Marantz NA7004

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Audio streaming

CD-en er død – lenge leve streaming

Det vekte oppsikt da det skotske audio merket Linn i 2009 innstilte produksjonen av CD-spillere. Nå produserer de kun analoge platespillere og digitale nettverksspillere. Et annet merke som har kastet seg på nettverksspillere er Marantz. Nå har riktignok ikke Marantz innstilt sin produksjon av CD-spillere, men med NA7004 har de virkelig vist vei for fremtiden. NA7004 er en nettverkstilkoblet streamer, internettradio, FM/ AM radio og DA konverter i én og samme boks. En streamer i våre dager kan man få til en billig penge, ja faktisk kan man på Android og andre smarttelefoner laste ned gratis apper for streaming av musikk. Det Marantz NA7004 skiller seg ut på, er definitivt lydkvaliteten.

Saul B. Marantz

Grunnleggeren av Marantz, Saul B. Marantz, var tidlig ute med å se mulighetene i nye medier. Eksempler på dette er etterkrigstidens LP, FM og Stereo. Et av hans mest legendariske produkter, FM radioen 10B, var så dyr å produsere, at den nesten ruinerte ham. Marantz 10B var verdens dyreste og mest avanserte radio i 1963. Blant annet hadde denne radioen intet mindre enn et 3 tommers oscilloskop til å måle signalstyrken. Til sammenligning nøyde man seg gjerne med LED på åttitallets digital synthesizer tunere. På samme måte som Marantz 10B var 60-tallets ultimale radio, er kort og godt Marantz NA7004 ment å være dette tiårets ultimale streaming hi-fi-komponent.

DLNA

Marantz NA7004 er sertifisert for DLNA (Digital Living Network Alliance). Dette er en nonprofit organisasjon (ideell organisasjon), som bruker UPnP (Universal Plug and Play). UPnP er en fellesstandard for dataprogrammer, nettverkskomponenter og annet som bruker lokalt nettverk (LAN). Med andre ord fungerer Marantz NA7004 både som en streamer og internettradio. Via radiomarantz.com (vTuner) har brukeren tilgang til over 20.000 radiokanaler. Brukeren lager enkelt sine favorittlister på en datamaskin, nettbrett, smarttelefon eller lignende. Det anbefales å etablere konto på radiomarantz.com (vTuner), men man kan bruke internettradio uten dette også. Brukeren legger inn favorittkanalene i mapper som NA7004 automatisk legger inn i minnet fortløpende. Brukeren søker opp radiokanalene ved å bla i de respektive mappene i NA7004 sitt lekre 3 linjers OLED display (Organic Electroluminescence Display). Man kan selvfølgelig søke etter internettkanaler på Marantzens eget OLED display via betjeningn på fronten, eller fjernkontrollen, men dette ville blitt mer omstendelig.

App for smarttelefoner og nettbrett

Brukere av Android og iPhone smarttelefoner kan laste ned en remote app. NA7004s funksjoner kan da enkelt styres fra telefonen. Det samme gjelder søking av radiokanaler på internett. Det eneste som kreves er at smarttelefonen og Marantz NA7004 bruker den samme WLAN ruteren og dermed samme IP adresse. Marantz selv mener denne appen kjører i eksperimentell modus, men med en Samsung Galaxy S3 fungerte alt sammen knirkefritt ved testing. Både søk av internettradiokanaler og betjening av selve NA7004 gikk faktisk enda enklere enn via en desktopp. Dette fordi et nettbrett og smarttelefoner med denne appen installert, støtter både betjening og søking på én og samme enhet med noen fingerbevegelser. Utrolig at smarte telefoner kan styre high end lyd.

Streaming via musikkservere

Marantzen kan også kobles opp mot musikkservere, altså servere som inneholder musikkbiblioteker. For å bruke en musikkserver på Marantzen kreves Windows Media Player Network Sharing Service eller Windows Media DRM10 som støtter følgende kompatible formater:

 • WMA (Windows Media Audio)
 • MP3 (MPEG-1 Audio Layer-3)
 • WAV
 • MPEG-4 AAC
 • FLAC (Free Lossless Audio Codec)

NA7004 kobler altså sammen velkjent internettradio og musikkservere, med Hi-Fi og profesjonelle lydanlegg.

DAB/ DAB+

Skulle nettet være nede kan brukeren på NA7004 svitsje over til DAB+ eller DAB (Digital Audio Broadcasting). DAB ble utviklet under det europeiske forskningsprogrammet Eureka-147 på åttitallet. I 1994 ble DAB godkjent som europeisk standard for bakkesendt digital radio. Alltid klassisk, som ble startet opp i 1995, var den første døgnkontinuerlige DAB-kanalen i verden. Forskjellen mellom DAB og DAB+ digital radio er hovedsakelig komprimeringsmetodene. DAB bruker MPEG1-LayerII, mens DAB+ bruker en modifisert HE-AAC (High Efficiency - Advanced Audio Coding). For å oppnå høyere kvalitet enn FM radio, kreves bitrater på 56 til 96 kbit/s for DAB+, og 192 til 256 kbit/s for DAB. Med andre ord gir DAB+ god lyd allerede ved lave bitrater.

