Liavaag.org

Mine besteforeldre fra Kirkebygda Mine foreldre
Mine besteforeldre med min far i midten, forevighet da Strømsby sto ferdig ved Børterelva i Ekebergdalen. På bildet under er mine foreldre på skitur for mange år siden.

Om Strømsborg

Bakgrunnsinfo og slektsgransking

Her er historien til Morten René's familierelasjoner i Enebakk med bakgrunnsinfo og slektsgransking om familien Strømsborg.

Enebakk er kjent for trevirke. Et eksempel er Flateby-godset. Dette var i Collets eie fra 1753 til 1828, og var Norges største gods. Wergeland betegnet de glamorøse festene her som Den Colletske Eremitage. Fyrstikkfabrikken til Holm Jølsen (Ragnhild Jølsens far) er et annet eksempel. Mine oldeforeldre Rebekka Johannesd. og Ole Julius Svendsen [Dammyra] flyttet trolig til Ekebergdalen i Kirkebygda nettopp på grunn av arbeid på Fyrstikkfabrikken (1866-86) til Holm Jølsen på Ekeberg. Jølsen oppførte skole, butikk og boliger. En av boligene han oppførte var nedre Solbakken. Forfatteren Jens Ingvald Bjørneboe var bosatt her på 1960 tallet, og min onkel og tante på 1970 tallet. Av de som har lest bøkene til Ragnhild Jølsen, og Drømmen og hjulet av Jens Bjørneboe, skulle det være kjent at fyrstikkfabrikken til Jølsen brant ned. Slik gikk det til at Enebakk ikke fikk jernbane. Senere begynte min oldefar Julius å arbeide på oljeraffineriet på Steilene i Oslofjorden.

Mine oldeforeldres førstefødte sønn, og min fars onkel Johan, drev i mange år butikker i Enebakk, blant annet landhandleriet Jølsen oppførte. Den gang Børter begynte produksjon av strøm i Ekebergdalen tidlig på 1900-tallet, var Johan tidlig ute med å bruke strøm i sitt landhandleri. Rykter sier at det med jevne mellomrom ble inngått avtale mellom ham og Børter om å øke volten i Ekebergdalen, for slik å få fart på lyspæresalget i landhandleriet. Uansett, Julius og Rebekka fikk i alt syv barn, der min bestefar var den yngste. Av en søskenflokk på fem var min far i likhet med sin far den yngste. Flere av mine tremenninger er derfor faktisk like gamle som mine foreldre.

Min bestefar Arne Fritjof Strømsborg giftet seg med Gunda Johansen, datter av Bertha og Petter Johansen fra Skura. Under krigen ble min far Bjørn Harald født i Ekebergdalen. Da han vokste opp var det fremdeles tømmerfløting fra Børtervann, og i sommerferiene arbeidet han derfor med å fløte tømmer mellom Rausjø og Øyeren. Han giftet seg med datteren til "amerikaneren" og trygdesjefen i bygda, min mor Betsy, bedre kjent som Elizabeth Georgette. Mine foreldre var først bosatt i Ekebergdalen, men bygde senere nytt hus i Ytre Enebakk (Vestbyveien). Ytre Enebakk er kjent for Enebakk Vannskiklubb, samt superoriginalen Fridtjof. Mange av mine søskenbarn og tremenninger er fremdeles boende i Enebakk, men mine foreldre flyttet til Oslo.

Strømsborg kan skrives som Strömsborg på svensk, samt som Stroemsborg og The Stream Castle på engelsk. Navnet kommer trolig fra Sverige.