Saul B. Marantz

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Saul Bernard Marantz, en pioner i utviklingen av high-fidelity

Saul Bernard Marantz (ofte forkortet Saul B. Marantz) ble født i Brooklyn 11.juli 1911. Han døde 17.januar 1997, 85 år gammel. Saul B. Marantz var en pioner innenfor utviklingen av high fidelity audio komponenter. Han var en allsidig person: fotograf, klassisk gitarist, grafisk designer, samler av kinesisk og japansk kunst, og ikke minst var han fascinert av elektronikk allerede fra guttedagene i Brooklyn. Hans lidenskap for musikk førte til hans første forsøk på å bygge lydkomponenter. Marantz var medlem av flere profesjonelle organisasjoner, inkludert Audio Engineering Society. Han tjenestegjorde som visepresident og medlem av styret ved Institutt for High Fidelity. I 1951 begynte han å produsere Audio Consolette i New York, og etablerte Marantz Company på Long Island, New York i 1953 (se Marantz 60 år). Sammen med Jon Dahlquist, etablerte Saul B. Marantz høyttalermerket Dahlquist i 1970.

I løpet av 1950 og 60-tallet, ble Marantz navnet synonymt med tidløse lydprodukter som var behagelige å se på, enkle å bruke, holdbare og lydmessig i førsteklasse. Arbeidet med lydteknikere som Sidney Smith og Richard Sequerra skapte Marantz en serie av vakuumrørkomponenter som ble prøvesteiner (touchstones) for den unge hi-fi industrien. Produkter som forsterkeren Model 9 og FM radioen Model 10B (se Marantz NA7004) har begge blitt klassikere, som i dag går for store summer – mer enn $ 20.000. Med innføringen av transistorteknologien tidlig på 1960-tallet kom Marantz og hans kolleger opp med Model 18 receiveren. Den ble en ny referanse som fremviste høy kvalitet, og som stod som et eksempel på hva en mottaker, som kombinerer forforsterker, effektforsterker og radio i én boks, kunne være.

Mark Levinson

Marantz navnet ble for yngre lyddesignere assosiert med klare formål og integritet. Da den unge lydeksperten Mark Levinson hadde fullført et av sine første audio komponenter i 1974, tok han det med seg til Saul B. Marantz for en vurdering. Mark Levinson skal selv ha sagt at det som imponerte ham mest om Marantz design, var dens elegante enkelhet, økonomi og symmetri. Marantz bygde klassikere. Utstyret ble så grundig konstruert, at det var sjelden behov for å endre på det.

Ken Ishiwata

Ken Ishiwata er trolig den mest innflytelsesrike personlighet i dagens high-end audioindustri. Ishiwata sier at i begynnelsen av hver syklus av innovasjon, har lydindustrien konsekvent ofret kvalitet for bekvemmelighet, og deretter overlatt til andre å plukke opp bitene. Han begynte å arbeide som teknisk koordinator for Marantz Europa i 1978, etter å ha blitt headhuntet fra Pioneer. I 35 år har Ken Ishiwata og Marantz blitt uløselig knyttet sammen. Han var der da Philips/Marantz begynte å lage sine første CD spillere. Ken Ishiwata har selv sagt at han lærte mye fra Philips ingeniørene i denne perioden. Men han har også sagt at først i 2012 kunne CDer virkelig matche kvaliteten på hva de erstattet. Britiske selskaper som renommerte Linn, lo av det nye systemet, og uttalte at de kom «aldri til å introdusere CD». I denne tiden ble Ken Ishiwata kontaktet av selveste Saul B. Marantz, som skal ha sagt: «Jeg har gjort så mye som jeg kan med mono og stereo LP-plater: Nå er det din tur til å gjøre noe med Compact Disc». Resten er, som man sier, historie.

Oppstarten for Marantz

Etter tjeneste i hæren under andre verdenskrig, flyttet Saul B. Marantz og hans kone Jean Dickey Marantz til Kew Gardens, Queens. En dag i 1945 bestemte han seg for å rive radioen ut av sin Mercury 1940 modell, der den sjelden var i bruk, til et mer praktisk formål innendørs. Det krevde en vis ombygning av radioen for å få til dette. Slik var kroken som fanget Saul B. Marantz for livet. Hans virkelige gjennombrudd ble da han ville forbedre lydgjengivelsen i stuen. Etter hyppige besøk til Harvey Radio butikk i Manhattan, der han plukket opp deler og tips, satte han sammen delene til høykvalitets forforsterker som han kalte Consolette.

Ryktene om Marantz syn på mulighetene innenfor lydgjengivelse spredte seg raskt innenfor den forholdsvis nye hi-fi verdenen. Saul B. Marantz stod igjen som en ekte gründer. Det var da ingeniøren Sidney Stockton Smith gikk inn i bedriften i 1954. Deres kreative partnerskap tok Marantz selskapet ut i verden!

