Forskjell mellom versjoner av «Marantz NA7004»

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 22: Linje 22:
  
  
Lyddelen er i NA7004 i en helt annen klasse enn hva man ellers kan forvente av en DAB radio. Faktisk har NA7004 også innebygget en kvalitets FM og AM tuner del. Det er også en digital koaksialinngang, en lyslederinngang (TOSLINK), og en USB port. Her kan man med andre ord lytte til Hi-Fi via et separat diskdrev, CD, DVD eller Blu-ray. Akkurat som digitale innganger har NA7004 selvfølgelig utganger for høyverdige opptak eller lydoppdateringer. Nå er det neppe behov for ekstern DA konverter med det første. Faktisk har engelske tidsskrifter som Hi-Fi Choice og What Hi-Fi med flere vist til at man må betale mer enn ti tusen kroner for en Marantz CD spiller med tilsvarende DA konvertere og lydutgang. Selv en gammel CD-spiller våkner til liv via koaksialinngangen på Marantzen.
+
Lyddelen i Marantz NA7004 er i en helt annen klasse enn hva man ellers kan forvente av en DAB radio. Faktisk har NA7004 også innebygget en kvalitets FM og AM tuner del. Det er også en digital koaksialinngang, en lyslederinngang (TOSLINK), og en USB port. Her kan man med andre ord lytte til Hi-Fi via et separat diskdrev, CD, DVD eller Blu-ray. Akkurat som digitale innganger har NA7004 selvfølgelig utganger for høyverdige opptak eller lydoppdateringer. Nå er det neppe behov for ekstern DA konverter med det første. Faktisk har engelske tidsskrifter som Hi-Fi Choice og What Hi-Fi med flere vist til at man må betale mer enn ti tusen kroner for en Marantz CD spiller med tilsvarende DA konvertere og lydutgang. Selv en gammel CD-spiller våkner til liv via koaksialinngangen på Marantzen.
  
  

Revisjonen fra 17. des. 2012 kl. 02:52

Audio streaming

CD-en er død – lenge leve streaming

Det vekte oppsikt da det skotske audio merket Linn i 2009 innstilte produksjonen av CD-spillere. Nå bygger de kun analoge platespillere og digitale nettverksspillere. Et annet merke som har kastet seg på nettverksspillere er Marantz. Nå har riktignok ikke Marantz innstilt sin produksjon av CD-spillere, men med NA7004 har de virkelig vist vei for fremtiden. NA7004 er en nettverkstilkoblet streamer, internettradio, FM/ AM radio og DA konverter i én og samme boks. En streamer i våre dager kan man få til en billig penge, ja faktisk man på Android og andre smarttelefoner laste ned gratis apper for streaming av musikk. Marantz NA7004 skiller seg definitivt ut på lydkvaliteten.


Saul B. Marantz

Grunnleggeren av Marantz, Saul Marantz, var tidlig ute med å se mulighetene i nye medier. Eksempler på dette er etterkrigstidens LP, FM og Stereo. Et av hans mest legendariske produkter, FM radioen 10B, var så dyr å produsere, at den nesten ruinerte ham. Marantz 10B var verdens dyreste og mest avanserte radio i 1963. Blant annet hadde denne radioen intet mindre enn et 3 tommers oscilloskop til å måle signalstyrken. Til sammenligning nøyde man seg gjerne med LED på åttitallets digital synthesizer tunere. På samme måte som Marantz 10B var 60-tallets ultimale radio, er kort og godt Marantz NA7004 ment å være dette tiårets ultimale streaming hi-fi-komponent.


DLNA

Marantz NA7004 er sertifisert for DLNA (Digital Living Network Alliance). Dette er en nonprofit organisasjon (ideell organisasjon), som bruker UPnP (Universal Plug and Play). UPnP er en fellesstandard for dataprogrammer, nettverkskomponenter og annet som bruker lokalt nettverk (LAN). Med andre ord er NA7004 en streamer, eller internettradio. Via radiomarantz.com (vTuner) har brukeren tilgang til over 20.000 radiokanaler. Brukeren lager enkelt sine favorittlister på en datamaskin eller lignende, som NA7004 automatisk legger inn i minnet. Dette forutsetter at du har konto på radiomarantz.com (vTuner). NA7004 kobler altså sammen velkjent internettradio med Hi-Fi og profesjonelle lydanlegg.


