Marantz NA-11S1

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Audio streaming eller audio strømming

Audio streaming, som også blir kalt strømming eller direkteavspilling, er overføring av data/lyd mellom en sender til en eller flere mottakere. En nettverksspiller lagrer derfor ikke lyddataene, men bufrer den midlertidig i et arbeidsminne (cache minne). Strømming er derfor ikke det samme som nedlasting, da dataene alltid må hentes fra senderen. Strømming kan også referereres til som webcasting. Strømming er i 2013 den dominerende metoden for å lytte til musikk. Også innenfor kjøp og salg av musikk er strømming dominerende i Norge. Utover nettverksspillere, kan også Windows Media Player, iTunes, smarttelefoner med mer brukes. Eksempler på musikkstrømmetjenester på internett utover internettradio og marantzradio.com, er musikktjenestene Spotify og WiMP.

Referansen blant nettverksspillere

Allerede i 2010 lanserte Marantz sin første nettverksspiller Marantz NA7004, som viste vei for fremtiden. I anledning sitt 60-årsjubileum har Marantz kommet med en Premium nettverksspiller på 14.6 kg, nemlig Marantz NA-11S1. Akkurat som NA7004 er denne utstyrt med RJ-45 LAN-port slik at du kan koble NA-11S1 til hjemmenettverket for å få tilgang til tusenvis av nettradiostasjoner og musikk strømming via Pandora, SiriusXM og Spotify.

NA-11S1 er selvfølgelig også utrusted med trådløse teknologier. Grunnen til at Marantz sverger til strømming via RJ-45 tilkoblingen, skyldes alene at kabelforbindelse har mindre jitter enn trådløstilkobling. Men kan du leve med litt jitter (digital støy), så kan NA-11S1 spille av fra ditt trådløse hjemmenettverk. For NA- 11S1 er utstyrt med doble master audio klokkegeneratorer med jitter reduksjon for tallrike samplingsfrekvenser og bit dybder opp til 192 kHz/24 bits. NA-11S1 støtter de samme filformatene som Marantz NA7004, men i tillegg har den også støtte for ALAC og DSD over PCM. DSD står for Direct-Stream Digital, og er et varemerke brukt av Sony og Philips. DSD skiller seg fra PCM (som brukes av CD og konvensjonelle PC) ved å bruke pulse-density modulasjonskoding for lagring av lydsignaler på Super Audio CD (SACD). Signalet blir lagret som delta sigma modulert 1 bit, en sekvens av single bit verdier med en samplingsfrekvens på 2,8224 MHz. DSD bruker 64 ganger CD-formatets samplingsfrekvens på 44,1 kHz, men har til gjengjeld bare 1/16-del av 16 bit oppløsningen. Derfor brukes noise-shaping/dithering av signalet.

I tillegg er nettverksspilleren utstyrt med USB type A-port i fronten for bærbare enheter, og en USB type B-port på baksiden. Frontporten oppdager iPod automatisk, og lader denne i selv stand by modus. Porten på baksiden er beregnet for tilkobling av PC. USB B-port fungerer i asynkron modus og støtter ikke bare 192kHz/24bits, men også DSD 2.8MHz og 5.6MHz for maksimert allsidighet. Marantz sin nyutviklede jordingsisolatorteknologi (Ground/Signal isolator) bidrar til å redusere PC-støy – for å oppnå den høyeste mulige lydkvalitet.

En ny æra

For å feire Marantz 60-årsjubileum, annonserte selskapet Marantz NA-11S1 som referansenettversspilleren som skulle starte en ny æra. Ken Ishiwata sa selv at spilleren, som koster 34.995 kr, er "en ny start, en ny æra". Vi er vitne til slutten av pakkemediet, der NA-11S1 legemliggjør Marantz arv av fremragende lyd og ledelse i digital lyd. Marantz møter fremtiden godt forberedt! ”Det hele dreier seg om harmoni, som et fotballag – som et fotballag” skal Ken Ishiwata ha sagt til John Atkinson på Skype. Med andre ord er Marantz filosofi godt ivaretatt, der alle komponentene spiller på lag. I dette lagspillet har Marantz funnet frem til silver-topped audiophile-grade kondensatorer fra Nichicon, som ble valgt etter omfattende lyttetester. Videre finner man på innsiden heftige digitale kretser med DSD kompatibel DAC. De analoge kretsene bygger på Marantz høyhastighets HDAM-SA2 og HDAM moduler. Disse blir forsynt med strøm fra en solid ringkjernetrafo.

Marantz har støtte for DLNA v.1.5. Å strømme musikk på denne nettverksspilleren går dermed som en drøm. Det samme gjelder tilkobling av digitale kilder via coax S/PDIF inngangen, og den optiske TosLink inngangen. Marantz NA-11S1 fungerer som en ypperlig high end D/A konverter også, som til en relativt rimelig pris (34.995 kr), gir lydkvalitet oppe sammen med de beste. I tillegg er det NA-11S1 sin evne til å spille DSD filer som gjør at den får klar anbefaling i ledende tidsskrifter.

EISA

Marantz NA-11S1 ble kåret til årets digitalspiller 2013-2014 av den europeiske organisasjonen EISA (The European Imaging and Sound Association).

EISA skrev om Marantz NA-11S1:

Hvis stereo-systemer med nettverk hittil har blitt designet for brukervennlighet heller enn absolutt lydkvalitet, markerer denne digitale lydavspilleren fra Marantz et vendepunkt i utviklingen av hi-fi for hjemmebruk. I tillegg til å tilby både USB A og B-innganger – for iEnheter, minnpinner og tilkobling til PC eller MAC – har NA-S11S1 også en nettverksport for tilgang til en NAS-disk, eller mulighet til å bli en del av ditt kablede hjemmenettverk. Den kan til og med spille DSD via USB!

AirPlay og DLNA-tilkobling er selvsagt inkludert slik at du kan streame musikk fra din datamaskin eller mobile enhet. Enheten har perfekt finish, mens dens subtile, glatte og intrikat detaljerte lyden alltid er musikalsk og setter en imponerende ny standard. NA-11S er uten tvil en superb digital spiller.

Mer om Marantz på LiavaagWiki

Kilder

  • EISA (2013) EUROPEAN DIGITAL AUDIO PLAYER 2013-2014 - Marantz NA-11S1, [online], tilgjengelig EISA Audio Awards 2013-2014 [2013-10-09]
  • Hi-Fi Choice ved John Atkinson (2013-09-26) Marantz Reference NA-11S1 Network Audio Player/DAC, [online], tilgjengelig Hi-Fi Choice (2013-10-13)
  • What Hi-Fi (2013-02-20) High-end Marantz NA-11S1 network music player due this Spring, [online], tilgjengelig What Hi-Fi (2013-10-13)

Lenker

Liavaag.org