signalstyrken (på åttitallet nøyde man seg med LED). Slik 10B var for radioer på 60-tallet, er NA7004 ment å være dette tiårets ultimale streaming komponent.


DLNA

Marantz NA7004 er sertifisert for DLNA (Digital Living Network Alliance). Dette er en nonprofit organisasjon (ideell organisasjon), som bruker UPnP (Universal Plug and Play). UPnP er en fellesstandard for dataprogrammer, nettverkskomponenter og annet som bruker lokalt nettverk (LAN). Med andre ord er NA7004 en streamer, eller internettradio. Via radiomarantz.com (vTuner) har brukeren tilgang til over 20.000 radiokanaler. Brukeren lager enkelt sine favorittlister på en datamaskin eller lignende, som NA7004 automatisk legger inn i minnet. Dette forutsetter at du har konto på radiomarantz.com (vTuner). NA7004 kobler altså sammen internettradio med Hi-Fi og profesjonelle lydanlegg.


DAB+/ DAB

Skulle nettet være nede kan brukeren på NA7004 svitsje over til DAB+ eller DAB. Også her er lyddelen i en helt annen klasse enn hva man ellers kan forvente av en DAB radio. Faktisk har NA7004 også innebygget en kvalitets FM og AM tuner del. Det er også en digital koaksialinngang, en lyslederinngang (TOSLINK), og en USB port. Her kan man med andre ord lytte til Hi-Fi via et separat diskdrev, CD, DVD eller Blu-ray. Akkurat som digitale innganger har NA7004 selvfølgelig utganger for høyverdige opptak eller lydoppdateringer. Nå er det neppe behov for ekstern DA konverter med det første. Faktisk har engelske tidsskrifter som Hi-Fi Choice og What Hi-Fi med flere vist til at man må betale mer enn ti tusen kroner for en Marantz CD spiller med tilsvarende DA konvertere og lydutgang. Selv en gammel CD-spiller våkner til liv via koaksialinngangen på Marantzen.


Ken Ishiwata

Ken Ishiwata er Marantz Hi-Fi guru, og har arbeidet i Marantz siden Philips tok over selskapet i 1979. Han regnes som en legende som har skapt mange state-of-the-art lydprodukter. Han har beskrevet de overveielsene som er gjort på NA7004. I denne champagneboksen (leveres også i sort) har man proppet den med bunnsolid oppbygning – som dobbelt chassis for å dempe vibrasjoner. Den analoge utgangsseksjonen tar ca 40 prosent av arealet i NA7004. Ken Ishiwata regner ikke operasjonsforsterkere (op-amp) som gode nok til high end audio (i motsetning til Philips med 5534). Disse er derfor byttet ut med egenutviklede operasjonsforsterkere med utsøkte transistorer og andre komponenter. Dette skal blant annet gi bedre slew rate, som igjen gir bedre lyd. Forsterkningen går gjennom 40 transistorer som sitter på et symmetrisk printkort. Det er identisk signal vei for begge kanalene, noe som blant annet gir bedret stereoseparasjon. Hodetelefonutgangen har egen chip av god kvalitet, noe som sier ganske mye om lydtankene bak utviklingen av denne enheten.


Gadgets og airplay

NA7004 kan også brukes til billige gadgets og apper på smarttelefoner. For tilkobling kan man bruke USB tilkobling (minnebrikker og lignende), eller kjøpe en blåtann (Bluetooth) adapter og bruke smarttelefonen som trådløs musikk kilde. NA7004 støtter airplay, slik at en bruker som har tilgang til iTunes, enkelt kan koble seg til trådløst med iPhone, iPod, iPad, og Mac. MP3 våkner også til liv på NA7004.


Audio Expander

Marantzen har nemlig innebygget M-DAX2 (Marantz Dynamic Audio expander), som kompenserer for all mangel på digital informasjon. Selv med dårlig MP3 kilder, kan NA7004 levere god lyd.


Kilder

  • BBC Music Choice – Desember 2011
  • Hi-Fi Choice – November 2011
  • T3 – Mai 2011
  • What Hi-Fi – Mai 2011

Lenker