DAB/ DAB+

Skulle nettet være nede kan brukeren på NA7004 svitsje over til DAB+ eller DAB (Digital Audio Broadcasting). DAB ble utviklet under det europeiske forskningsprogrammet Eureka-147 på åttitallet. I 1994 ble DAB godkjent som europeisk standard for bakkesendt digital radio. Alltid klassisk, som ble startet opp i 1995, var den første døgnkontinuerlige DAB-kanalen i verden. Forskjellen mellom DAB og BAB+ digital radio er hovedsakelig komprimeringsmetodene. DAB bruker MPEG1-LayerII, mens DAB+ bruker en modifisert HE-AAC (High Efficiency - Advanced Audio Coding). For å oppnå høyere kvalitet enn FM radio, kreves bitrater på 56 til 96 kbit/s for DAB+, og 192 til 256 kbit/s for DAB. Med andre ord gir DAB+ god lyd ved lave bitrater.


Lyddelen i Marantz NA7004 er i en helt annen klasse enn hva man ellers kan forvente av en DAB radio. Faktisk har NA7004 også innebygget en kvalitets FM og AM tuner del. Det er også en digital koaksialinngang, en lyslederinngang (TOSLINK), og en USB port. Her kan man med andre ord lytte til Hi-Fi via et separat diskdrev, CD, DVD eller Blu-ray. Akkurat som digitale innganger har NA7004 selvfølgelig utganger for høyverdige opptak eller lydoppdateringer. Nå er det neppe behov for ekstern DA konverter med det første. Faktisk har engelske tidsskrifter som Hi-Fi Choice og What Hi-Fi med flere vist til at man må betale mer enn ti tusen kroner for en Marantz CD spiller med tilsvarende DA konvertere og lydutgang. Selv en gammel CD-spiller våkner til liv via koaksialinngangen på Marantzen.


Ken Ishiwata

Ken Ishiwata er Marantz Hi-Fi guru, og har arbeidet i Marantz siden Philips tok over selskapet i 1979. Han regnes som en legende som har skapt mange state-of-the-art lydprodukter. Han har beskrevet de overveielsene som er gjort på NA7004. I denne champagneboksen (leveres også i sort) har man proppet den med bunnsolid oppbygning – som dobbelt chassis for å dempe vibrasjoner. Den analoge utgangsseksjonen tar ca 40 prosent av arealet i NA7004. Ken Ishiwata regner ikke operasjonsforsterkere (op-amp) som gode nok til high end audio (i motsetning til Philips med 5534). Disse er derfor byttet ut med egenutviklede operasjonsforsterkere med utsøkte transistorer og andre komponenter. Dette skal blant annet gi bedre slew rate, som igjen gir bedre lyd. Forsterkningen går gjennom 40 transistorer som sitter på et symmetrisk printkort. Det er identisk signal vei for begge kanalene, noe som blant annet gir bedret stereoseparasjon. Hodetelefonutgangen har egen chip av god kvalitet, noe som sier ganske mye om tankene bak utviklingen av denne enheten.


Gadgets og AirPlay

NA7004 kan også brukes til billige gadgets og apper på smarttelefoner. For tilkobling kan man bruke USB tilkobling (minnebrikker og lignende), eller kjøpe en Blåtann (engelsk: Bluetooth) adapter, og bruke smarttelefonen som trådløs musikkilde. Videre har NA7004 støtte for AirPlay. Brukere med tilgang til iTunes, kan enkelt koble seg til trådløst med iPhone, iPod, iPad, og Mac. Apple støtter lydformatet AAC, som ofte fremheves som bedre enn MP3 ved lik bitrate.


For kvalitetslyd bør streamingen ha høyere bitrate enn 192 kbit/s (192 tusen biter per sekund). Bitraten til DAB radio (MP2) er 256 kbit/s. Til sammenligning er bitraten til CD-platen (Linear PCM) på 1,411.2 kbit/s, mens den er på 5,644.8 kbit/s for Super Audio CD (Direct Stream Digital DSD), og 6.144 Mbit/s for Dolby Digital Plus (E-AC-3). Høyeste standard støttet av MP3 er 320 kbit/s. Men MP3 bruker ofte lavere bitrater enn dette, faktisk helt ned til 16 kbit/s. Derfor har Marantz NA7004 innebygget en audio expander.


Audio Expander

Marantzen har innebygget M-DAX2 (Marantz Dynamic Audio eXpander), som kompenserer for all mangel på digital informasjon. M-DAX2 gjør opp for tapt lydinnhold under avspilling i MP3 og AAC-kilder (lossy compression). Det er flere nivåer for denne funksjonen:


  • Høy (sterkere effekt)
  • Mid (medium effekt)
  • Low (svakere effekt)
  • Off (deaktivert)


Selv med dårlige musikkilder, kan Marantz NA7004 levere god lyd.


Kilder

  • BBC Music Choice – Desember 2011
  • Hi-Fi Choice – November 2011
  • T3 – Mai 2011
  • What Hi-Fi – Mai 2011


Lenker