HTML 5

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

HTML 5 – ny versjon av HTML og XHTML

Arbeidsgruppen bak XHTML 2 ble avsluttet fjerde kvartal (31. desember 2009), og det finnes ingen planer fra W3Cs ledelse om å fornye gruppens avtale. Dog sier noen kilder at vedlikeholdsarbeidet vil fortsette med XHTML 1.1 DTD (Document Type Definition). Fremtiden ligger med andre ord i den nye HTML 5 standarden, som er utviklet av arbeidsgruppen WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group). Denne arbeidsgruppen har utviklet forslag på web formularer (Web Forms 2.0), og webapplikasjoner (Web Applications 1.0). Frem til nå har HTML 5 fokusert på webapplikasjonsutvikling. Formålet har vært å tilby nettleserbaserte applikasjoner og multimedia (implementert i standardiseringen). Man kan derfor antyde at HTML 5 i fremtiden kan fremby sterk konkurranse til veletablerte programtilegg for nettlesermarkedet – som Adobe flash og Microsofts Silverlight.

Det beste fra begge verdenene

HTML 5 vil videreføre tidy, noe som innebærer at feil syntaks i kildekoden, som i motsetning til XHTML, vil kunne avleses i eldre nettlesere. På grunn av at HTML 5 har kompatibilitet med eldre versjoner av HTML, så kan syntaksen minne om gamle tagger. Men dette er ikke helt riktig. Dette av at HTML 5 ikke vil bli basert på SGML (som HTML 4.01, og eldre DTD).

HTML 5 vil introduserer nye elementer. Moderne nettsteder krever semantiske elementer enn de mye anvendte div og span. Eksempler på nye elementer som er mer semantiske er navigasjonsblokkene nav, samt blokkene header og footer. Elementene audio og video implementerer multimedia i standardene, og den gode gamle embed elementet er på vei tilbake i varmen hos W3C. På den annen siden vil mange HTML 4.01 elementer fjernes. Endelig skal stilarkene (CSS) overta for de meget aldrende font og center elementene.

Foreløpig konklusjonen er at HTML 5 tar med seg det beste fra begge verdenene XHTML 2 og HTML 5. Hensikten med HTML 5s kompatibilitet er å redusere utviklingskostnadene på både nettsteder og nettlesere. Blant mange hundre av de interessene i arbeidsgruppen bak HTML 5, er AOL, Apple, Google, IBM, Microsoft, Mozilla, Nokia og Opera – bare for å nevne noen.

Nyhetene i HTML 5

Tabell 1.0 – Nye tagger i HTML 5
Tagger Beskrivelse (engelsk)
<article> Article
<aside> Content aside from the page content
<audio> Sound content
<canvas> Graphics
<command> Command button
<datalist> Dropdown list
<details> Details of an element
<dialog> Dialog
<embed> Interactive content or plugin
<figure> Group of media content and their caption
<footer> Footer (section or page)
<header> Header (section or page)
<hgroup> Information about a section in a document
<keygen> Generated key in a form
Marked text
<meter> Measurement within a predefined range
<nav> Navigation links
<output> Output types
<progress> Progress of a task of any kind
< rp > Ruby annotations (browsers not supporting ruby element)
< rt > Explanation to ruby annotation
< ruby > Ruby annotations
<section> Defines a section
<source> Media resources
Date and time
<video> Video

HTML5 portalen

For mer informasjon om HTML5 kan du gå til HTML5 portal. Her finnes liste på HTML5 hypertekstdokumenter på Liavaag.org, samt liste på offisielle HTML5 merker (badges).

Relevante lenker

Liavaag.org