Ballett i Norge

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Om ballett

Ballettsko og ballettstøvler utstilt i Operaen i Oslo. Foto: Morten René

Ballett oppstod under den italienske renessansen i det 15. århundre, og utviklet seg senere i Frankrike og Russland til å bli en scenisk dans. Senere videreutviklet balletten seg til å bli en svært teknisk form for dans med eget ordforråd basert på fransk terminologi. Ballett har gjennom tidene blitt undervist i ulike skoler rundt om i verden, som historisk har innlemmet sine egne kulturer. Kunsten har derfor utviklet seg på en rekke forskjellige måter.

Klassisk ballett i Norge

I Norge kom balletten først ordentlig i gang tidlig på 1900-tallet, da teatrene satset på musikk og dans for å lokke publikum. Ballett skulle ikke bare fremstå som en scenisk dekorasjon, men man ble etter hvert inspirert av Fokine, som regnes som den moderne ballettens far. Det virkelige gjennombruddet i norsk ballett fant sted i 1914, da balletten «Coppelia» hadde premiere på Nationaltheatret. Forestillingen ble oppført hele 40 ganger. Selv om det etterhvert ble slutt på ballett ved Nationaltheatret, fortsatte ballettskolene i mellomkrigstiden. Love Krohn er et eksempel på en danselærer i mellomkrigstiden. Hun var videreutdannet av Cechetti, og drev ballettskole etter strenge klassiske prinsipper. Eva Haalke og Jorunn Kirkenær var to av hennes elever. Et annet eksempel er Rita Tori. Bare 28 år gammel startet hun en ballettskole, som gjennom 30 år skulle få en avgjørende betydning for klassisk ballett i Norge.

Rita Tori var med på å etablere Ny Norsk Ballett og Norsk Dansestudio, som hadde som formål å bli et fast norsk ballettkompani. Ny Norsk Ballett hadde økonomiske problemer, så etter et samarbeid med Norsk Operaselskap kom staten inn og etablerte Den Norske Ballett. Rita Tori var sammen med Gerd Kjølaas styremedlem i Norsk Operaselskap. Men fordi begge drev egen ballettskole, var det mindre tid til det praktiske arbeidet. I 1958 ble Den Norske Opera etablert, og med Operaballetten hadde Norge endelig en egen nasjonalballett. Den Norske Opera hadde to kunstneriske ledere, men til tross for dette slet Operaballetten med sin lillesøsterrolle i flere tiår. Igjen var det ballettskolene som skulle bli viktige for norsk ballett. Opprettelsen av Operaens ballettskole skulle spille en avgjørende rolle frem til 1979, da Statens balletthøgskole ble etablert. Skolen fikk høgskolestatus i 1982, og fusjonerte med Kunsthøgskolen i Oslo i 1996. August 2017 endret Kunsthøgskolen i Oslo navnet fra Balletthøgskolen til avdeling Dans.


Tutuer i Operaen

Tutu for Odile og Odette utstilt i Operaen i Oslo. Foto: Morten René


Ballettkostymer utstilt i Operaen

Diverse ballettkostymer og tutuer utstilt i Operaen i Oslo. Foto: Morten René

Kilder

Liavaag.org