Lyddelen i Marantz NA7004 er i en helt annen klasse enn hva man ellers kan forvente av en DAB radio. Faktisk har NA7004 også innebygget en kvalitets FM og AM tuner del. Det er også en digital koaksialinngang, en lyslederinngang (TOSLINK), og en USB port. Her kan man med andre ord lytte til Hi-Fi via et separat diskdrev, CD, DVD eller Blu-ray. Akkurat som digitale innganger har NA7004 selvfølgelig utganger for høyverdige opptak eller lydoppdateringer. Nå er det neppe behov for ekstern DA konverter med det første. Faktisk har engelske tidsskrifter som Hi-Fi Choice og What Hi-Fi med flere vist til at man må betale mer enn ti tusen kroner for en Marantz CD spiller med tilsvarende DA konvertere og lydutgang. Selv en gammel CD-spiller våkner til liv via koaksialinngangen på Marantzen.

Gadgets og AirPlay

NA7004 kan også brukes til billige gadgets og apper på smarttelefoner. For tilkobling kan man bruke USB tilkobling (minnebrikker og lignende), eller kjøpe en Blåtann (engelsk: Bluetooth) adapter, og bruke smarttelefonen som trådløs musikkilde. Adapteren til Marantz heter forøvrig RX101. Videre har NA7004 støtte for AirPlay. Brukere med tilgang til iTunes, kan enkelt koble seg til trådløst med iPhone, iPod, iPad, og Mac. Apple støtter lydformatet AAC, som ofte fremheves som bedre enn MP3 ved lik bitrate.

For kvalitetslyd bør streamingen ha høyere bitrate enn 192 kbit/s (192 tusen biter per sekund). Bitraten til DAB radio (MP2) er 256 kbit/s. Til sammenligning er bitraten til CD-platen (Linear PCM) på 1,411.2 kbit/s, mens den er på 5,644.8 kbit/s for Super Audio CD (Direct Stream Digital DSD), og 6.144 Mbit/s for Dolby Digital Plus (E-AC-3). Høyeste standard støttet av MP3 er 320 kbit/s. Men MP3 bruker ofte lavere bitrater enn dette, faktisk helt ned til 16 kbit/s. Derfor har Marantz NA7004 innebygget en audio expander.

Audio Expander

Marantzen har innebygget M-DAX2 (Marantz Dynamic Audio eXpander), som kompenserer for all mangel på digital informasjon. M-DAX2 gjør opp for tapt lydinnhold under avspilling i MP3 og AAC-kilder (lossy compression). Det er flere nivåer for denne funksjonen:

 • Høy (sterkere effekt)
 • Mid (medium effekt)
 • Low (svakere effekt)
 • Off (deaktivert)

Lydkvaliteten

Selv med dårlige musikkilder, kan Marantz NA7004 levere god lyd. Istedenfor å bygge en musikkstreamer integrert med høyttalere, eller høyttalere som kobles rett på streameren, har Marantz valgt å integrere nettverksmusikk og digital radio i et apparat som fullstendig utelater innebygde forsterkere. Dette er et høykvalitets hi-fi produkt som kobles direkte til eksisterende forsterkere i lydkjeden.

Ken Ishiwata

Ken Ishiwata er Marantz Hi-Fi guru, og har arbeidet i Marantz siden Philips tok over selskapet i 1979. Han regnes som en legende som har skapt mange state-of-the-art lydprodukter. Han har beskrevet de overveielsene som er gjort på NA7004. I denne champagneboksen (leveres også i sort) har man proppet den med bunnsolid oppbygning – som dobbelt chassis for å dempe vibrasjoner. Den analoge utgangsseksjonen tar ca 40 prosent av arealet i NA7004. Ken Ishiwata regner ikke operasjonsforsterkere (op-amp) som gode nok til high end audio. Disse er derfor byttet ut med egenutviklede operasjonsforsterkere med utsøkte transistorer og andre komponenter. Dette skal blant annet gi bedre slew rate, som igjen gir bedre lyd. Forsterkningen går gjennom 40 transistorer som sitter på et symmetrisk printkort. Det er identisk signal vei for begge kanalene, noe som blant annet gir bedret stereoseparasjon. Hodetelefonutgangen har egen chip av god kvalitet, noe som sier ganske mye om tankene bak utviklingen av denne enheten.

Marantz UK: It is quite simply a touch of class

For more than 50 years, Marantz has been touching people’s lives by faithfully reproducing music as the original artist intended. To continue that tradition Marantz introduced a new product range of Network Audio, all of which are powerful examples of our total commitment to music. All new media can be enjoyed in high-quality with the new Marantz network line up. It is quite simply a touch of class!

Marantz UK er stolte av de nye nettverksspillerne Marantz NA-11S1 og Marantz NA7004. De skriver på sin hjemmeside at i mer enn 50 år har Marantz forsøkt å gjengi musikk slik som artisten opprinnelige ønsket det. For at alle nye medier skal nytes i høy kvalitet, er de nye nettversspillerne ideelle tillegg til nåværende musikkanlegg for å koble til digitale musikk. De har rett og slett et snev av klasse!

Mer om Marantz på LiavaagWiki

Kilder

 • BBC Music Choice – Desember 2011
 • Hi-Fi Choice – November 2011
 • T3 – Mai 2011
 • What Hi-Fi – Mai 2011

Lenker

Liavaag.org