Det opprinnelige Marantz selskapets undergang

Marantz og Smith sin delte perfeksjonisme skulle vise seg å bli selskapets undergang. Richard Sequerra begynte i Marantz i 1961. Han var sjefsdesigneren av FM radioen Model 10B. I et intervju skal Saul B. Marantz ha erkjent at kostnadene ved å utvikle kanskje den mest legendariske av alle Marantz produktene gjennom tidene, Model 10B (der både Smith og Sequerra spilte viktige roller), bli skjebnesvangre overforbruk av selskapets ressurser. Richard Sequerra, som begynte i Marantz i 1961, var sjefsdesigneren av Model 10B.

I 1964 ble Marantz solgt til Superscope Inc. Saul B. Marantz fortsatte som direktør frem til 1968, og gikk av med pensjon (for en kort periode). I 1972 grunnla han høyttalerbedriften Dahlquist Company sammen med Sidney Smith. Han fungerte her som direktør frem til sin andre pensjon i 1978. I 1996 bidro han til å danne audio bedriftene New Lineage Corporation og Eye Q høyttalere.

Eierskap av Marantz

Marantz gikk igjennom flere eierskap. Produksjonen av Audio Consolette i New York begynte i 1951, og Marantz Company ble etablert i 1953 på Long Island, New York. Da Superscope tok over i 1964, flyttet de produksjonen til California i 1965. I 1968 ble Standard Sales Corporation etablert (kjent som STS), en bedrift som tok seg av eksportmarkedet. I 1973 skiftet STS navn til Standard Trading Corporation.

I 1966 begynte Marantz produksjon i Japan gjennom selskapet Standard Radio Corp. (SRC). STS etablerte i 1972 Marantz i Japan under navnet Marantz Far East (MFE). Samme året flyttet det amerikanske Marantz sitt hovedkontor til Sun Valley (Silicon Valley). I 1969 etablerte Standard Radio Corp. seg i Los Angeles gjennom handelsbedriften Standard Communications Corporation. Gjennom tredjepartskapitalisering, økte i 1971 Standard Radio Corp. eierandelen sin i Superscope til 50 %. I 1975 endret de bedriftens navn til Marantz Japan Inc.

I 1980 tok Philips Electronics NV over eierskapet av Superscope sin 50 % aksjeandel i Marantz Japan. Samtidig tok Philips over varemerkerettighetene og forhandlernettverket over hele verden - med unntak av Nord Amerika. Varemerkerettighetene og forhandlernettverket for Nord Amerika kjøpte Philips i 1992. I 2001 ble Marantz merkevaren og Marantz Japan gjenforent under ny ledelse, da Marantz Japan kjøpte Marantz merkevarenavnet sammen med europeiske og amerikanske markedsføringsrettigheter fra Koninklijke Philips Electronics N.V. I 2002 slo Marantz seg sammen med Denon og etablerte D&M Holdings. Etter 28 års eierskap i Marantz, solgte Philips sine siste aksjer i 2008.

Eierskapsoversikt

 • 1952 Saul B. Marantz solgte sitt første audio produkt Consolette pre-amp
 • 1953 Marantz Company ble etablert i 1953 på Long Island, i 81st Avenue, Austin Street i Kew Gardens New York
 • 1964 Marantz kjøpt opp av Superscope
 • 1968 Saul B. Marantz trakk seg som direktør
 • 1966 Marantz begynte produksjon i Japan gjennom samarbeid med Standard Radio Corp.
 • 1975 Standard Radio Corp. skiftet navn til Marantz Japan Inc.
 • 1980 Superscope solgte Marantz varemerket og forhandlernettverket, og alle utenlandske eiendeler (med unntak av USA og Canada) til Philips Electronics
 • 1992 Philips kjøpte varemerket og forhandlernettverket i USA og Canada
 • 2001 Marantz Japan Inc. kjøpte merkevarenavnet, markedsføringsrettigheter og alle utenlandske datterselskaper
 • 2002 Marantz Japan og Denon fusjonerte og etablerte D&M Holdings
 • 2008 Philips solgte sin gjenværende eierandel i D&M Holdings til Bain Capital, og endte et 28-års forhold mellom Philips og Marantz
 • 2017 Bain Capital solgte D+M Group (tidligere DMGlobal og D&M Holdings) til Sound United LLC

Dagens eierskap av Marantz

D+M Group er i dag morselskapet til Denon, HEOS by Denon, Marantz, og Boston Acoustics, som i februar ble kjøpt opp av det amerikanske selskapet Sound United LLC, som tidligere er kjent for merkene Polk Audio, Polk BOOM, og Definitive Technology. Det nye selskapet fikk navnet Sound United, som er en divisjon av DEI Holdings, et porteføljeselskap av det Boston-baserte private equity-firmaet Charlesbank Capital Partners. Charlesbank kjøpte DEI Holdings i 2011.

Mer om Marantz på LiavaagWiki

Kilder

Liavaag.org