Mark Levinson

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Om Mark Levinson

Mark Levinson er kjent som designer av lydutstyr, og som utvikler av de mest respekterte produktene og merkevarene innenfor High-End lydutstyr. Han ble født 11 desember 1946. Levinson var i utgangspunktet en musiker som likte å ta opp sine lærere og venner. Men han ønsket at lyden skulle bli bedre. Han oppdaget at det var to deler for å oppnå dette: Opptakskvaliteten og kvaliteten på avspillingen. Levinson involverte seg i begge delene, og startet selskapet MLAs, Ltd (Mark Levinson Audio Systems, Ltd.) for å produsere både opptaks- og avspillingsutstyr. Dette var i 1972 i Woodbridge, Connecticut i kjelleren til foreldrenes hjem. Han drev dette prestisjemerket frem til 1980.

Mark Levinson Audio Systems (MLAS)

I denne perioden laget han nyskapende produkter som forforsterkeren LNP-2, som hadde et signal støyforhold på 120 dB. Denne ytelsen har de påfølgende fire tiårene sjelden blitt tangert. I 1980 kom MLAs i økonomiske problemer. Det var i denne perioden at Levinson signerte finansieringsavtaler med Sanford Berlin, som innebar at Levinson inngikk i en ansettelsesavtale med MLAs i desember 1980. I denne avtalen stod det at Levinson utelukkende skulle jobbe for MLAs som rådgiver for ledelsen og som utvikler av lydutstyr for en årslønn på $ 15.000. Hvis han forlot MLAs, skulle han ikke engasjere seg i lydbusiness «hvor som helst i verden» frem til 31. desember 1988. Videre skulle han ikke kunne bruke firmanavn som inneholdt «Mark Levinson». Senere ble avtalen reforhandlet, slik at han fikk noe høyere lønn. Levinson arbeidet i MLAs frem til sommeren 1984. Han etablerte da Cello Ltd. MLAs reiste da søksmål mot Levinson, som skulle forsøke å hindre ham i å arbeide i lydbransjen for resten av livet. Levinson vant saken i 1986, men mistet retten til å bruke navnet sitt som et handelsnavn på lydprodukter. Varemerket Mark Levinson har derfor ikke hatt noe med opphavspersonen selv å gjøre siden 1984. Selv har Levinson uttalt at han var ung og uerfaren i næringslivet – han var egentlig bare en musiker. De amerikanske forretningshaiene stjal mitt navn og selskap (Levinson selv ble aldri betalt noe), og de satte selskapet gjennom en planlagt konkurs for å eliminere aksjene hans. Senere ble alt solgt til Harman. Mark Levinson er i dag et selskap heleid av Harman International.

Cello, Red Rose Music, og Daniel Hertz

Levinson drev selskapet Cello Ltd. fra 1984 frem til 1998. I 1999 grunnla Levinson Red Rose Music, et lydselskap med sin egen New York butikk på Madison Avenue. Konseptet med Red Rose var mer kompakte og rimelige produkter, men med høy lydkvalitet. Senere begynte Levinson med rådgivning for andre selskaper, blant dem koreanske LG Electronics, Milpitas, California-baserte chipmaker Intersil (der EL5166 op-ampen oversteg 6,000V/ps slew rate), samt datterselskapet D2 Audio (kjent for å forbedre ytelsen til D/A konvertere og klasse D forsterkere). I 2007 flyttet Levinson til Sveits for å opprette Daniel Hertz SA. I dag fortsetter Mark Levinson sitt virke med å fremme lydvitenskap og teknikk. Hans «Master Class» lydprogramvare for Mac, anses å være blant audiobransjens viktigste gjennombrudd på 21-tallet.

Mark Levinson er grunnleggeren av

  • Mark Levinson Audio Systems (MLAS)
  • Cello Ltd.
  • Red Rose Music
  • Daniel Hertz S.A.

Kilder

Liavaag.org